30. 11. 2010

Slovenske rokometašice bodo pred odhodom na EP odigrale še dve tekmi s Črnogorkami

Po vrnitvi z mednarodnega turnirja v Španiji ženska članska reprezentanca Slovenije nadaljuje s pripravami za bližnje evropsko prvenstvo na Norveškem in Danskem. Slovenske rokometašice bodo v sredo (1. decembra) in četrtek (2. decembra) odigrale še tekmi s Črnogorkami v gosteh.

 

Potem ko so se v noči s ponedeljka na torek vrnile iz Španije, so reprezentantke danes odpotovale proti Črni gori, kjer bodo v sredo ob 18.30 in v četrtek ob 18. uri v Podgorici odigrale še zadnji pripravljalni tekmi pred bližnjim EP. V petek dopoldan se bodo igralke in člani strokovnega vodstva vrnili v Slovenijo, kjer bodo v Laškem opravili še tridnevne priprave, v ponedeljek, 6. decembra, pa jih čaka potovanje na prizorišče EP. Na Euru 2010, ki bo potekalo od 7. do 19. decembra na Danskem (skupina A v Aalborgu, skupina B v Aarhusu) in Norveškem (skupina C v Larviku, skupina D v Lillehammerju), bo Slovenija igrala v "skupini smrti" v olimpijskem mestu Lillehammer z Madžarsko, Norveško in Francijo.

 

"Res je bilo potovanje v Španijo in nazaj precej dolgo in naporno, toda tekme z Rusijo, Brazilijo in Črno goro so nam prišle zelo prav. Mogoče se sliši čudno, a tudi to, da nas je aktualni svetovni prvak Rusija razbila kar z 22 zadetki razlike, je bilo po eni strani dobrodošlo. Vsaj občasno je tudi takšen poraz koristen in poučen, saj potem dekleta dojamejo, da lahko uspemo le pod pogojem, če dajo od sebe 120 odstotkov. Ker smo v zadnjem času doživeli veliko odpovedi igralk iz različnih razlogov, smo bili prisiljeni spreminjati igralna mesta in sistem igre, to pa je seveda mogoče samo na tekmah," je pojasnil selektor slovenske reprezentance Ivica Rimanić, ki je bil navdušen predvsem zaradi zmage proti zelo močni in kakovostni Braziliji (27:23).

 

Kljub kopici odpovedi igralk iz različnih razlogov (Alja Koren, Anja Argenti, Maja Breznik, Barbara Varlec, Maja Šon, Alja Janković) selektor Rimanić pravi, da je vzdušje v reprezentanci zelo dobro, vse težave pa so jih še bolj zbližale in poenotile. Hrvaški strokovnjak se zaveda, da je Slovenija v skupini z Madžarsko, Norveško in Francijo "outsider", vendar dodaja: "Prav na vsaki tekmi bomo dali vse od sebe in skušali pripraviti presenečenje. Proti tako močnim reprezentancam bi bilo vsako presenečenje še toliko slajše, čeprav ga bo seveda zelo težko doseči. Toda z odlično obrambo je marsikaj mogoče, kar so moja dekleta dokazala tudi na tekmi proti Braziliji na turnirju v Španiji."

Slovenske rokometašice so se na EP uvrstile prvič po štirih letih, med šestnajstimi igralkami pa je kar štirinajst debitantk. Izjemi sta le vratarka Sergeja Stefanišin in kapetanka Vesna Puš, slednja pa pred torkovim začetkom Eura 2010 napoveduje: "Čeprav bomo igrale v daleč najtežji skupini, potihoma računamo na uvrstitev v drugi del tekmovanja. Težko je reči, katero reprezentanco bi lahko presenetile, vendar mislim, da imamo še največ možnosti proti Madžarski. Na evropskem prvenstvu želimo pokazati vse, česar smo v tem trenutku sposobne, kljub papirnati vlogi najslabše reprezentance v skupini D pa se seveda ne predajamo vnaprej. Ena izmed naših pomanjkljivosti je tudi premajhna širina igralskega kadra, poleg tega pa zaradi zgoščenega urnika tekem ne bo dovolj časa za temeljito regeneracijo."

 

Za selektorja Rimanića je komaj 19-letna Tamara Mavsar številka ena na položaju srednje zunanje igralke, na drugem mestu pa je Neža Mitruševska. "Zavedamo se, da so vse tri reprezentance v skupini realno močnejše in kakovostnejše od nas, vendar to ne pomeni, da se jih bojimo. Slovenska reprezentanca je zelo mlada, na evropsko prvenstvo pa vse igralke odhajamo z veliko željo po dokazovanju proti zelo močnim nasprotnicam. Če bomo odigrale tako, kot znamo, smo sposobne pripraviti tudi kakšno presenečenje," meni Tamara Mavsar, igralka Krima Mercatorja.

 

Slovenija bo v skupini D v Lillehammerju najprej igrala z Madžarsko (v torek, 7. decembra, ob 18.15), v drugem krogu se bo pomerila z Norveško (v sredo, 8. decembra, ob 20.15), njen zadnji nasprotnik pa bo Francija (v petek, 10. decembra, ob 18.15).

 

 

SEZNAM IGRALK REPREZENTANCE SLOVENIJE:

 

vratarke: Sergeja Stefanišin (Krim Mercator), Branka Zec (Olimpija), Amra Pandžič (Cergy, Francija)

 

levi krili: Maja Zrnec (Krim Mercator), Teja Djurović (Zagorje GEN-I)

 

desni krili: Neli Irman (Olimpija), Nives Ahlin (Celje Celjske mesnine)

 

desni zunanji: Ana Gros (Györ, Madžarska), Vesna Puš (Olimpija)

 

srednje zunanje: Nina Jeriček (Olimpija), Tamara Mavsar (Krim Mercator), Neža Mitruševska (Zaječar, Srbija)

 

levi zunanji: Teja Ferfolja, Špela Okleščen (obe Olimpija)

 

krožni napadalki: Urša Oven (Zagorje GEN-I), Sanja Gregorc (Krim Mercator).

Slovenske rokometašice pete na turnirju v ŠpanijiČrnogorke bodo nasprotnice na tekmi za končno peto mestoVisok poraz proti svetovnim prvakinjam RusinjamOslabljena ženska reprezentanca Slovenije na turnirju v Španiji