18. 2. 2011

Zdesetkani Celjani bodo proti Poljakom lovili zadnji vlak za drugi del lige prvakov

V osmem krogu evropske lige prvakov bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško v soboto, 19. februarja 2011, ob 18. uri v Zlatorogu gostili poljski klub Kielce. V boju za morebitno napredovanje v drugi del tekmovanja igralsko precej zdesetkani Celjani nujno potrebujejo zmago.

 

Pivovarji so letošnji nastop v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju sicer začeli prav z zmago na Poljskem (36:30), toda od tedaj so se razmere v celjskem taboru temeljito spremenile, saj v ekipi ni več niti trenerja Zvonimirja Serdarušića niti številnih nosilcev igre. Ob trenerju Serdarušiću je klub ostal tudi brez Uroša Zormana, Aleša Pajoviča, Renata Vugrinca, Dragana Gajiča in Miladina Kozline, ob tem pa sta poškodovana še Edvard Kokšarov in Luka Žvižej. Pivovarji, ki se v zadnjem času soočajo z verjetno najhujšo krizo po osamosvojitvi, so ob tem ostali še brez predsednika, saj je uradno odstopno izjavo v četrtek podal Tone Turnšek.

 

Pomlajeno celjsko ekipo, v kateri je vrsta novincev, čaka skoraj nemogoča naloga - premagati poljske prvake. Kar nekaj celjskih igralcev bo namreč prvič igralo v ligi prvakov, med njimi Nikola Ranevski, Vid Poteko in Žiga Mlakar, zanje pa bo sobotna tekma v dvorani Zlatorog premiera na veliki evropski sceni. Igralci so v sredo po nekaj mesecih le dočakali plače (prve po decembra sprejetih ukrepih), vendar znižane za polovico. V četrtek, ko so v klubu pripravili Dan odprtih vrat, so z izjemo Žvižeja, ki trenira po posebnem programu, in Kokšarova, ki je poskusil trenirati, vadili normalno, ob tem so si ogledali tudi posnetek tekme sobotnih nasprotnikov iz Kielc.

 

"Za nami so stresni dogodki in kopica odhodov igralcev. Trenutno imamo na voljo dvanajst igralcev in tri vratarje, ki imajo pravico nastopa za prvo ekipo. Imamo eno zdravo levo krilo, tri krožne napadalce ter po dva igralca na drugih igralnih položajih. V ekipo je vključenih tudi več mladincev. Zato je vsaka tekma v državnem prvenstvu za nas derbi. Zdaj v Zlatorogu gostuje ekipa, ki smo jo sicer v prvem krogu letošnje lige prvakov že premagali na njenem igrišču na Poljskem, a od tedaj se je položaj v našem klubu precej spremenil. Poljsko moštvo sestavljajo samo izkušeni, kakovostni in telesno močni igralci. Kljub temu, da smo gostitelji, na tekmi seveda ne moremo biti favoriti. Skušali se bomo čim bolje upirati, če pa bomo izgubili, to za naše navijače verjetno ne bo preveč tragično," je dejal trener celjskega kluba Miro Požun.

Eden redkih izkušenih igralcev, ki v Celju ostaja vsaj do konca sezone (do tedaj ostaja tudi Momir Rnić), je krožni napadalec Alem Toskić, ki je pred obračunom z močnimi Kielcami dejal: "V soboto nas čaka težka tekma, toda vseeno mislim, da jo bomo pričakali pripravljeni. Poljaki so v dvoboju absolutni favoriti. A to ne pomeni, da se bomo predali, na igrišču se bomo borili po svojih najboljših močeh in se skušali čim bolj upirati favoriziranim Poljakom. Kako se bo vse skupaj končalo, pa bomo videli. Sami nismo obremenjeni z rezultatom, toda vsi skupaj upamo na ugoden izid."

 

Poljsko ekipo vodi karizmatični Bogdan Wenta, nekdaj izjemni rokometaš in reprezentant, ki je vrsto let igral v Nemčiji, kjer je prav tako začel trenersko pot. Potem ko je najprej sedel na klop poljske reprezentance, se je v prejšnji sezoni domov vrnil tudi v vlogi klubskega trenerja in sedaj združuje obe funkciji. Zasedba poljskih prvakov je izjemna in polna znanih rokometnih imen: danski vratar Cleverly in njegov sonarodnjak Knudsen, Hrvat Džomba, srbski krožni napadalec Stojković, Ukrajinec Nat, od preostalih pa iz postave le dva nista na seznamu članske reprezentance Poljske. Prednjačita seveda Jurecki in Jurasik.

 

Pred nadaljevanjem letošnje sezone je Kielce okrepil tudi Uroš Zorman, nekdanji igralec Celja Pivovarne Laško, ki pa v tem delu lige prvakov nima pravice nastopa za poljski klub v Evropi. Poljsko moštvo je letos zmagalo na vseh 18 tekmah domačega prvenstva, v ligi prvakov pa ima - tako kot Celjani - štiri točke. Kielce so izgubile proti Celju Pivovarni Laško, Chamberyju, Kielu in Barceloni, zmagale so proti Chamberyju doma, po točko pa so odščipnile proti Rheinu Neckarju v domači dvorani in Barceloni v gosteh. 

 

Tekma Celje Pivovarna Laško - Kielce bo v soboto, 19. februarja 2011, ob 18. uri. Sodila jo bosta Latvijca Zigmars Stolarovs in Renars Licis, delegat pa bo Dragan Načevski iz Makedonije.

 

 

 

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11 (CELOTEN SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)