22. 10. 2010

V derbiju tretjega kroga evropske lige prvakinj v Stožice v soboto prihaja madžarski Györi

Derbi tretjega kroga v skupini D v evropski ligi prvakinj bo v novi dvorani v Stožicah v Ljubljani. V soboto, 23. oktobra 2010, ob 18.30 se bosta pomerila Krim Mercator in madžarski Györi.

Po dveh krogih v skupini imajo slovenske prvakinje edini stoodstotni točkovni izkupiček: najprej so na gostovanju v Koprivnici na Hrvaškem premagale Podravko Vegeto (35:30), prejšnji teden pa na prvem domačem dvoboju v novi dvorani v Stožicah še rusko Zvezdo iz Zvenigoroda (37:32). Madžarke imajo po dveh tekmah polovičen ulov: sprva so nepričakovano klonile v Rusiji (28:31), nato pa na domačem igrišču kljub precejšnjim težavam vendarle spravile na kolena Hrvatice (27:25).

Slovenske in madžarske prvakinje so se doslej v Evropi pomerile že šestkrat, kljub temu pa dekleta z Galjevice niso še nikoli zmagala. V tekmovalni sezoni 2000/01 sta se oba dvoboja končala brez zmagovalca: v Ljubljani je bilo izid 27:27, v Györu pa 21:21. Tekmi v sezoni 2008/09 sta se končali z zmagama madžarskega kluba (v gosteh s 35:31, na domačem igrišču s 34:33), v minuli je Györi pred domačimi navijači slavil s 25:23, v Sloveniji pa je iztržil neodločen izid (24:24). "Mislim, da je napočil čas za našo zmago in prepričana, sem, da smo tega sposobni. Kar se tiče madžarske igre, Györi ohranja model igre z veliko menjavami mest že pred zaključkom napada. Glede tega se razlikuje od Krima, kajti mi imamo bolj enostavne kombinacije, za katere upam, da bodo tudi bolj učinkovite," se nadeja Krimova trenerka Marta Bon.

Čeprav Madžarke na prvih dveh tekmah v letošnji ligi prvakinj niso blestele, Bonova opozarja: "Proti Zvezdi in Podravki Vegeti niso bile v kakšni posebni formi, toda očitno je, da se vendarle dvigujejo. Zaradi poškodbe krožne napadalke Dragane Cvijić bomo prisiljeni delno spremeniti in prilagajati nekatere zadeve v naši igri. Škoda, ker se je njena poškodba zgodila prav v času, ko je Cvijićeva dozorevala v vrhunsko igralko. Njeno odsotnost bomo skušali nadomestiti s Sanjo Gregorc in tudi z Marino Vergeljuk, kar smo poskušali že proti Rusinjam. Glavni orožji v naši igri pa seveda ostajata trdna obramba in hitri (pol)protinapadi."

Ena izmed nosilk Krimove igre je seveda odlična srbska reprezentantka Andrea Lekić, ki pred obračunom z madžarskimi prvakinjami pravi: "Čeprav smo bile doslej neuspešne proti Madžarkam, ne razmišljamo o maščevanju, ampak le o tretji zaporedni zmagi v letošnji evropski ligi prvakinj. Mislim, da je napočil čas za to. Do novih točk lahko pridemo zgolj z obrambo, kakršno smo pokazale v drugih polčasih tekem proti Podravki Vegeti in Zvezdi Zvenigorod." Vse Krimove igralke komaj čakajo, da se začne tekma v Stožicah, Lekićeva pa opozarja: "Na prvih dveh tekmah v letošnjem tekmovanju Györi ni blestel, čeprav je po uvodnem porazu proti Zvezdi na drugi tekmi s Podravko igral že precej boljše. Očitno se dviga v formi in se bo skušal v Ljubljani prikazati v najboljši luči."

Za madžarske prvakinje igra tudi slovenska reprezentantka Ana Gros, ki je še v minuli sezoni nosila Krimov dres. Poleg odlične levoroke igralke ima Györi v svojih vrstah še kopico zvezdnic: Brazilko Eduardo Amorim, Romunko Aurelio Bradeanu, Slovakinjo Katarino Mravikovo, Norvežanko Katrino Lunde Haraldsen, Avstrijko Simono Spiridon ter madžarske igralke in reprezentantke Anito Görbicz, Aniko Kovacsics, Katalin Palinger, Eszter Toth, Orsolyo Verten... V minuli sezoni se je madžarski klub uvrstil v polfinale lige prvakinj in nato izpadel proti romunskemu Oltchimu, sezono prej pa je šele v finalu klonil proti danskemu Viborgu.

Tekma Krim Mercator – Györi bo v soboto, 23. oktobra 2010, ob 18.30. Sodila jo bosta Francoza Thierry Dentz in Denis Reibel, delegat pa bo Italijan Adriano Ruocco.