20. 10. 2011

Nina Jeriček: Domov se lahko vrnemo z zmago; Maja Šon: Papirnati favoriti vedno ne zmagujejo

Ženska članska reprezentanca Slovenije bo prvo tekmo v kvalifikacijah za nastop na EP 2012 na Nizozemskem odigrala v četrtek, 20. oktobra 2011, ob 19.15 v Skövdeju proti Švedski. Čeprav vloga favoritinj pripada Švedinjam, sta slovenski reprezentantki Nina Jeriček in Maja Šon optimistično razpoloženi.

 

Švedinje so aktualne evropske podprvakinje, saj so na zadnjem EP 2010 na Danskem in Norveškem osvojile srebrno kolajno. Kljub temu kapetanka slovenske reprezentance Nina Jeriček napoveduje: "Brez dvoma velja Švedska za glavnega favorita v skupini 5, za drugo mesto pa naj bi se enakovredno potegovale Slovenija, Avstrija in Češka. Toda če bomo izkoristili dejstvo, da Švedska proti nam ne bo nastopila brez nekaterih pomembnih igralk, se lahko domov vrnemo s pomembno zmago."

 

Jeričkova, ki je bila z dvanajstimi zadetki na treh tekmah tudi najboljša strelka Slovenije na lanskem EP, pravi, da je vedno optimistka. "Na vsaki tekmi razmišljam in grem samo na zmago. Nikoli ne razmišljam o porazu, vedno zgolj pozitivno in o tem, kaj na igrišču narediti dobrega za končni uspeh. Švedinje igrajo odlično v obrambi, na žalost pa je slovenski napad šibkejša stran v igri naše reprezentance. Toda to bomo skušale popraviti že na tej tekmi," napoveduje Jeričkova, ki je prepričana, da se bodo slovenske rokometašice sčasoma z nabiranjem mednarodnih izkušenj lahko bolj enakovredno kosale s kakovostnimi nasprotnicami.

 

Švedska naj bi proti Sloveniji nastopila brez dveh nosilk igre, Isabelle Gullden in Linnee Torstenson, manjkala bo tudi Sabine Jacobsen, vprašljivo pa je tudi igranje Jasmine Robrtson. Toda tudi v slovenskem taboru imajo obilo težav s poškodbami in zdravjem. Že pred odhodom na Švedsko je bilo jasno, da med potnicami ne bodo Laura Gerič (bolezen), Neža Mitruševska (poškodba) in Mirjana Gojkovič (odpoved), nato pa na uvodno tekmo v kvalifikacijah za EP 2012 na Nizozemskem nista odpotovali še Tamara Mavsar (bolezen) in Alja Koren (poškodba gležnja).

Tudi Maja Šon, Ninina reprezentančna soigralka in članica Krima Mercatorja, Švedinjam priznava vlogo favorita - tako na tekmi proti Sloveniji kot v celotni skupini 5 v kvalifikacijah za Euro 2012 na Nizozemskem. "Ne smemo se posebej ubadati s tem, da bodo gostiteljice nastopile v oslabljeni zasedbi. Mi se moramo še bolj osredotočiti zgolj na svojo igro, ne pa toliko razmišljati o Švedinjah, čeprav lahko prav v njihovi okrnjeni zasedbi mogoče iščemo svojo priložnost za presenečenje," meni Maja Šon.

 

Šonova, ki je zaradi poškodbe lansko evropsko prvenstvo na Danskem in Norveškem spremljala le kot gledalka, se zaveda, da favoriti vedno ne zmagujejo. "Nasprotnik, ki je na papirju sicer močnejši, ni vedno tudi zmagovalec na igrišču. Zato seveda nima nobenega smisla, da bi se že vnaprej predajale, ampak moramo narediti vse, da bomo čim dražje prodale svojo kožo. Če se nam bo ponudila priložnost za uspeh, jo bomo seveda zgrabile z obema rokama in jo izkoristile," dodaja Šonova.

 

Tekma Švedska - Slovenija bo v četrtek, 20. oktobra 2011, ob 19.15 v Skövdeju. Sodili jo bosta Rusinji Valerija Guseva in Stella Vartanjan, delegat pa bo Norvežan Svein Olav Oie. Na prvi tekmi v skupini 5 je v sredo Avstrija na domačem igrišču visoko izgubila proti Češki s 26:36 (13:16).

 

 

 

Foto: Grega Wernig/Ekipa

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012 - ŽENSKE (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)Kvalifikacije za EP 2012: Avstrijke doma izgubile z desetimi zadetki razlike proti ČeškiSlovenske rokometašice v četrtek ob 19.15 v Skövdeju čaka obračun s favorizirano ŠvedskoPosebna ponudba za nakup vstopnic za ogled tekme ženskih reprezentanc Slovenije in AvstrijeAkreditacijski obrazec za tekmo ženskih članskih reprezentanc Slovenije in Avstrije v LjubljaniSelektor Tone Tiselj izbral 18 igralk za priprave na kvalifikacijski tekmi s Švedsko in AvstrijoNasprotnice Slovenk v kvalifikacijah za EP 2012 nastopile na svetovnem pokalu, prve Rusinje