23. 10. 2011

Slovenske rokometašice v dramatični končnici v Ljubljani spravile na kolena Avstrijke

Na prvi nedeljski tekmi v evropski ligi prvakov so Kielce visoko premagale danski Bjerringbro-Silkeborg (37:29). Derbi skupine B Füchse Berlin - Atletico Madrid so dobili gostje iz Španije (37:33).

 

 

Slovenija - Avstrija 29:28 (13:13)

 

Ljubljana - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 500, sodnici: Krolokke Lythje in Christiansen (obe Danska).

 

Slovenija: Šoberl, Zec, Marinček (22 obramb), Guberinič, Krhlikar 2, Gros 13 (5), Šon 2, Jeriček 4, Hrnjič, Čerenjak 2, Ferfolja, Irman 3, Koren, Janković, Gregorc, Petrinja 3.

 

Avstrija: Flöck, Schilk, Blazek (14 obramb), Kaiser 2, Scheffknecht 4, Frey 8, Goričanec 2, Magelinskas, Dedić, Doppler, N. Stumvoll, S. Stumvoll 1, Grausenburger 1, Engel 6, Rotis Nagy, Ačimović 4.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Avstrija 2 (1).

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Avstrija 12 minut.

 

 

Tekma v dvorani na Kodeljevem se je začela z minuto molka v spomin na umrlega nekdanjega rokometaša in reprezentanta Iztoka Puca. Po dveh uvodnih izenačenjih (1:1, 2:2) so si Avstrijke v četrti minuti prvič priigrale dva zadetka prednosti (4:2), v osmi pa je ta znašala že tri (6:3). Slovenske rokometašice so se sredi prvega polčasa približale le na zadetek zaostanka (7:8), toda predvsem po zaslugi hitre in učinkovite organizatorice igre Sonje Frey (pet zadetkov v prvem polčasu) so gostje v 23. minuti še vedno vodile z 12:9.

 

Toda po obrambah odlične vratarke Miše Marinček (v prvih tridesetih minutah jih je zbrala kar 12) je ekipa selektorja Toneta Tislja v zadnjem delu prvega polčasa vendarle uspela vzpostaviti rezultatsko ravnotežje. Med izključitvijo krožne napadalke Stefanie Kaiser sta Ana Gros in Katja Čerenjak poskrbeli za izenačenje na 12:12, poleg tega pa so slovenske igralke zapravile še dva napada za svoje prvo vodstvo na tekmi.

 

Freyeva je v predzadnji minuti prvega polčasa znova priigrala minimalno vodstvo svoji reprezentanci (13:12). A na nasprotni strani je Čerenjakova poskrbela, da sta reprezentanci odšli na odmor z neodločenim izidom (13:13), to pa je bilo hkrati četrto izenačenje na tekmi.

V prvi minuti drugega polčasa je Ana Gros, s 13 zadetki prva strelka dvoboja na Kodeljevem, prinesla Sloveniji prvo vodstvo (14:13), ista igralka pa je ob dveh izključenih Avstrijkah zadela še za 15:13. Toda gostje se niso predajale in pri 16:16 je sledilo novo izenačenje.

 

V 41. minuti je Krimova igralka Gorica Ačimović poskrbela za vodstvo svoje reprezentance z 19:18, to pa je bila tudi zadnja prednost Avstrijk v Ljubljani. Izid je bil zadnjič izenačen pri 22:22 v 47. minuti, nato pa je Slovenija z zadetki Neli Irman, Nine Jeriček in Ane Gros v treh minutah naredila delni izid 3:0 za prvo vodstvo s tremi goli prednosti (25:22).

 

Nato so dvakrat zapored v polno zadele naše severne sosede, osem minut pred koncem pa je gostujoči selektor Herbert Müller zaradi protestiranja ob sodniških odločitvah dobil dveminutno kazen. To so Slovenke izkoristile in z igralko več dosegle dva gola, pet minut pred koncem pa še enega za najvišje vodstvo (28:24).Ko je že kazalo na mirno končnico (29:26 v 57. minuti), pa so Avstrijke poskrbele za dramo.

 

Le 25 sekund pred koncem so se približale zgolj na zadetek zaostanka (28:29), ob tem pa je bila izključena še Ana Gros. Štiri sekunde pred koncem sta sodnici zaradi pasivnega napada odvzeli žogo Slovenkam, toda Maja Šon je z namernim prekrškom ustavila zadnji avstrijski napad in minimalna zmaga je ostala v Ljubljani (29:28).

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012 -ŽENSKE (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)Tone Tiselj: Vse razen zmage je za pozabo; Ana Gros: Slaba igra, a najpomembnejši sta točkiKvalifikacije za EP 2012 - 2. krog