23. 10. 2011

Slovenke na Kodeljevem proti Avstrijkam v boj za prvo zmago v kvalifikacijah za Euro 2012

Po porazu na gostovanju na Švedskem (20:27) čaka žensko reprezentanco Slovenije v kvalifikacijah za nastop na EP 2012 na Nizozemskem prva tekma na domačem igrišču. V nedeljo, 23. oktobra 2011, ob 17. uri se bo v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani pomerila z Avstrijo.

 

Selektor Tiselj na Švedskem ni imel na razpolago kopice igralk (Tamara Mavsar, Alja Koren, Laura Gerič, Neža Mitruševska, Maja Zrnec...), rekonvalescentka Ana Gros pa je - čeprav je bila s štirimi zadetki najučinkovitejša v slovenski reprezentanci - igrala le dvajset minut v prvem polčasu. "Avstrija ni tako kakovostna kot Švedska. Toda po drugi strani nam urnik tekem nikakor ne gre na roko, saj imamo v primerjavi s Švedsko in vstrijo precej manj časa za pripravo na tekmo. Avstrija je proti Češki igrala že dan pred nami, poleg tega pa ji ni bilo potrebno potovati na gostovanje, zato se je lahko boljše pripravila na nas," meni selektor Tone Tiselj.

 

Strokovni štab naše reprezentance je imel težave s pridobivanjem posnetkov tekem Avstrije, saj kljub velikemu trudi ni uspel dobiti DVD-jev z igro naših severnih sosed s prijateljskih tekem proti Švici. V pripravah na dvoboj z Avstrijkami je zato prišel v poštev le posnetek s sredine tekme Avstrija - Češka, na kateri so gostiteljice doživele nepričakovano visok poraz pred domačimi gledalci, saj so izgubile kar z desetimi zadetki razlike (26:36). V vrstah poraženk je zaigrala tudi Gorica Ačimović, sicer članica Krima Mercatorja, ki je le enkrat zadela češko mrežo.

 

Tekma med Avstrijkami in Čehinjami je že dala nekatere konkretnejše odgovore o razmerju moči med reprezentancami v skupini 5, iz katere bosta na EP 2012 na Nizozemsko odpotovali dve najboljši reprezentanci. "Tudi proti avstrijski reprezentanci moje igralke nimajo imperativa in pritiska zmage. Edino, kar zahtevam od njih, je to, da imajo pravi odnos in pristop do tekme, da odigrajo po svojih najboljših močeh in da častno zastopajo reprezentanco in slovenski dres," napoveduje selektor Tiselj.

Na dosedanjih šestnajstih medsebojnih tekmah so bile Avstrijke sicer uspešnejše (9 zmag, 6 porazov, 1 neodločen izid), kljub temu pa slovenska reprezentantka Maja Šon optimistično pričakuje tekmo na Kodeljevem. "Zaradi poraza proti Avstriji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2007 je takrat ostal grenak priokus. Avstrijke so nas dvakrat tesno premagale in nam preprečile napredovanje. Toda takrat smo bile malo časa skupaj, poleg tega pa se nismo tako pripravljale kot zdaj," ocenjuje Maja Šon in dodaja: "Prepričana sem, da smo sposobne na Kodeljevem prikazati kakovostno igro in premagati Avstrijke."

 

Tekma Slovenija - Avstrija bo v nedeljo, 23. oktobra 2011, ob 17. uri v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani. Sodili jo bosta Danki Malene Krolokke Lythje in Karina Christiansen, delegatka pa bo Madžarka Borbala Toth Harsanyi.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012 - ŽENSKE (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)