15. 10. 2011

Krim Mercator se bo v nedeljo v gosteh pomeril z aktualnim evropskim prvakom Larvikom

Po dveh krogih imajo rokometašice Krima Mercatorja edine v skupini B v ligi prvakinj maksimalno število točk (štiri). V tretjem krogu jih v nedeljo, 16. oktobra 2011, ob 14.15 na Norveškem čaka tekma z aktualnim evropskim prvakom Larvikom.

Za razliko od slovenskih prvakinj, ki so na prvih dveh tekmah premagale Podravko Vegeto v gosteh (24:23) in Viborga doma (31:25), Larvikova trenutna statistika znaša po eno zmago in poraz. Obrambo naslova klubskega prvaka Evrope so Norvežanke začele z neuspehom proti Viborgu v gosteh z 28:34 (10:22), prvega para točk pa so se veselile po zmagi proti Podravki Vegeti s 37:25 (18:17) pred domačimi gledalci.

"Larvik ima vrhunsko ekipo, ki je nevarna z vseh položajev. Še posebno so Norvežanke nevarne, če padeš v njihov mlin, kajti potem hitro naredijo visoko razliko. Zato bo potrebno biti maksimalno zbran in discipliniran v napadu ter narediti čim manj tehničnih napak. Le s takšno igro, v kateri se moramo tudi pravočasno vračati v obrambo, lahko preprečimo (pol)protinapade gostiteljic, ki so njihovo najmočnejše orožje," ocenjuje Krimov trener Tone Tiselj in dodaja: "Na prvih dveh tekmah je Larvik slabo odigral prva polčasa, v obeh drugih pa povsem nadigral tako Danke kot Hrvatice." Na Norveškem bo Tiselj imel (kljub lažjim prehladom nekaterih igralk) na razpolago vse rokometašice, povsem nared pa naj bi bila tudi zunanja igralka Gorica Ačimović.

Krim in Larvik sta se v evropskih tekmovanjih doslej pomerila desetkrat, vsaka ekipa pa je po petkrat zmagala in izgubila. Tudi medsebojno razmerje na gostovanjih je povsem enako: Slovenke so na petih dvobojih v gosteh štirikrat izgubile in enkrat zmagale, enako pa tudi Norvežanke v deželi na sončni strani Alp. Čeprav je Larvik v prejšnji sezoni 2010/11 osvojil naslov evropskega prvaka (v finalu je bil uspešnejši od španskega Itxaka), je prišlo v klubu do številnih sprememb. Na trenersko klop je sedel Ole Gustav Gjekstad, krožna napadalka Heidi Löke je okrepila madžarski Györ, medtem ko sta Gro Hammerseng in Olga Medvedeva v blaženem stanju.

Vrste 13-kratnih prvakinj Norveške, ki so najboljše v državi že sedem sezon zapored, so okrepile Isabel Blanco (Midtjylland), Pernille Wibe (Byasen) in Mie Sando (Runar). Ekipa, ki domače tekme igra v novi dvorani Larvik Arena (kapaciteta 5.200 gledalcev), ima kljub odsotnosti Lökejeve, Hammersengove in Medvedeve še vedno obilico vrhunskih igralk, kot so Cecilie Leganger, Rene Rantala, Tonje Larsen, Katja Nyberg, Linn Kristin Koren Riegelhuth (na prvih dveh tekmah v ligi prvakinj je dosegla kar 17 zadetkov), Linn Sulland, Mette Johansen, Karoline Breivang, Tine Kristiansen... "Larvik je na papirju mogoče malce slabši kot v prejšnji sezoni, a to nič ne pomeni. Upam, da se ne bo ponovilo zadnjih petnajst minut naše tekme z Viborgom, ko smo po visokem vodstvu povsem popustili in padli. Tega si enostavno ne smemo več privoščiti." je dejal trener Tiselj.

Veliko breme v Krimovi igri bo znova slonelo na krožni napadalki Ljudmili Bodnjevi. "Ne glede na to, da je Larvik izgubil dve najboljši igralki, Lokejevo in Hammersengovo, to še ne pomeni, da je izgubil tudi svojo igro. Ekipa igra tako kot reprezentanca Norveške, gre pa za kakovostno in uigrano igralsko zasedbo. V obrambi bomo morale spet igrati na visoki ravni in agresivno, v napadu pa biti potrpežljive in disciplinirane," opozarja Ljudmila Bodnjeva. Ruska reprezentantka se zaveda nevarnosti Larvikovih (pol)protinapadov: "To je njihovo najmočnejše orožje. Težko ga je ustaviti, zato bo še toliko pomembnejše naše pravočasno vračanje v obrambo. Vsekakor moramo zmanjšati število svojih napak v napadu, s čimer bo tudi manj priložnosti za njihove protinapade."

Ob odlični hrvaški vratarki Jeleni Grubišić je bolj malo priložnosti za igro doslej dobila izkušena Sergeja Stefanišin, ki pa se zaradi tega ne obremenjuje: "Pomembno je, da osvajamo točke, ne pa to, kdo igra. Lažje je igrati, kot pa tekme spremljati s klopi za rezervne igralke.  To, da sem večinoma na klopi, ni nič čudnega, kajti Jelena odlično opravlja svoje delo. Toda če mi bo trener Tiselj ponudil priložnost za igro, jo bom seveda skušala maksimalno izkoristiti." O nedeljskih nasprotnicah Stefanišinova pravi: "Skandinavske ekipe nam sicer ne ležijo, vseeno pa smo gladko opravile z Viborgom. A zdaj nas čaka še težje delo. V obrambi bi morale ponoviti igro iz prvega polčasa proti Viborgu v Stožicah, v napadu pa na vsak način preprečiti (pol)protinapade, iz katerih Larvik dosega lahke zadetke."

Tekma Larvik - Krim Mercator bo v nedeljo, 16. oktobra 2011, ob 14.15. Sodili jo bosta Francozinji Charlotte in Julie Bonaventura, delegat pa bo Islandec Gudjon Sigurdsson.

LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2011/12 (SPORED - SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)