14. 1. 2011

SP na Švedskem: Alžirija le korak do senzacije proti Srbiji, Slovaki so krepko namučili Poljake, Danci dosegli kar 47 zadetkov

V prvem krogu SP na Švedskem je bila Alžirija le korak do senzacije proti Srbiji, a je izgubila v dramatični končnici (24:25). Tudi Poljska je šele v končnici zlomila odpor Slovaške (35:33), Danci pa so Avstralcem nasuli kar 47 zadetkov.

Zgolj malo je manjkalo in Alžirija bi na tekmi proti Srbiji poskrbela za največje presenečenje prvega kroga letošnjega SP. Po prvem polčasu, v katerem je Darko Stanić, vratar Cimosa iz Kopra, zbral kar 13 obramb (kar 65-odstotna uspešnost), so Srbi popustili in Alžirci so dobrih deset minut pred koncem izenačili na 20:20.

V 57. minuti je bil izid zadnjič izenačen (24:24), na začetku predzadnje pa je Rajko Prodanović s krila zadel za srbsko vodstvo s 25:24. Vratar Stanić je slabe pol minute pred koncem preprečil izenačenje, Srbi pa so kljub pasivnemu zadnjemu napadu uspeli zadržati minimalno prednost.

Medtem ko sta aktualni svetovni prvak Francija (Nikola Karabatić je sredi drugega polčasa dobil neposredni rdeči karton) in podprvak Hrvaška  (proti Romuniji je ob polčasu zaostajala z 11:13) začela SP z visokima zmagama, so do nje precej težje prišli Poljaki. Bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva na Hrvaškem so namreč zaostajali do izida 23:23 (45. minuta).

Toda nato je moštvo selektorja Bogdana Wente v petih minutah naredilo delni izid 5:0 in povedlo z 28:23. Kljub temu so se Slovaki v predzadnji minuti približali le na zadetek zaostanka (32:33), a sta Poljakom zmago z zadetkoma zagotovila Karol Bielecki in Bartosz Jurecki.

SP 2011 ZA MOŠKE - 1. KROG:

SKUPINA A (Kristianstad in Lund):

Francija - Tunizija 32:19 (15:9; Karabatić 6, Abalo 5; Megannem 6, Ajed 3)

Nemčija - Egipt 30:25 (15:12; Gensheimer 9, Glandorf 5; El Ahmar 6, Abdelvares 5)

Španija - Bahrajn 33:22 (16:8; R. Garcia, Juanin in Garabaya po 4; M. Madan 5, Alfardan in Almaqabi po 3)

SKUPINA B (Norrköpping in Linköping):

Islandija - Madžarska 32:26 (14:11; Palmarsson 8, Petersson 5; Mocsai 5, Lekai in Gulyas po 4)

Norveška - Japonska 35:29 (18:13; Myrhol 9, Tvedten, Mamelund in Koren po 6; Kadoyama 7)

Avstrija - Brazilija 34:24 (17:13; Wilczynski 9, Weber 6; Bortolini 4, Tupan 3)

SKUPINA C (Malmö in Lund):

Hrvaška - Romunija 27:21 (11:13; Štrlek 8, Zrnić 4; Stamate 7, Florea 5)

Danska - Avstralija 47:12 (21:8; Christainsen 8, Lindberg 7; Calvert 4)