27. 7. 2010

Dobrodelno tekmo za družino Olega Velikega dobila selekcija svetovnih zvezd

V Mannheimu je bila dobrodelna tekma med nemškim klubom Rhein Neckar Löwen in selekcijo svetovnih zvezd (34:31). Celoten izkupiček je bil namenjen družini januarja umrlega rokometaša Olega Velikega, ki je izgubil življenjsko bitko s kožnim rakom.

Svetovne zvezde – Rhein Neckar Löwen 34:31 (16:17)

Rhein Neckar Löwen: Szmal, Fritz, Schmid 2, Gensheimer 3 (1), Roggisch, Rigterink, Tkaczyk 5 (1), Bielecki 3, Lund, Gunnarsson 2, Ruß 3, Müller 4, Myrhol 3, Groetzki 1, Abt 1, Čupić 4 (2).

Svetovne zvezde: Landin, Alilović, Seib 2, Ivancsik 3, Harbok 1, Schwarzer 5, Šelmenko, Filip 6 (3), Jurasik 3 (1), Stephan, Klimovec 3, Spellerberg, Zeitz, Karabatić 3, Hens, Nikolić 2, Balić 4, Kretzschmar 1 (1).

Pred več kot 8000 gledalci v dvorani SAP Arena v Mannheimu rezultat na dobrodelni tekmi v spomin na ukrajinskega rokometaša z nemškim potnim listom seveda ni bil v ospredju. Na spektaklu, ki ga je organiziral njegov nekdanji klub Rhein Neckar Löwen (njegov dres je nosil med letoma 2005 in 2008), seveda ni manjkalo sedanjih in nekdanjih zvezdnikov svetovnega rokometa. V moštvu gostiteljev je poleg hrvaškega reprezentanta Ivana Čupića, nekdanjega igralca Gorenja iz Velenja, zaigral tudi Poljak Karol Bielecki, ki je pred dobrim mesecem na tekmi proti Hrvaški ostal brez levega očesa. Prav Bielecki je dosegel tudi prvi zadetek na dobrodelni tekmi v Mannheimu, v nemškem moštvu pa je bil s petimi zadetki najučinkovitejši njegov rojak Grzegorz Tkaczyk.

V selekciji svetovnih zvezd so zaigrali nekateri sicer že "rokometno upokojeni" igralci, kot so Jackson Richardson, Cristian Schwarzer in Stefan Kretzschmar. Za svetovne zvezde je zaigral tudi Belorus Sergej Harbok, nekdanji član Celja Pivovarne Laško, medtem ko slovenskih rokometašev na spektaklu v dvorani SAP Arena ni bilo. Kljub temu tekma ni minila brez pridiha slovenskih klubov, kajti v vratih selekcije, ki jo je vodil švedski soselektor Ola Lindgren, je bil Hrvat Mirko Alilović, letošnja okrepitev celjskega kluba. V Mannheimu bi moral nastopiti tudi njegov klubski soigralec in ruski reprezentant Edvard Kokšarov, vendar je odpovedal zaradi lažje poškodbe.

Oleg Veliki je po dolgem boju z zahrbtno boleznijo (kožni rak) umrl januarja letos v svoji domovini Ukrajini, prav med evropskim prvenstvom za moške v Avstriji. Nazadnje je za reprezentanco Nemčije igral na evropskem prvenstvu na Norveškem leta 2008. Za izbrano vrsto Ukrajine je Oleg Veliki odigral 59 tekem, za Nemčijo 38, bil pa je tudi član nemškega moštva leta 2007, ki je takrat osvojilo naslov svetovnega prvaka pred domačimi gledalci. Za sabo je 32-letni odlični rokometaš pustil ženo Katarino in sina Nikito.

D. K.