12. 6. 2011

Za tekmo z Ukrajino selektor Boris Denič načrtuje tudi spremembe v igralskem kadru

Po porazu na Portugalskem (29:31) v kvalifikacijah za uro 2012 v Srbiji čaka moško člansko reprezentanco popravni izpit. V nedeljo, 12. junija 2011, ob 16.30 se bo v dvorani v Stožicah v zadnjem krogu skupine 3 pomerila z Ukrajino.

 

Če danes ne bo presenečenja na Poljskem, kjer tamkajšnja reprezentanca gosti Portugalsko, je Slovenija s porazom v Espinhu zapravila možnosti za prvo mesto v skupini 3 in vlogo nosilca na žrebanju skupin za EP, ki bo v sredo, 15. junija 2011, v Beogradu. "Jasno je, da celotne tekme na Portugalskem nismo odigrali na takšni ravni, kot bi bilo potrebno za uspeh. Dvoboj v Espinhu se ni iztekel po naših željah. Gostitelji so izkoristili padec v naši igri sredi drugega polčasa: najprej so se rezultatsko približali, nato so nas ujeli in zatem tudi prehiteli," se drugega poraza v kvalifikacijah za EP (prvi je bil v gosteh na Poljskem) spominja selektor Boris Denič.

 

Glede na to, da se je slovenska delegacija iz Espinha vrnila šele v četrtek zvečer, bo imela zelo malo časa za pripravo na odločilno tekmo z Ukrajino. "V primerjavi s pripravo na tekmo s Portugalsko imamo tokrat precej manj časa. A sem prepričan, da bodo fantje to sprejeli in upoštevali ter da bomo izpolnili cilj, ki smo si ga zadali pred začetkom kvalifikacij - uvrstitev na evropsko prvenstvo v Srbiji," kljub bolečemu porazu na Portugalskem optimistično razmišlja selektor Denič.

 

V sistemu igre Portugalske in Ukrajine so precejšnje razlike, zato so tudi priprave slovenske izbrane vrste za tekmo v Stožicah povsem drugačne. "Postaviti moramo drugačno igro, tako v obrambi kot v napadu. V napadu bomo igrali proti ukrajinskemu sistemu 6-0, v obrambi pa imam v načrtu sistem 3-2-1. Večina reprezentanc v Evropi je pripravljena predvsem na obrambo 6-0, ko pa jim postaviš 3-2-1, imajo vse velike težave. Ker smo že na prvi tekmi v Zaporožju uspešno odigrali obrambo 3-2-1, so se Ukrajinci verjetno dobro pripravili nanjo. A še vedno slabše, kot če bi mi igrali 6-0," predvideva Denič.

Za odločilno tekmo z zadnjeuvrščenimi Ukrajinci, ki so že pred zadnjim krogom izgubili vse možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo naslednje leto v Srbiji (vrstni red pred zadnjim krogom: Poljska 7 točk, Slovenija 6, Portugalska 5, Ukrajina 2) , selektor Denič napoveduje spremembe v igralskem kadru. "Načrtujem nekatere igralske spremembe, a o tem ne bi želel govoriti. Vse bo jasno pred začetkom tekme," ostaja skrivnosten Denič, ki mu lahko v boju za nastop na EP delo precej olajšajo tudi Poljaki, ki v zadnjem krogu gostijo Portugalce.

 

Že pred začetkom tekme Slovenija - Ukrajina se bo namreč končal poljsko-portugalski obračun v Poznanu (začetek ob 14.45), od razpleta katerega bo tudi odvisno, kaj Slovenija potrebuje v Stožicah. Če Poljaki zmagajo ali iztržijo neodločen izid, si lahko Slovenci proti Ukrajincem privoščijo tudi poraz, pa bodo še vedno osvojili drugo mesto v skupini 3 in vozovnico za EP.

 

Za slovenske rokometaše bi bilo nekoliko slabše, če bi Portugalci slavili na Poljskem, kajti v tem primeru bi morali proti Ukrajini osvojiti najmanj točko: če bi Slovenci remizirali v Stožicah, bi v krogu treh reprezentanc imeli najslabši izkupiček Poljaki, ki bi ostali brez EP. Skratka, Slovencem za napredovanje na EP 2012 zadošča (ne glede na razplet tekme Poljska - Portugalska) že samo točka, Portugalci pa v vsakem primeru potrebujejo zmago proti Poljakom. Četi Borisa Deniča prepreči potovanje v Srbijo samo en scenarij: da Poljska doma izgubi proti Portugalski in da Slovenija izgubi proti Ukrajini.

 

Tekma Slovenija - Ukrajina bo v nedeljo, 12. junija 2011, ob 16.30 v dvorani v Stožicah v Ljubljani. Sodila jo bosta Latvijca Zigmars Stolarovs in Renars Licis, delegat pa bo Islandec Gunnar K. Gunnarsson.