27. 10. 2010

Slovenski rokometaši so kvalifikacije za EP 2012 začeli z zmago proti Portugalski v Celju

Moška članska reprezentanca Slovenije je odlično začela kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012. V prvem krogu v skupini 3 so Slovenci v celjski dvorani Zlatorog premagali Portugalsko s 34:31 (17:14).

 

 

Slovenija – Portugalska 34:31 (17:14)

 

Celje – Dvorana Zlatorog, gledalcev: 1500, sodnika: Zotin in Volodkov (oba Rusija).

 

Slovenija: Škof (10 obramb), Prošt, Bajram 1, Barišić, Miklavčič, Dobelšek 2, Pucelj, Natek 9, Skube 7 (2), Špiler 1 (1), Gajič 9 (4), Cehte, Žvižej 4, Podvršič, Marguč, Zorman 1.

 

Portugalska: Figueira (3 obrambe), Laurentino (2 obrambi), Davyes, Mota, Lopes, Solha 7 (2), Pedroso 4, Magalhaes 5, Tavares 3, Carmo 3, Costa 1, Carneiro 1, Andrade 1, Moreira 1, Rocha 6, Bjelanović.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 10 (7), Portugalska 3 (2).

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Portugalska 8 minut.

 

 

Za uvodno tekmo v kvalifikacijah za Euro 2012 je vršilec dolžnosti selektorja slovenske reprezentance Boris Denič s seznama črtal štiri igralce (Gašper Jelen, Boštjan Kavaš, Uroš Rapotec in Marko Bezjak), zaradi poškodb pa niso mogli igrati Vid Kavtičnik, Matjaž Brumen in Miha Žvižej. Prvi zadetek na tekmi so dosegli gostitelji (Dragan Gajič) s črte sedmih metrov, toda v šesti minuti so Portugalci že vodili z 2:1. Nato so po nekaj odličnih obrambah Gorazda Škofa so sledili trije zaporedni zadetki Deničeve čete za vodstvo s 4:2, a so gostje po zgrešeni Gajičevi sedemmetrovki znova vzpostavili ravnotežje na igrišču (4:4).

 

Prav med izključitvijo Tiaga Roche si je portugalska reprezentanca priigrala svojo najvišjo prednost v prvem polčasu, saj je bilo na semaforju 7:5 (14. minuta), enaka razlika pa je bila tudi tri minute kasneje po zgrešeni sedemmetrovki Davida Špilerja (9:7). Vstop Sebastiana Skubeta je zelo poživil slovensko igro v napadu, poleg tega pa je član Cimosa iz Kopra v šestih minutah dosegel kar štiri zadetke. Potem ko je Škof med izključitvijo Petra Puclja ubranil sedemmetrovko Ricardu Moreiri, so Slovenci po uspešno izvedenem cepelinu izenačili z zadetkom Luke Žvižeja (9:9), nato pa so sledila še štiri zaporedna izenačenja (10:10, 11:11, 12:12, 13:13).

Z zadetkoma Skubeta in Dina Bajrama so si slovenski rokometaši znova priigrali dva zadetka prednosti (15:13), za enako razliko pa je dve minuti pred koncem poskrbel še Uroš Zorman (16:14). Slabih 40 sekund pred koncem prvega polčasa je moral za dve minuti na kazensko klop Andraž Podvršič, kljub temu pa so Slovenci ubranili napad nasprotnikov. Poleg tega so v svojem zadnjem napadu izsilili sedemmetrovko, po izteku igralnega časa pa je Jure Natek poskrbel tudi za najvišje vodstvo domače reprezentance v prvih tridesetih minutah – 17:14.

 

Med polčasoma sta predsednik RZS Franjo Bobinac in sekretar Leopold Kalin igralcem in članom strokovnega vodstva mladinske reprezentance Slovenije, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu na Slovaškem osvojila bronasto kolajno, podelila priznanja in praktične nagrade. Kljub neizkoriščeni sedemmetrovki v prvi minuti (Sebastian Skube) je začetek drugega polčasa pripadel slovenski izbrani vrsti. Najprej sta bila s črte sedmih metrov uspešna Dragan Gajič in Sebastian Skube, nato pa je z zadetkom preko celega igrišča na prazna vrata za vodstvo kar z 20:14 v 33. minuti poskrbel Jure Natek.

 

Toda Portugalci se niso predali: najprej so z igralcem manj dvakrat zadeli v polno, nato še trikrat ob številčni premoči in v 40. minuti so zaostajali samo še za enega (21:22). Pri njihovem zaostanku s 23:24 pa so Slovenci povsem zagospodarili na igrišču, predvsem po zaslugi odličnega dvojca Natek – Skube naredili delni izid 5:0 in v 47. minuti je prednost znova znašala kar šest zadetkov (29:23). Enaka razlika je bila tudi pri izidu 32:26 sedem minut pred koncem, nato pa so gostje pod vodstvom Šveda Matsa Olssona dosegli tri zadetke zapored (trikrat je bil uspešen krilni igralec Pedro Solha) in zaostanek prepolovili (32:29). V 55. minuti je Dragan Gajič izkoristil sedemmetrovko za 33:29, v predzadnji minuti pa je podal Luki Žvižeju za uspešen cepelin in potrditev slovenske zmage proti Portugalski.

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

Izjave po tekmi Slovenija - PortugalskaEURO 2012 - SRBIJA (skupine, sporedi, pari tekem, datumi, ure, izidi in lestvice)