15. 5. 2011

Igralci Cimosa na prvi finalni tekmi pokala challenge proti Benfici remizirali v Lizboni (27:27)

Rokometaši Cimosa so uspešno opravili prvi del naloge v finalu evropskega pokala challenge. Na gostovanju pri Benfici v Lizboni na Portugalskem so Koprčani iztržili neodločen izid (27:27). Povratna tekma bo v nedeljo, 22. maja 2011, v Kopru.

Benfica - Cimos Koper 27:27 (13:11)

Lizbona - Športna dvorana Benfice, gledalcev: 1100, sodnika: Sitsi in Heinla (oba Estonija).

Benfica: Ferreirinho, Candeias, Peneda, Tavares 5 (2), Lopes, Pais 2, Zaikin, Pedroso 5, Roque 1, Graca 1, Carneiro 5 (1), Silva 2, Areia, Costa 4, Vučičević 2.

Cimos Koper: Podpečan, Vran, Skoko, Dobelšek 3, Mirković, Brumen 2, Bombač 5, Poklar, Krivokapić 11 (4), Skube 2, Mlakar 3, Konečnik 1, Rapotec, Osmajić.

Sedemmetrovke: Benfica 4 (3), Cimos Koper 4 (4).

Izključitve: Benfica 0, Cimos Koper 8 minut.

Koprski rokometaši so z odliko opravili prvi del finalne naloge (čeprav brez poškodovanih Darka Stanića in Uroša Elezovića), iz portugalske prestolnice se v domovino vračajo z neodločenim izidom, toda lep dosežek pa morajo potrditi še na povratni tekmi, ki bo v nedeljo, 22. maja, v dvorani Bonifika. Izbranci Fredija Radojkoviča so na lepi poti, da v tej sezoni osvojijo kar tri lovorike. V začetku aprila so v Celju že osvojili slovenski pokal, zdaj pa se jim nasmihata še naslova v evropskem pokalu challenge in prvi naslov državnih prvakov Slovenije.

Vratar Jure Vran, krilna igralca Uroš Rapotec in Robi Konečnik, zunanji igralci Sebastijan Skube, Dean Bombač in Milorad Krivokapić ter krožni napadalec Matjaž Mlakar so odlično odprli tekmo. Njihov pristop je bil pravi, v obrambi so garaško pokrivali prostor in igralce nasprotne ekipe, v napadu pa preudarno gradili akcije. To se jim je obrestovalo, v osmi minuti so z golom izjemno razpoloženega Krivokapića, ki je na koncu dosegel enajst zadetkov, prvič povedli s 4:3 in gostitelje v svoji oblasti (kljub desetim izenačenjem - od 1:1 do 10:10) imeli vse do 20. minute.

Nato so se v igro vodilne ekipe v slovenskem prvenstvu prikradle napake, kar so gostitelji izkoristili v 24. minuti, ko je bil izključen Bojan Skoko. Z igralcem več na igrišču je Benfica naredila delni izid 3:0 in povedla s 13:10, kar je bila najvišja prednost v tem delu igre in na celotni tekmi. Portugalski nalet je z minuto odmora ustavil trener Radojkovič, v končnici prvega polčasa pa so Koprčani le uredili svoje vrste in na odmor odšli z zaostankom 11:13.

Primorci so slabo začeli drugi polčas, kajti Portugalci so jim v 32. minuti že drugič na tekmi ušli na "plus tri" (14:11). Toda le štiri minute kasneje, ko so se gostujoči rokometaši privadili na tekmečevo obrambo 5+1, je bilo spet izenačeno (15:15). V nadaljevanju v napadu sicer niso blesteli, tu in tam so naredili kakšno tehnično napako preveč, zato pa so dovolj trdno zaigrali v obrambi.

Domači rokometaši za Cimosovo obrambo večkrat niso imeli pravih odgovorov, tako da so bili iz minute v minuto vse bolj živčni. Benfica se je na dosedanjih štirih domačih tekmah v evropskem pokalu challenge dobesedno poigravala s svojimi tekmeci (prepričljivo je dobila vse štiri dvoboje pred domačimi gledalci), tokrat pa je naletela na veliko bolj trdovratnega in kakovostnega nasprotnika. Koprčani so gostiteljem sicer dopustili pobudo, navkljub temu pa so jih vseskozi rezultatsko nadzorovali.

Najbolj zrelo igro so prikazali v sami končnici, ko so najprej nadoknadili tri zadetke zaostanka (21:24 v 51. minuti) in z golom Jureta Dobelška v 57. minuti izenačili na 25:25. Benfica si je nato še dvakrat priigrala minimalno vodstvo (26:25 in 27:26), toda najboljši strelec prve finalne tekme Milorad Krivokapić in krilni igralec Matjaž Brumen sta poskrbela še za dve izenačenji in Cimos je v portugalskem glavnem mestu iztržil neodločen izid (27:27).

Koprčane na Portugalskem čaka prva finalna tekma evropskega pokala challenge