20. 10. 2011

Iztok Puc izgubil boj z zahrbtno boleznijo, humanitarni tekmi 5. novembra v Celju ostajata

Legendarni rokometaš in reprezentant Iztok Puc je izgubil boj z zahrbtno boleznijo. 45-letni Puc, ki je igral kar za tri različne reprezentance na treh olimpijskih igrah (Jugoslavija, Slovenija, Hrvaška), je umrl med zdravljenjem raka v San Diegu v ZDA.

 

Iztok Puc se je rodil 14. septembra 1966, rokometno kariero pa je začel v Šoštanju. Od tam ga je športna pot vodila v banjaluški Borac, nato pa je odšel v Zagreb. S hrvaškim klubom je osvojil kar dva naslova prvaka Evrope, prav njegov zadetek v zadnjih trenutkih finalne tekme proti nemškemu klubu Wallau pa je Zagrebu leta 1993 prinesel evropsko lovoriko.

 

Po odhodu iz Zagreba je svojo rokometno kariero nadaljeval v dresu Celja Pivovarne Laško, član celjskega kluba pa je bil med letoma 1994 in 1999. V celjskem dresu je Puc odigral 136 tekem in dosegel kar 630 zadetkov, po petkrat je bil slovenski prvak in pokalni zmagovalec, trikrat pa je s Celjani igral tudi v polfinalu evropske lige prvakov.

 

Iz Celja ga je pot vodila v Ljubljano, kjer je zaigral za Mobitel Prule 67. Z ljubljanskim klubom je leta 2002 osvojil naslov slovenskega državnega prvaka, v Ljubljani pa je tudi končal kariero aktivnega rokometaša in nato postal športni direktor prulskega kluba, ki se je v sezoni 2002/03 uvrstil v polfinale evropske lige prvakov.

Puc bo v zgodovini svetovnega rokometa in športa nasploh ostal zapisan kot igralec, ki je na treh olimpijskih igrah nosil dres treh različnih reprezentanc. Na OI 1988 v Seulu je z reprezentanco Jugoslavije osvojil bronasto kolajno, v Atlanti leta 1996 je kot član izbrane vrste Hrvaške postal olimpijski zmagovalec, štiri leta pozneje pa je v Sydneyju nastopil še v dresu reprezentance Slovenije in osvojil osmo mesto.

 

Z reprezentanco Hrvaške je Puc poleg olimpijske zlate kolajne v Atlanti 1996 osvojil še dve odličji: bronasto na evropskem prvenstvu na Portugalskem leta 1994 in srebrno na svetovnem prvenstvu na Islandiji leta 1995. Za reprezentanco Slovenije je odigral 34 tekem in dosegel 120 zadetkov.

 

Po končani karieri se je na Floridi v ZDA skupaj z ženo Jasenko posvetil teniški karieri svojega sina Boruta. Toda v zadnjih tednih in mesecih se je Iztok boril z zahrbtno boleznijo, ki ga je na žalost na koncu tudi premagala. Rak se je s pljuč razširil še na jetra in eden najboljših slovenskih, evropskih in svetovnih rokometašev vseh časov je po boju s hudo boleznijo umrl v San Diegu.

 

Na lanski slovesni prireditvi ob 60-letnici Rokometne zveze Slovenije je bil Iztok Puc kot član idealne sedmerke izbran za najboljšega slovenskega rokometaša vseh časov na položaju levega zunanjega igralca.

Že med Iztokovo boleznijo sta njegov nekdanji soigralec Rolando Pušnik (trenutno je v Katarju) in Dragana Jusupović sprožila človekoljubno akcijo za pomoč obolelemu Pucu. Že pred časom sta tudi načrtovala, da bo v soboto, 5. novembra 2011, v Celju dobrodelna tekma, katere izkupiček bo namenjen za vsaj delno plačilo visokih stroškov dragega zdravljenju v ZDA.

 

Čeprav je tragična novica o Pucovi smrti močno odjeknila v rokometnem in nasploh športnem svetu, bo humanitarna tekma v celjski dvorani Zlatorog na sporedu po prvotnem scenariju. Tako se bosta 5. novembra 2011 ob 17. uri pomerili reprezentanci, za kateri je nekoč igral tudi Puc: Hrvaška iz leta 1996 (zlata kolajna na OI v Atlanti) in Slovenija iz leta 2000 (osmo mesto na OI v Sydneyju).

 

Dve uri pozneje (ob 19. uri) bo še tekma med sedanjo moško člansko reprezentanco Slovenije in rokometnim klubom Celje Pivovarna Laško. Izkupiček obeh tekem bo namenjen družini umrlega Puca.

 

 

 

Na rokometnih tekmah v Sloveniji minuta molka; Od ponedeljka do srede vpis v žalno knjigo