14. 4. 2011

Maribor Branik naj bi našel "dobrotnika" in preprečil izključitev iz prvoligaškega tekmovanja

V rokometnem klubu Maribor Branik naj bi našli "dobrotnika" za plačilo 3.000 evrov, kolikor znaša dolg za stroške sodnikov in vodenja lige. Klub, ki je v prisilni poravnavi, naj bi s tem preprečil izključitev iz prvoligaškega tekmovanja.

Združenje rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS) je v sredinem sporočilu za javnost zapisalo, da mora Maribor Branik do danes (četrtek, 14. aprila 2011), poravnati vse obveznosti za stroške sodnikov in vodenja lige v višini 3000 evrov. V nasprotnem primeru bi mu sledil suspenz iz elitne slovenske rokometne lige.

Mariborski klub je na svoji uradni speltni strani danes zapisal (zapis objavljamo v celoti in brez popravkov): "Poslovodstvo in upravni odbor RK Maribor Branik sta se na podlagi opravljene revizije poslovanja odločila, da v skladu z določili ZFFPPIPP pri pristojnem sodišču sprožita postopek prisilne poravnave. S sklepom Okrožnega sodišča v Mariboru, opr. št. St 709/2011 je bil tako z dne 31.3.2011 začet postopek prisilne poravnave. To ne pomeni, da bo RK Maribor Branik in s tem moški rokomet v Mariboru ugasnil. Ravno obratno. S finančno in poslovno sanacijo kluba pod pravnim varstvom sodišča gre za zakonsko odgovorno dejanje vodstva ter s tem za uspešen nadaljni razvoj rokometa v Maribora, seveda v okviru zmožnosti. Vzrok, da je moralo priti do sanacije, so nerealizirane sponzorske pogodbe, ki jih posamezni pokrovitelji zaradi hude gospodarske krize niso bili sposobni realizirati.

Vodstvo RK Maribor Branik je bilo primorano v to edino možno rešitev za nadaljnje delovanja kluba, ki ga iz sezone v sezono podpira večje število navijačev, ter vedno večje število mladih, ki se aktivno ukvarjajo z igranjem rokometa vse od mini rokometa do mladinske selekcije. Začetek postopka prisilne poravnave je bil izveden v skladu z veljavno zakonodajo, akti Rokometne zveze Slovenije in Združenja rokometnih prvoligašev Slovenije. V tekmovalnem smislu zaradi začetka postopka prisilne poravnave ne bo ogroženo delo nobene selekcije znotraj kluba ne v tekoči sezoni, ne v prihodnje.

Nikakor pa se ne moremo strinjati z včerajšnjim sporočilom za javnost iz strani Združenja rokometnih prvoligašev Slovenije, ki bolj spominja na osnovnošolski spis nepodpisanega predstavnika ZROPS-a. Interpretacija odziva zgolj pritrjuje tezi, da je trenutno vodstvo ZROPS-a samemu sebi v namen in v napoto. V omenjenem sporočilu je bilo RK Maribor Branik očitano: "Če se je RK Maribor Branik odločil za postopek prisilne poravnave in poplačilo vseh upnikov v višini 3 %, je to sicer njegova legitimna pravica, za ZROPS pa nesprejemljivo dejstvo s stališča neenakopravnosti do vseh ostalih članov ZROPS in 1. SRL, ki vse svoje finančne obveznosti poravnavajo in od katerih se marsikdo od njih nahaja v enaki ali še hujši finančni krizi kot RK Maribor Branik."

Načrt finančne reorganizacije ne izključuje, da bodo v času prisilne poravnave, v kolikor bodo nove okoliščine to dopuščale, upnikom ponujena boljša poplačila. Vodstvo RK Maribor Branik je ves čas v intenzivnih pogovorih z vsemi upniki. Pravila pravnega varstva prisilne poravnave kluba pomenijo, da se upniki ne morejo privilegirati oziroma zaradi določene pozicijske moči nimajo pravice do drugačne obravnave kot vsi ostali upniki. Hkrati pa je RK Maribor Branik prepovedano tako ravnati, saj s tem tvega stečaj kluba. Vodstvo kluba se bo tega držalo in upravičeno pričakuje, da se bodo tudi upniki, še posebej pa ZROPS, držali teh pravil.

Kar se tiče stališča neenakopravnosti do vseh ostalih članov ZROPS in 1.SRL glede poravnave obveznosti ter enakih ali slabših finančnih situacij v katerih se nahajajo nekateri od klubov pa menimo, da so se klubi, ki so v podobnem ali celo slabšem položaju iz vidika poslovne higiene dolžni lotititi zakonite sanacije ali pa enostavno izstopiti iz tekmovanja.

Nikakor pa ne moremo mimo še enega neutemeljenga očitka iz sporočila za javnost iz strani ZROPS-a: “"Je pa pri tem zanimivo in hkrati več kot nerazumljivo, da je RK Maribor Branik v premoru pred nadaljevanjem sezone 2010/11 (januarja 2011), ko se je, sicer zavedajoč dolgov iz preteklosti, prav gotovo že odločal za uvedbo postopka prisilne poravnave, podpisal pogodbe s štirimi novimi igralci, med njimi z Draganom Gajičem, slovenskim reprezentantom in enim naših najboljših krilnih igralcev." Dragan Gajić je v RK Maribor Branik prišel kot igralec brez pogodbe in brez finančnih posledic za klub, kot vmesna postaja pri njegovem prestopu v Montpellier. Klub je v zimskem premoru sklenil sodelovanje, samo do konca sezone, z vratarjem Boštjanom Grmom ter igralcema Mirkom Nikoličem in Nikom Tomincem. A je na drugi strani prekinilo sodelovanje z vratarjem Gašperjem Jelenom ter igralcema Matejem Hartmanom in Vasjo Furlanom, ki so imeli časovno daljše in precej finančno obremenjujoče pogodbe. Torej ne gre za nikakršno brezglavo kadriranje, temveč načrtno angažiranje kvalitetnih igralcev, seveda v danih finančnih okvirjih. To je samo še en dokaz, kako resno vodstvo kluba razmišlja glede nadaljnega dela povezanega z vizijo, seveda v okviru danih zmožnosti. V času, ko je prišlo do omenjenih kadrovskih sprememb, zaključki revizije poslovanja še niso bili znani.

Vodstvo kluba se veseli uspešnega tekmovalnega zaključka sezone, ki ga moštvo RK Maribor Branik pričenja to nedeljo s prventveno tekmo v ligi za prvaka proti Gorenju v Velenju. Hkrati pa že pripravlja strategijo za uspešno prihodnost, kjer bi lahko Maribor zavzel eno vodilnih pozicij v slovenskem in evropskem rokometnem prostoru."

ZROPS: Izjava za javnost o prisilni poravnavi moškega rokometnega kluba Maribor Branik