24. 7. 2011

Slovenski mladinci po podaljškıh strli odpor Katarja in se uvrstili v četrtfinale SP, v torek za polfinalno vstopnico proti Egptu

Na svetovnem prvenstvu v Grčiji se je moška mladinska reprezentanca Slovenije v osmini finala pomerila s Katarjem. Po zanimivi in dramatični tekmi s podaljški so se v četrtfinale SP uvrstili Slovenci, ki so zmagali z 38:35 (32:32, 29:29, 17:14). V torek se bodo slovenski mladinci za polfinalno vstopnico pomerili z Egiptom.

 

 

Slovenıja - Katar 38:35 (32:32, 29:29, 17:14)

 

Solun - Dvorana PAOK, gledalcev: 200, sodnıka: Bethmann ın Tzaferopoulos (oba Grčija).

 

Slovenija: Lesjak (3 obrambe), Taletovič (20 obramb), Perovšek, Cingesar 2, Marguč 9 (2), Šoštarič, Gaber 1, Poklar 5, Smolnik, Zarabec 6 (1), Poteko, Mačkovšek, Medved 4, Papež 4, Nosan 6, Jelovčan; selektor: Ivezič.

 

Katar: Al Kuwari (2 obrambi), Abidi (2 obrambi), Garba (8 obramb), Albishi, Ddualeh, Alkhalaf 7, Megdich 1, Murad, Memiševic 6, Blel 2, Al-Karbi 2, Morgan 5, Salem 5, Hamdoon 3, Ayed, Alsultan 4; selektor: Maček.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Katar 6 (5).

 

Izključitve: Slovenija 20 minut, Katar 10 minut.

 

 

Na šesti tekmi (pred tem štiri zmage in en poraz v predtekmovalni skupini A) na letošnjem svetovnem prvenstvu so slovenski mladinci še petič zmagali, tokrat proti Katarju. Uspeh je bil še toliko pomembnejši, ker je šlo za tekmo osmine finala, na tej stopnji tekmovanja pa ni več popravnih izpitov, saj se igra na izpadanje.

 

V osmini finala sta se tako v dvorani PAOK Solunu pomerili reprezentanci, ki ju vodita slovenska rokometna strokovnjaka: na selektorski klopi Slovenije je Slavko Ivezič, na katarski pa Borut Maček (trener njihovih vratarjev je Rolando Pušnik). Začetek dvoboja je pripadel slovenskim rokometašem, ki so si hitro priigrali štiri zadetke prednosti (8:4), v 16. minuti pa najvišjo na tekmi - pet golov (16:11).

 

Toda očitno je Ivezičevo četo visoka prednost malce uspevala. Katarci so namreč v končnici prvega polčasa in na začetku drugega naredili delni izid 8:2 in povedli z 19:18. Za nameček je reprezentanca Slovenije v 38. minuti zaradi tretje izključitve ostala brez Mateja Gabra, enega nosilcev igre predvsem v obrambi (Slovenci skupaj kar 20 minut izključıtev, Katarcı le deset).

Slovenci si v nadaljevanju nikakor niso mogli priigrati občutnejše prednosti, ki bi jim zagotavljala mirnejšo končnico. Po izenačenju na 19:19 so si Slovenci kar desetkrat priigrali zadetek prednosti, vendar so nasprotniki prav tolikokrat poskrbeli za izenačenje. V končnici so Katarci prav v zadnji sekundi rednega dela tekme iztržili sedemmetrovko, jo po izteku regularnega časa igre uspešno izvedli za izenačenje na 29:29 in si priigrali podaljške.

 

V prvem podaljšku (dvakrat po pet minut) kljub odlični predstavi vratarja Emirja Taletoviča, ki je skupaj zbral kar 20 obramb, odločitve o potniku v četrtfinale SP še vedno ni bilo, saj je bil izid 32:32. Zato je bil potreben še en podaljšek, v katerem so slovenski mladinci vendarle dokončno strli odpor Arabcev (38:35), predvsem po zaslugi Miha Zarabca (dva zadetka) in Nika Medveda, ki je dosegel zadnje tri gole za našo izbrano vrsto.

 

Selektor Slavko Ivezič s prikazano igro svojih varovancev na tekmi proti Katarju nikakor ni mogel biti zadovoljen, saj so naredili bistveno preveč napak - tako v igri v obrambi kot tudi v napadu.

 

V ponedeljek, 25. julija 2011, je na SP prost dan. Tekme četrtfinala bodo na sporedu v torek, 26. julija 2011, slovenska reprezentanca pa se bo pomerila z Egiptom, kı je po preobratu v drugem polčasu premagal Portugalsko s 40:39 (13:17).