31. 10. 2010

Slovenski rokometaši uspešni na gostovanju v Zaporožju - domača Ukrajina je padla z 31:25

V drugem krogu kvalifikacij za nastop na EP 2012 v Srbiji je moška reprezentanca Slovenije gostovali v Ukrajini. V Zaporožju so si zmago priigrali slovenski rokometaši, ki so slavili z 31:25 (17:15) in imajo po dveh tekmah (na prvi so premagali Portugalsko s 34:31) stoodstotni točkovni izkupiček.

 

 

Ukrajina – Slovenija 25:31 (15:17)

 

Zaporožje – Mestna dvorana, gledalcev: 1200, sodnika: Herczeg in Südi (oba Madžarska).

 

Ukrajina: Bražnik (9 obramb), Komok (3 obrambe), Pedan 3, Onufrijenko 3 (1), Ljubčenko, Nat 1, Ševeljev 6, Stecjura 4, Gančev 5, Zvjezdov, Krivčikov 2, Burka, Ostrouško 1 (1), Pokotylo, Višnjevski, Konstantinov.

 

Slovenija: Škof (19 obramb), Prošt, Bajram, Barišić 1, Dobelšek, Pucelj 2, Natek 2, Kavaš 2, Skube 7, Špiler 5, Gajič 10 (2), Cehte, Žvižej 2, Podvršič, Marguč, Zorman.

 

Sedemmetrovke: Ukrajina 4 (2), Slovenija 3 (2).

 

Izključitve: Ukrajina 10 minut, Slovenija 10 minut.

 

 

Prvi zadetek v mestni dvorani v Zaporožju so dosegli gostitelji (Vitalij Nat), že v svojem uvodnem napadu pa je Slovenija ostala brez kapetana Uroša Zormana, ki zaradi poškodbe do konca tekme ni več stopil na igrišče. Kljub temu so naši rokometaši po dveh začetnih izenačenjih (1:1, 2:2) prevzeli  pobudo na igrišču in si dvakrat priigrali dva zadetka prednosti (4:2, 5:3). Med izključitvijo Dragana Gajiča so Ukrajinci spet vzpostavili rezultatsko ravnotežje (5:5), nato pa je Deničeva četa naredila delni izid 4:0 in v trinajsti minuti je povedla kar z 9:5.

 

Domača reprezentanca, v kateri je kar pet dvometrašev, je imela velike težave z globoko slovensko obrambo 3-2-1, prav tako pa tudi s hitrim Draganom Gajičem, ki je že v prvem polčasu dosegel kar sedem zadetkov. Sredi prvega dela igre je prednost slovenske izbrane vrste ves čas znašala od treh do petih zadetkov. Ko sta morala v 24. minuti v razmaku samo nekaj sekund na klop za kaznovane igralce domača reprezentanta Ševeljev in Višnjevski, je Gajič poskrbel za rekordno prednost v prvem polčasu – šest zadetkov (15:9).

Namesto da bi Slovenci ob veliki številčni premoči dotolkli nasprotnika, so mu dovolili, da je z dvema igralcema manj v dobri minuti kar dvakrat zadel v polno in zmanjšal na 15:11. Enaka razlika štirih zadetkov je bila tudi dobri dve minuti pred odhodom na odmor (17:13), nato pa sta madžarska sodnika izključila Klemna Cehteta. To so gostitelji seveda spretno izkoristili, levoroki Stecjura je dosegel dva zadetka zapored in Ukrajinci so po prvih tridesetih minutah zaostajali samo za dva (17:15).

 

Tudi začetek drugega polčasa je pripadel domači reprezentanci, pri kateri je vratarja Komoka zamenjal veteran Bražnik. Že v uvodnih minutah so se Ukrajinci dvakrat približali na "minus ena“ (17:16, 18:17), nato pa je bil še drugič izključen Ševeljev. Moštvo Borisa Deniča je lažje zadihalo in v dobrih petih minutah naredilo neverjeten delni izid 6:0. Z igralcem več so Slovenci najprej dosegli dva zadetka (za vodstvo z 20:17), nato ob enakem številu rokometašev še štiri (vmes je odlični vratar Gorazd Škof ubranil še sedemmetrovko) in v 40. minuti je imela naša izbrana vrsta že sedem zadetkov naskoka – 24:17.

 

Poleg Gajiča in Škofa je blestel tudi organizator igre Sebastian Skube in pet minut kasneje so Ukrajinci še vedno zaostajali za sedem golov (27:20). Nato je spet prišlo do manjšega padca v gostujoči igri, ki so ga domači rokometaši kaznovali s tremi zaporednimi zadetki in v 49. minuti je bilo le še 27:23 za Slovence. Toda z nekaj zadetki Davida Špilerja in Gajiča ter obrambami Škofa se je Deničeva četa znova umaknila na varno rezultatsko področje, čeprav je bil vmes že drugič izključen Luka Dobelšek. Ko je pet minut pred koncem Špiler zadel za 30:24, je bil zmagovalec dvoboja v Zaporožju dokončno odločen, zadnji zadetek za Slovenijo pa je dosegel Saša Barišić, kar je bil tudi njegov prvi uradni zadetek za reprezentanco.

 

Kvalifiakcije za Euro 2012 se bodo nadaljevale šele marca leta 2011, ko se bo Slovenija v tretjem in četrtem krogu dvakrat pomerila s Poljsko. Najprej bo igrala na domačem igrišču, nato pa jo čaka še gostovanje na Poljskem.

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

Cilj v Zaporožju je jasen - zmaga proti UkrajiniSprememba na Deničevem seznamu - Kavaš namesto MiklavčičaSlovenci začeli kvalifikacije za EP z zmago proti PortugalskiIzjave po tekmi Slovenija - PortugalskaEURO 2012 - SRBIJA (skupine, sporedi, pari tekem, datumi, ure, izidi in lestvice)Kvalifikacije za EP - 2. krogKvalifikacije za EP - 1. krogUroš Zorman: gre za nov začetekSlovenijo začenjajo boj za EP proti PortugalcemIgralski spremembi na reprezentančnem seznamuDenič si je za začasnega pomočnika izbral ČotarjaZnan seznam igralcev za Portugalsko in Ukrajino