14. 4. 2011

Srb Vladan Matić tudi uradno potrjen za novega trenerja rokometašev Celja Pivovarne Laško

Upravni odbor RK Celje Pivovarna Laško je danes potrdil Vladana Matića za novega trenerja aktualnih slovenskih prvakov v naslednjih dveh letih. Srbski trener bo celjsko moštvo prevzel z začetkom nove tekmovalne sezone 2011/12.

Vladan Matić je v svoji igralski karieri (igral je levo krilo) nastopal za tri klube: v Srbiji za Crveno zvezdo in Partizan, iz katerega  je leta 2001 prestopil v madžarski Pick Szeged. Tam je igral šest sezon, nato pa jo je sredi zadnje prevzel kot trener, pred tem je bil namreč kot igralec že pomočnik trenerja. Takoj v prvem letu mu je uspel veliki met, saj je s Pickom Szegedom uspel premagati Veszprem ter osvojiti naslov prvaka Madžarske.

Naslednjo sezono je v prvem delu lige prvakov na šestih tekmah dosegel prav toliko zmag (v skupini je igralo tudi Gorenje), v drugem delu pa se je pomeril s Celjem Pivovarno Laško: doma zmagal za en gol, v Celju pa izgubil za pet. V tem delu tekmovanja je doma izgubil z Barcelono, nato pa jo v gosteh premagal za štiri gole. V skupini je bil še Gudme, Pick Szeged pa je na koncu s tremi zmagami in tremi porazi končal kot tretji. V madžarskem prvenstvu je osvojil drugo mesto, uspelo pa mu je osvojiti madžarski pokal.

V letu 2009 se je po nepričakovanem porazu v domačem prvenstvu sporazumno razšel s Pickom Szegedom, ki se je kasneje znašel tudi v velikih finančnih težavah. Le dva tedna po tem je že imel nov klub in zadnje leto in pol je trener FTC Ferencvaroša, ki mu je v prvi sezoni uspel zagotoviti obstanek v prvi ligi, letos pa se je zavihtel kar na tretje mesto. V pokalnem tekmovanju je izločil svoje nekdanje delodajalce, Pick Szeged.

V času, ko je bil trener v Szegedu, je bil tudi pomočnik trenerja madžarske reprezentance. Kot igralec je nastopal še za reprezentanco Srbije in Črne Gore (105 nastopov), s katero je leta 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyju osvojil četrto mesto, na dveh svetovnih prvenstvih pa je zasedel tretje mesto.

Trenerski izkupiček skupaj: 122 tekem, 90 zmag, 4 remiji, 28 porazov
Kot trener v madžarski ligi: 86 tekem, 68 zmag, 4 remiji in 16 porazov
Madžarski pokal: 9 tekem, 8 zmag, 1 poraz
Na mednarodnem prizorišču: 27 tekem, 14 zmag, 2 remija, 11 porazov

Matić (rojen 28. aprila 1970 v Šabcu) je poročen z Madžarko in ima dva otroka ter dom v Szegedu. Poleg trenerskega posla še vedno tudi aktivno igra rokomet, saj rekreativno nastopa v tretji madžarski ligi, kar mu služi predvsem kot sprostitev in rekreacija.

Roman Pungartnik, direktor RK Celje Pivovarna Laško: "Po pogovorih z raznimi kandidati za trenerja naše ekipe sem vesel, da smo se odločili za Vladana Matića, ki se je v svoji kratki trenerski karieri že dokazal. Matić popolnoma ustreza profilu trenerja, ki smo ga iskali. V prvi vrsti gre za trenerja, ki mu je v veliko čast trenirati ekipo, kot je Celje. Gre za mladega trenerja, ki si je ogledal našo ekipo in ki v njej vidi velik potencial. Gre tudi za trenerja, ki vse stavi na delo in še enkrat delo. Poleg tega smo se želeli dogovoriti z nekom, ki ni obremenjen z našim okoljem in ki tu ni deloval, po drugi strani pa pozna razmere, ligo, igralce in ki ve, kam prihaja. Poleg tega gre za mladega trenerja, ki bo lahko s to ekipo rasel in se razvijal tudi sam."

Vladan Matić, novi trener Celja Pivovarne Laško: "V veliko čast mi je, da bom lahko v prihodnje deloval v Celju. Hkrati je to zame ogromna obveza, kajti biti trener Celja je nekaj posebnega, kar ni dano vsakomur. Skupaj z vsemi tukaj se bomo potrudili, da vrnemo ugled kluba, ki je v zadnjem letu nekoliko načet. Po pogovorih z vodstvom kluba in potem, ko sem si ogledal kar nekaj tekem na DVD-jih ter se minuli vikend mudil na finalnem turnirju pokala v Celju, sem videl, da ima ta mlada ekipa velik potencial in da potrebuje le nekaj izkušenih okrepitev na v tem trenutku najšibkejših pozicijah. Tu bomo poiskali dobre igralce, vendar ne želimo velikih zvezd. Namreč iz mladih domačih igralcev in od teh dobrih, ki bi jih še pripeljali, želimo narediti velike zvezde in odlične igralce. To nam bo uspelo le, če bomo skupaj dosegli dobre rezultate tako v slovenskem prvenstvu kot tudi na mednarodnem prizorišču, kar nam prav tako mora biti cilj."

Foto: Spletna stran szegedma.hu