6. 12. 2011

Odmevi iz taborov vseh treh slovenskih klubov po žrebanju parov osmine finala na Dunaju

Po razpletu žrebanja parov osmine v treh evropskih pokalih za moške na Dunaju so lahko imeli v taborih slovenskih klubov dovolj razlogov za veselje. Boginja sreče Fortuna jim je bila pri izbiri nasprotnikov zelo naklonjena.

 

 

Prve tekme osmine finala v treh evropskih pokalnih tekmovanjih (pokal EHF, pokal pokalnih zmagovalcve in pokal challenge) bodo na sporedu 11. in 12. februarja 2012, povratne pa 18. in 19. februarja 2012. Gorenje in Maribor Branik bosta prvi tekmi odigrala v domačih dvoranah, Celjani pa bodo najprej gostovali.

 

 

GORENJE VELENJE: Nasprotniki Velenjčanov v osmini finala pokala EHF bodo igralci izraelskega kluba Maccabi Rishon Lezion, ki so tudi za trenerja Branka Tamšeta zaenkrat še neznanka. "Moram priznati, da je to ekipa, o kateri doslej nisem kaj dosti slišal. Toda mi smo takoj po žrebanju na Dunaju že začeli zbirati informacije o Izraelcih in do prve tekme z njimi jih bomo že dobro spoznali in preučili," napoveduje Gorenjev trener Branko Tamše pred tekmama z Izraelci, ki so v tretjem krogu izločili ruski klub SKIF Krasnodar.

 

 

Maccabi (v ekipi ima tudi tri romunske igralce) je na prvi tekmi na gostovanju v Rusiji izgubil s štirimi zadetki razlike (23:27), vendar je nato na domačem igrišču zmagal s šestimi (35:29) in s skupnim izidom 58:56 napredoval v osmino finala. Gorenje bo prvi dvoboj z Izraelci odigralo v domači Rdeči dvorani, kar naj bi bilo po Tamšetovih besedah velenjskemu moštvu pisano na kožo: "S tem, da bomo najprej igrali doma, sem zadovoljen. V preteklosti se je pokazalo, da nam takšen način ustreza, saj smo potem v skupnem seštevku vedno uspešno zaključili obe tekmi z nasprotniki in nadaljevali svojo evropsko pot. Upam, da bo tudi tokrat tako."  

 

 

 

CELJE PIVOVARNA LAŠKO: Celjani edini med vsemi tremi slovenskimi klubi niso imeli vloge nosilca, kljub temu pa po žrebanju parov osmine finala pokala pokalnih zmagovalcev nimajo razlogov za slabo voljo. Aarhus, trenutno osmouvrščeno moštvo v danski ligi, je seveda premagljiv, v prejšnjem krogu pa je izločil slovaški klub Hlohovec. Skandinavci so obe tekmi odigrali na Slovaškem, pri čemer se je prva končala z neodločenim izidom (34:34), druga z visoko zmago Aarhusa (32:21). V preteklih evropskih sezonah je Aarhus trikrat igral v pokalu EHF (2003/04, 2007/08 in 2008/09), v sezoni 2004/05 pa celo v ligi prvakov. Pivovarji so se doslej z danskimi klubi (Gudme, Kolding) pomerili šestkrat: štirikrat so zmagali ter po enkrat izgubili in remizirali.

Trener Vladan Matić je priznal, da se ni obremenjeval z razpletom žrebanja, vseeno pa se je želel izogniti nemškemu Flensburgu. "V tem trenutku še ne poznam Aarhusove moči in igre, a časa do prve tekme je seveda še več kot dovolj. Vsekakor pa gre za predstavnika danskega rokometa, ki je vreden vsega spoštovanja. Pot na Dansko bo dolga, prikazati pa bomo morali dobro in borbeno predstavo, če se želimo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje," pravi celjski trener Vladan Matić in opozarja na pomembno prednost: "Glede na to, da bo februarja tekmovalni urnik zelo zgoščen, je dobro to, da igramo povratno tekmo doma. Torej pred našimi bučnimi navijači, ki nam vedno vlijejo dodatnih moči in prepričan sem, da bo tako tudi proti Aarhusu." 

 

 

 

MARIBOR BRANIK: Gradačac iz Bosne in Hercegovine je v lanski ligaški sezoni osvojil peto mesto, trenutno pa je po slabi polovici tekmovanja sedmi med 14 klubi v tamkajšnji ligi. V tretjem krogu letošnjega evropskega pokala challenge je Gradačac izločil belorusko moštvo Mašeka, predstavnik Bosne in Hercegovine, za katerega igrata tudi dva Srba, pa je obe tekmi odigral v domači dvorani. Napredovanje si je priigral že z visoko zmago na prvi tekmi (32:21), zato je bila povratna tekma, ki so jo sicer minimalno dobili Belorusi, zgolj formalnost (36:34).

 

 

"Mogoče smo zares dobili malo manj znanega in malo manj atraktivnega nasprotnika. Najprej bomo seveda skušali zbrati čim več podatkov o njem in nato preučiti njegove lastnosti. Lahko pa rečem, da je bil žreb za nas relativno ugoden in da imamo lepe možnosti za napredovanje," priznava trener mariborskega kluba dr. Marko Šibila. Tudi klubski direktor ndrej Bauman meni, da je nasprotnik premagljiv, poleg tega pa je žreb šel Mariborčanom na roko tudi po finančni plati, saj bo potovanje zaradi bližine (400 kilometrov) zelo poceni.

 

 

 

Gorenje v osmini finala z Izraelci, Celjani proti Dancem, nasprotnik Mariborčanov bo Gradačac