25. 2. 2011

Celjski rokometaši v nedeljo v ligi prvakov gostujejo pri aktualnem evropskem prvaku Kielu

Po senzacionalni zmagi proti Kielcam (30:29) čaka rokometaše Celja Pivovarne Laško nova preizkušnja v ligi prvakov. V devetem krogu se bodo v nedeljo ob 18.45 v Nemčiji pomerili z aktualnim evropskim prvakom Kielom.

 

Prvi medsebojni dvoboj v letošnji ligi prvakov so v Zlatorogu prepričljivo dobili dobili s 34:28 (18:10). Po osmih tekmah v skupini A je Keil na prvem mestu s 13 točkami: zbral je pet zmag, dva neodločena izida (z Barcelono doma 28:28, z Rheinom Neckarjem 30:30 v gosteh) in en poraz (Barcelonadoma z 29:32). Kiel je dvakratni prvak Evrope, 16-kratni (aktualni) nemški prvak in šestkratni nemški pokalni zmagovalec. V moštvu je kopica vrhunskih rokometašev, prednjačijo pa francoski vratar Thierry Omeyer, češki bombarder Filip Jicha in še en francoski as Daniel Narcisse.

 

Od Francozov je tu še Jerome Fernandez, ki so ga zaradi poškodb (Narcisse in Andersson) pripeljali iz Ciudada Reala, dva igralca pa prihajata iz Srbije. (Milutin Dragičevićin Momir Ilić). Švedi so že standardni člani nemške zasedbe: Andreas Palicka, Kim Andersson, Henrik Lundström in Marcus Ahlm. Poleg Jiche s Češke prihaja tudi Daniel Kubes, Islandec Aron Palmarsson pa velja za enega največjih potencialov na srednjem zunanjem položaju. Domači zvezdniki so štirje: Christian Zeitz, Dominik Klein, Christian Sprenger in Tobias Reichmann.

 

V letošnji nemški ligi je Kiel doživeli tri poraze (Füchse Berlin, Hamburg in Rhein Neckar), enkrat pa je remiziral (Gummersbach). Zaseda drugo mesto na lestvici s štirimi točkami zaostanka za Hamburgom, v sredinem obračunu pa se je znesel nad Melsungenom (36:23). Celjani so se s Kielom doslej srečali trikrat: dvakrat na evropskem superpokalu in enkrat v prvem delu letošnje lige prvakov. V Ciudadu Realu so zmagali, v Celju pa dvakrat izgubili.

 

 

Miro Požun, trener Celja Pivovarne Laško: "Kielova igralska zasedba je sestavljena iz samih vrhunskih igralcev. Enostavno ne vzgajajo igralcev, temveč pripeljejo že izdelane igralce, ki jih vklopijo v kolektiv. Poleg tega mesto živi za rokomet, kar se kaže tudi po številu gledalcev na njihovih tekmah, ki nikdar ne pade pod 10.000. Mislim, da bo to veliko doživetje, predvsem za naše mlajše igralce. Vstopili so skozi stranska vrata v vrhunski rokometni svet, liga prvakov pa je za njih sanjski svet. Vsem bomo dali priložnost, da stopijo na igrišče in začutijo fantastično atmosfero. Zanima me, kako se bodo igralci na to odzvali, kako bodo prenesli to breme, ki bo predvsem na mlajših. Verjamem, da dobro, saj mi to nakazujejo tekme v domačem prvenstvu. Pričakujem dobro igro v Kielu, daleč od tega, da bi se predali vnaprej. Borili  se bomo po svojih najboljših močeh, a glede na kvalitetno razliko seveda ne moremo pričakovati ali se nadejati uspeha."

Petar Metličić, igralec in kapetan Celja Pivovarne Laško: "Veliko stvari se je spremenilo čez noč, kar je bilo za nas veliko presenečenje in hkrati pravi šok. Vendar tisti, ki smo ostali, in mladi, ki so se nam pridružili, smo zelo dobro zdržali ta pritisk. Ti mladi igralci, ki so postali naši člani preko noči, so prišli v situacijo, da igrajo v Kielu proti prvaku Evrope. Do včeraj so še igrali tekme v 1. B ligi in to je velika razlika. To, kar je bilo s Kielcami, je potrebno pozabiti. Vsak dan je nov in vsak dan se moramo truditi in pokazati še več, kajti tudi drugi igrajo, se borijo in napredujejo. Kar se tiče tekme s Kielom, nimamo česa izgubiti. Vemo, da realno nimamo nobenih možnosti, kajti že na prvi tekmi v Celju, ko smo bili v povsem drugi postavi, je Kiel brez problemov zmagal. Tako čudežev ne moremo pričakovati. Vseeno pa moramo pokazati svoj pravi obraz. Moramo odigrati borbeno, agresivno in pametno. Ne smemo zbezljati in se z njimi podati v hitro igro. Vem, kako igrajo doma. Če te ulovijo v preveliko število tehničnih napak, potem te neusmiljeno kaznujejo. Vsekakor bo to velika šola za nas, še posebej za naše mlade igralce."

 

 

Žiga Mlakar, igralec Celja Pivovarne Laško: "Občutki pred takšno tekmo in ob naši vključitvi v ekipo so zelo dobri. Pred tremi meseci smo nekateri igrali v 1.B ligi, tako da nam vsekakor manjka še veliko izkušenj. V soboto proti Kielcam smo se vsi zavedali pomena tekme. Pokazali smo, da lahko tudi mi zapolnimo mesta, ki so se spraznila po odhodu starejših igralcev. Vsekakor je veliko odvisno od starejših, ki imajo bistveno več izkušenj, od njih pa se moramo in lahko zelo veliko naučimo. Tekma v Kielu bo za nas zagotovo neverjetno doživetje. Igrati pred takšno publiko in proti ekipi s toliko vrhunskimi igralci je vsekakor nekaj fenomenalnega. Vedeti pa moramo, da so vseeno razlike med njimi in nami zelo velike in da je pomen te tekme predvsem v tem, da pridobimo potrebne izkušnje in se iz te tekme poizkušamo nekaj naučiti. Vseeno pa se brez borbe ne bomo predali."

 

 

Tekma Kiel - Celje Pivovarna Laško bo v nedeljo, 27. februarja 2011, ob 18.45. Sodila jo bosta Portugalca Ivan Cacador in Eurico Nicolau, delegat pa bo Islandec Kjartan K. Steinbach.

 

 

 

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11 (CELOTEN SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)Aleš Pajovič v drugi avstrijski ligiPožun: Vsi so pričakovali poraz; Wenta: Igrali smo drugače, kot je bil dogovorSenzacija v Zlatorogu: Celjani v ligi prvakov premagali poljski klub KielceZdesetkani Celjani bodo proti Poljakom lovili zadnji vlak za drugi del lige prvakovTone Turnšek nepreklicno odstopil s položaja predsednika RK Celje Pivovarna LaškoMiladin Kozlina na osnovi sporazumnega dogovora zapušča celjski klubVratar Matevž Skok se bo v naslednji sezoni iz Gorenja preselil v Celje Pivovarno LaškoZvonimir Serdarušić 29. marca na sodišču v KieluMiro Požun bo tudi v naslednji sezoni trener celjskih rokometašev