25. 10. 2010

Slovenski rokometaši boj za Euro 2012 začenjajo s sredino tekmo proti Portugalski v Celju

Moška članska reprezentanca Slovenije začenja s kvalifikacijami za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012. V sredo, 27. oktobra 2010, ob 20.15 se bodo slovenski rokometaši v celjski dvorani Zlatorog pomerili s Portugalsko, v nedeljo, 31. oktobra, ob 17. uri pa jih čaka gostovanje v Zaporožju pri Ukrajini.

 

V kvalifikacijski skupini 3 je poleg Slovenije, Portugalske in Ukrajine še Poljska, na Euro 2012 pa se bosta uvrstili dve najboljši reprezentanci. Slovenski reprezentanti (na prvotnem seznamu je bilo 22 igralcev, zdaj jih je 23) so se v nedeljo zbrali na pripravah v Celju, kjer jih v sredo zvečer čaka tudi prvi obračun proti Portugalcem.

 

Po odstopu selektorja Zvonimirja Serdarušića je njegovo vlogo kot vršilec dolžnosti Boris Denič, ki ima dva posnetka igre Portugalcev proti Španiji v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem leta 2011: "V zadnjih letih je viden zelo velik napredek v njihovi igri. Portugalci igrajo v obrambi 6-0 in 5-1, nato pa hitro prehajajo v (pol)protinapade. Njihov slog igre je zelo sodoben, nevarni pa so z vseh položajev. Zato jih lahko ustavimo le s kolektivno igro v obrambi," igro sredinega nasprotnika ocenjuje Boris Denič.

 

Deniča posebno veseli, da se je njegovemu povabilu odzvalo vseh 23 igralcev. Med njimi sta tudi poškodovana Vid Kavtičnik (Montpellier, Francija) in Miha Žvižej (Bjerringbro-Silkeborg, Danska), ki pa soigralcem na žalost ne bosta mogla pomagati na igrišču. "Vesel sem, da so vsi igralci prepoznali pomembnost tekem, ki sta pred nami. Na priprave sem povabil tudi poškodovane igralce, saj sem prepričan, da so tudi oni del rokometne družine. Ne le samo takrat, ko so povsem zdravi in pripravljeni na igro, ampak tudi takrat, ko so poškodovani in nam ne morejo pomagati v igri. Poleg tega jim lahko med pripravami pomaga tudi naša zdravniška služba," pravi Denič, ki se seveda zaveda pomembnosti dvobojev s Portugalsko in Ukrajino: "Zdaj je naša naloga, da se dobro pripravimo in da nov kvalifikacijski ciklus začnemo s štirimi točkami."

Glede na odsotnost Aleša Pajoviča in Renata Vugrinca (oba Celje Pivovarna Laško) je Denič pojasnil tudi ozadje njunega nenastopanja za slovensko izbrano vrsto. "Z Alešem Pajovičem sem opravil pogovor, v katerem je izrazil željo, da zaradi težav s kolenom ne bi igral za reprezentanco. Glede na zdravstveno stanje namreč koleno ne dovoljuje dodatnih naporov," je povedal Denič. Drugačna je zadeva s Pajovičevim klubskim soigralcem Renatom Vugrincem, do katerega Denič ni uspel priti: "Vugrinca nisem dal na seznam reprezentantov, ker ostali na njegovem položaju desnega zunanjega igrajo v svojih klubih več kot on. Klical sem ga, vendar se mi ni oglasil."

 

Reprezentančni vratar Gorazd Škof si športni kruh služi v Zagrebu na Hrvaškem, v zadnjem času pa zaradi zdaj že nekdanje poškodbe in odličnih predstav tekmeca Marina Šege brani bolj malo. "Zavedamo se, da nas tako proti Portugalcem kot proti Ukrajincem čaka težko delo. Toda kljub temu ciljamo na štiri točke. Kljub nekaterim težavam v slovenskem rokometu sta med igralci v reprezentanci homogenost in disciplina na visoki ravni. Tako jaz kot reprezentančni soigralci si seveda želimo, da bi bila dvorana Zlatorog polna in da bi bili navijači naš osmi igralec," se nadeja vratar Gorazd Škof.

 

Po neuspehu v dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem leta 2011, ko je bila v skupnem seštevku dveh tekem za zadetek uspešnejša Madžarska (Slovenija je v Ljubljani zmagala s 27:25, v Veszpremu pa izgubila s 25:28), se zdaj začenja nov kvalifikacijski ciklus za uvrstitev na Euro 2012 v Srbiji. "Ne gledamo še tako daleč v prihodnost, ampak gremo iz tekme v tekmo. Za nas bodo tokratne kvalifikacije priložnost za popravni izpit po neuspehu proti Madžarom. Jasno je, da bi še en neuspeh v boju za nastop na velikem tekmovanju pomenil izgubo stika z rokometnim svetom, precej igralcev pa bi zaradi tega seveda izgubilo tudi svojo ceno na tržišču," opozarja Škof.

 

Tekma Slovenija – Portugalska bo v sredo, 27. oktobra 2010, ob 20.15 v dvorani Zlatorog v Celju. Sodila jo bosta Rusa Jevgenij Zotin in Vladimir Volodkov, delegat pa bo Švicar Frederic Rudin. Druga tekma v kvalifikacijski skupini 3 med Poljsko in Ukrajino bo v četrtek, 28. oktobra 2010, ob 17. uri v Varšavi.

Spremembi na Deničevem reprezentančnem seznamuDenič si je za začasnega pomočnika izbral ČotarjaPriskrbite si vstopnico za tekmo Slovenija - PortugalskaZnan seznam 22 igralcev za Portugalsko in UkrajinoSerdarušić pojasnil razloge za odhodPredsednik Bobinac sprejel odstope, v začasnih vlogah Denič in KalinOdstopili Serdarušić, Pungartnik in Jeršič