15. 1. 2011

Poljaki v dramatični končnici strli odpor Argentine, derbi drugega kroga v skupini B dobili Madžari, Japonci premagali Avstrijo

Na SP na Švedskem so se Poljaki, bronasti z zadnjega tekmovanja na Hrvaškem 2009, v dramatični končnici krepko namučili z Argentinci (24:23). Na derbiju drugega kroga v skupini B so Madžari premagali Norvežane s 26:23, gostiteljica Švedska pa je povsem razbila Slovaško (38:22).

Norvežani so fantastično začeli derbi proti Madžarom, kajti v sedmi minuti so vodili kar s 6:0. Toda naši vzhodni sosedi so se še pravočasno prebudili in se v dvajseti minuti približali samo na zadetek zaostanka (10:11). Sredi drugega polčasa je imela norveška reprezentanca spet štiri zadetke prednosti (21:17 v 43. minuti), nato pa je sledilo njeno črno obdobje.

V naslednjih dvanajstih minutah namreč ni dosegla niti enega zadetka, Madžari pa kar sedem in pet minut pred koncem so vodili s 24:21. V isti minuti je Bjarte Myrhol znižal norveški zaostanek na dva zadetka (22:24), toda v 57. minuti je usodo Skandinavcev s črte sedmih metrov zapečatil Gabor Csaszar (25:22).

Poljaki, ki so na zadnjem SP 2009 na Hrvaškem osvojili bronasto kolajno, so se v prvem krogu mučili s Slovaki, tokrat pa z Argentinci. Čeprav so vodili od začetka do konca tekme (5:2, 11:6, 16:10, 20:16, 22:17), so se jim Argentinci v 57. minuti približali le na gol zaostanka (21:22). Moštvo selektorja Bogdana Wente je nato dvakrat zapored zadelo v polno (24:21 v 59. minuti), a je nato z enako mero odgovoril Vieyra (23:24). Manj kot 25 sekund pred koncem so Poljaki krenili v zadnji napad, med njim vzeli še minuto odmora in na koncu vendarle slavili minimalno zmago.

Japonci, ki so v prvem krogu izgubili proti Norveški, so v drugem krogu proti Avstriji dosegli prvo zmago na letošnjem SP (33:30). Po izenačenju na 9:9 v 18. minuti so japonski rokometaši v naslednjih sedmih minutah naredili delni izid 6:0, na odmor pa so odšli s sedmimi zadetki naskoka (18:11). Na začetku drugega dela so imeli dvakrat že osem zadetkov razlike (20:12, 21:13), a so se jim Avstrijci v 44. minuti približali samo na "minus tri" (20:23). V nadaljevanju je bila takšna razlika še petkrat, bližje pa reprezentanca Avstrije ni uspela priti. Islandci niso imeli večjih težav z Brazilijo (34:26) in so po dveh tekmah - na prvi so premagali Norveško - edina reprezentanca v skupini B s popolnim točkovnim izkupičkom.

V skupini D v Göteborgu sta se uvodni tekmi drugega kroga končali z visokima razlikama. Južna Koreja, ki je na uvodni tekmi remizirala z Argentino, je kar s petnajstimi zadetki razlike premagala Čile (37:22). Še za zadetek višjo končno razliko (38:22) so si v dvoboju s Slovaško priigrali gostitelji tekmovanja Švedi.

SP 2011 ZA MOŠKE - 2. KROG:

SKUPINA B (Norrköpping in Linköping):

Madžarska - Norveška 26:23 (14:16; Ilyes, T. Ivancsik in G. Ivancsik po 5; Kjelling 7, Myrhol in Tvedten po 6)

Japonska - Avstrija 33:30 (18:11; Mijazaki 8, Kadojama in Suemacu po 5; Szilagyi 8, Wilczynski 5, Božović 2)

Brazilija - Islandija 26:34 (12:19; Ribeiro 7, Filho 5; Sigurdsson 11, Pettersson 7)

Vrstni red: Islandija 4 točke, Avstrija, Norveška, Japonska in Madžarska po 2, Brazilija 0.

SKUPINA D (Göteborg):

Čile - Južna Koreja 22:37 (12:15; Feuchtmann Perez 8, Salinas Munoz 6; Yu 9, Lee 6)

Slovaška - Švedska 22:38 (14:15; Kukucka 4, Tarhai in Petro po 3; Ekberg 8, Källman 6)

Argentina - Poljska 23:24 (6:11; Vieyra in Simonet po 6; Tluczynski 5, Kuchczynski 4)

Vrstni red: Švedska in Poljska po 4 točke, Južna Koreja 3, Argentina 1, Slovaška in Čile po 0.

Foto: Reuters

SP 2011 - CELOTEN SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICESP - 1. krog: Alžirija korak do senzacije, Slovaki namučili Poljake, Danci dosegli 47 zadetkovNajboljša sta Romunka Neagujeva in Čeh JichaKlubski rekorder na SP 2011 je nemški Rhein Neckar LöwenNaslov branijo Francozi, po štirikrat doslej na vrhu Švedska in RomunijaZačenja se SP za moške na Švedskem