14. 5. 2011

Koprčane v nedeljo na Portugalskem čaka prva finalna tekma evropskega pokala challenge

Prvo tekmo finala evropskega pokala challenge proti Benfici bodo rokometaši Cimosa odigrali v nedeljo, 15. maja 2011, ob 18. uri v Lizboni na Portugalskem. Povratni dvoboj bo naslednjo nedeljo ob 17.30 v koprski dvorani Bonifika.

 

Potem ko so na poti do velikega finala izločili Spartak iz Varne (Bolgarija), Eskilstuno Guif (Švedska), Azoty Pulawy (Poljska) in Stiinto Bacau (Romunija), čakata Koprčane še zadnja dvoboja v evropskem pokalu challenge. Primorci so na osmih evropskih tekmah v letošnji sezoni dosegli šest zmag ter po enkrat remizirali (Azoty Pulawy) in izgubili (Stiinta Bacau), tudi v finalu proti portugalski Benfici pa jim pripada vloga favorita.

 

"Ne bežimo od vloge favorita, saj smo finale pokala challenge napovedali že lani avgusta na predstavitvi moštva. Zelo si želimo osvojiti prvo evropsko lovoriko za klub in drugo za slovenski moški rokomet. Toda tudi tega pokala ni enostavno osvojiti, čeprav mnogi o njem govorijo kot o 'nebodigatreba' tekmovanju," pravi Cimosov trener Fredi Radojkovič. Njegovo oslabljeno moštvo (brez Darka Stanića, Vladimirja Osmajića, Bojana Skoka in Uroša Elezovića) je pred odhodom na Portugalsko doživelo hladen tuš na gostovanju pri Loki (poraz z 28:30), a so na Cimosovo srečo naslednji dan Celjani v Velenju presenetili Gorenje, edinega koprskega tekmeca v boju za naslov slovenskega prvaka.

 

Še vedno vodilno moštvo v letošnji slovenski ligi je pred leti leti igralo v polfinalu evropskega pokala EHF, napredovanje v veliki finale pa je Cimosu preprečil danski klub FCK Handbold iz Koebenhavna. V koprskem taboru so v letošnjem finalu pričakovali beograjskega Partizana, ki je prvo tekmo pred domačimi gledalci proti Benfici dobil s 36:30, vendar je nato klonil na povratni v Lizboni s 25:33. "Zaradi sloga igre, ki je podoben našemu, bi nam bolj ustrezal srbski klub. Poleg tega bi lažje prišli do informacijah o nasprotniku, lažje pa bi bilo tudi potovanje," ocenjuje trener Radojkovič.

 

Benfica je trenutno tretja v portugalskem prvenstvu, na poti do finala pa je moštvo trenerja Joseja Antonia Silve izločilo Steauo iz Bukarešte (Romunija), Motor Zaporožje (Ukrajina), Radnički iz Kragujevca in beograjskega Partizana (oba Srbija). "Benficina igra je dokaj nepredvidljiva, v veliki meri celo divja. Portugalski klub igra zelo igro, njegovi igralci pa so tehnično dobro podkovani. Na žalost smo imeli zaradi zgoščenega tekmovalnega ritma le malo časa, da smo se pripravili na tekmeca v finalu, a sem optimist. Benfica melje nasprotnike predvsem na domačem igrišču, na gostovanjih pa je veliko bolj krotka. Zato je naš cilj priigrati aktiven rezultat, ki bi nam omogočil, da bi pred polno Bonifiko prihodnji teden osvojili drugi letošnji naslov," se nadeja Radojkovič.

Trenerjeve besede o tem, da je klub iz Lizbone posebno nevaren na domačem igrišču, potrjuje tudi letošnja evropska sezona. Na štirih domačih tekmah v pokalu challenge je Benfica štirikrat zmagala,  pri čemer je Steaua klonila s štirinajstimi zadetki razlike (29:43), ukrajinsko Zaporožje s sedmimi (23:30), srbska Radnički in Partizan pa s po osmimi (21:29 in 25:33). Na štirih dvobojih na gostovanjih je lizbonski klub kar trikrat izgubil, uspešen je bil le v Ukrajini. V moštvu iz portugalskega glavnega mesta nastopa kopica reprezentantov te države, tujca pa sta samo dva. Poleg Rusa Georgija Zaikina je to še Srb Milan Vučičević, ki je v preteklosti igral tudi v Sloveniji (Prule 67, Prevent Slovenj Gradec).

 

"Pri nas se je v sredo proti Loki poznala utrujenost, saj smo bili v igri do 45. minute, potem pa nam je zmanjkalo energije. Vso sezono igramo v visokem tempu, navajeni smo menjav. Zato sem vesel, da se v nedeljo bržkone vrača Bojan Skoko, ki igra na mojem mestu, in Vladimir Osmajić, ki je bil v zadnjem času v zelo dobri formi," je dejal Cimosov krožni napadalec Matjaž Mlakar. Pred prvo finalno tekmo na Portugalskem Mlakar napoveduje: "V Lizboni bomo igrali na zmago in pričakujem pozitiven rezultat. Kaj to pomeni? Rezultat, ki nam bo omogočil dokaj mirno povratno tekmo na domačem igrišču."

 

Pravico na nedeljski tekmi v Lizboni bosta delila Estonca Urmo Sitsi in Toomas Heinla, delegat pa bo Grk George Bebetsos.