14. 12. 2011

V polfinalu SP štiri evropske reprezentance: Španija, Norveška, Francija in Danska

Znane so vse polfinalistke svetovnega prvenstva za ženske v Braziliji. Med najboljše štiri na svetu so se uvrstile štiri evropske reprezentance: Francija, Danska, Norveška in Španija. Para petkovih polfinalnih tekem v Sao Paulu sta Norveška - Španija in Danska - Francija.

 

 

V četrtfinalu je Francija premagala aktualne svetovne prvakinje Rusinje s 25:23, Danska pa ni imela težav z Angolkami (28:23). Norvežanke so po pričakovanju premagale Hrvaško (30:25), gostiteljice Brazilke pa so v dramatični končnici z zadetkom razlike izgubile proti Španiji (26:27).

 

 

Četrtek (14. december 2011) je na SP prost dan, petkova polfinalna para pa sta Norveška - Španija in Danska - Francija. 

 

 

 

RUSIJA - FRANCIJA (23:25): Aktualne svetovne prvakinje Rusinje čaka po porazu proti Franciji zgolj tekmovanje za uvrstitev od 5. do 8. mesta na letošnjem SP. Po šestih izenačenjih v prvem polčasu (največja prednost ene ali druge reprezentance je znašala dva zadetka) so si Francozinje na začetku drugega priigrale tri gole prednosti (16:13), v 44. minuti pa že štiri (20:16).


 

Ko je bilo deset minut pred koncem že 24:19 za Francijo, je kazalo na mirno končnico in gladko zmago rokometašic iz dežele galskega petelina. Toda Rusinje (Krimova igralka Ljudmila Bodnjeva je dosegla le en zadetek) so nato naredile delni izid 4:0 in se tri minute pred koncem približale samo na minus ena (23:24). V 58. minuti je za francosko reprezentanco v polno zadela Claudine Mendy (za 25:23) in potrdila napredovanje v polfinale SP.

 

 

 

ANGOLA - DANSKA (23:28): Danke so si priigrale napredovanje med štiri najboljše reprezentance na svetu v Braziliji po zmagi proti Angolkam. Po začetnem zaostanku z 1:2 je Danska najprej naredila delni izid 5:0 in povedla s 6:2, nato pa je sredi prvega polčasa dosegla še štiri zadetke zapored in si v 18. minuti priigrala najvišjo prednost pred odhodom na odmor (11:5).


 

V deveti minuti drugega polčasa je prednost Skandinavk znašala že pet golov (20:15), vendar so Angolke štirikrat zapored zadele v polno za zmanjšanje zaostanka na 19:20. V zadnjem delu tekme so angolske rokometašice zaostajale od zadetka do treh (nazadnje pri izidu 22:25 v 53. minuti), zatem pa so Danke trikrat v seriji zatresle njihovo mrežo in dokončno odločile zmagovalca.

HRVAŠKA - NORVEŠKA (25:30): Začetek četrtfinalne tekme je pripadel Norvežankam (6:3), ki so si v končnici prvega polčasa po delnem izidu 3:0 priigrale pet zadetkov prednosti (13:8). Ta je v naslednjih minutah še naraščala in pet minut pred koncem prvega dela tekme so Hrvatice zaostajale že za sedem zadetkov (9:16).

 

 

Uvodne minute drugega polčasa so pripadle Hrvaški, ki se je približala na dva gola zaostanka (16:18). Toda nato je sledilo obdobje Skandinavk, ki so si s šestimi zaporednimi zadetki priigrale nedosegljivo prednost – v 45. minuti je bilo že 24:16. Kljub visoki razliki Norvežanke niso popuščale in deset minut pred koncem so Hrvatice (Andrea Penezić je imela strelski izkoristek 11-4, Kristina Franić pa 8-3) zaostajale že za deset (17:27), do izteka pa so naše južne sosede prepolovile visoko razliko.

 

 

 

BRAZILIJA - ŠPANIJA (26:27): Več kot 6000 gledalcev v Sao Paulu ni doživelo uvrstitve domače reprezentance v polfinale SP in boja za kolajne. Kljub odličnemu začetku Špank (4:0 v 4. minuti in 6:2 v osmi) so gostiteljice kmalu vzpostavile rezultatsko ravnotežje (7:7), v 17. minuti pa so prvič povedle (12:11). Po sedmih izenačenjih v prvem polčasu se je uvodnih trideset minut, v katerih je bilo doseženih kar 36 zadetkov, končalo z vodstvom Španije z 19:17.

 

 

V nadaljevanju sta obe reprezentanci skupaj dosegli le 17 zadetkov, po številnih rezultatskih preobratih in skupno 13 izenačenjih pa je odločitev o zmagovalcu padla v dramatični končnici. Izid je bil zadnjič izenačen pri 26:26 v 58. minuti, potem ko je Alexandra Do Nascimento dosegla svoj sedmi zadetek za Brazilijo. V predzadnji minuti je bila izključena domača igralka Fernanda da Silva, petnajst sekund pred koncem tekme pa je zmagoviti zadetek za Španijo dosegla Elisabeth Pinedo. Sledila je še po ena izključitev na vsaki strani, zadnji strel Brazilk pa je končal v bloku španske obrambe.

PARI IN IZIDI ČETRTFINALA:

 

 

 

Sreda, 14. december 2011:

 

 

Rusija - Francija 23:25 (12:13; Turei 7, Postnova 4; Lacrabere 5, Ayglon in Dembele po 4)

 

 

Angola - Danska 23:28 (11:15; Carlos 7, Almeida in Calandula po 4; Norgaard 7, Troelsen 5)

 

 

Hrvaška - Norveška 25:30 (12:16; Penezić 4, Petković, Horvat, Lovrić in Franić po 3; Loke 8, Sulland, Breivang in Lunde-Borgersen po 4)

 

 

Brazilija - Španija 26:27 (17:19; Do Nascimento in Cavaleiro po 7; Martin 8, Alonso in Pena po 4).

 

 

 

Danke po podaljšku izločile Japonsko, Hrvatice tesno ugnale Romunijo, uspešni Francija in BrazilijaŠpanija, Norveška, Angola in Rusija prve četrtfinalistke svetovnega prvenstva v BrazilijiNa svetovnem prvenstvu za ženske v Braziliji znane vse udeleženke osmine finalaHrvatice z zadetkom razlike premagale Švedsko, Brazilke proti Romuniji dosegle že četrto zmagoRusinje na SP v Braziliji še naprej zmagujejo, Nemčija je izgubila tudi proti IslandijiRusija, Brazilija, Danska in Švedska po treh krogih SP v Braziliji še brez izgubljene točkeNa SP v Braziliji po dveh krogih osem reprezentanc s popolnim točkovnim izkupičkomČrnogorke z zmago proti favorizirani Nemčiji poskrbele za presenečenje na SP v BrazilijiRuske rokometašice bodo v Braziliji lovile že četrti zaporedni naslov svetovnih prvakinjV Londonu odprli dvorano, v kateri bo na olimpijskih igrah 2012 potekal rokometni turnirŽenska članska reprezentanca Slovenije se je zbrala na petdnevnih pripravah v LjubljaniŠvedinje, nasprotnice Slovenk v kvalifikacijah za EP 2012, tretje na močnem turnirju na Norveškem