18. 12. 2011

Norvežanke v velikem finalu v Braziliji nadigrale Francijo in drugič postale svetovne prvakinje

V velikem finalu letošnjega svetovnega prvenstva za ženske v Braziliji sta se pomerili reprezentanci Norveške in Francije. V Sao Paulu je bila prepričljivo boljša Norveška, ki je zmagala z 32:24 (19:13) in drugič osvojila naslov svetovnih prvakinj (prvič leta 1999).

Norveška - Francija 32:24 (19:13)

Sao Paulo - Dvorana Ibirapuera Gymnasium, gledalcev: 4000, sodnika: Gubica in Milošević (oba Hrvaška).

Norveška: Grimsbo (2 obrambi), Haraldsen (17 obramb), Molid, Oftedal, Alstad 1, Loke 4, Nostvold 4, Breivang 2, Lunde Borgersen 6, Johansen 2, Frafjord, Sulland 5 (2), Riegelhuth Koren 2, Snorroeggen, Kurtović 4 (2), Herrem 2.

Francija: Leynaud (4 obrambe), Darleux (5 obramb), Goudjo, Dancette, Kamto Njitam 3, Ayglon 1, Spincer 4 (2), Mendy 4, Baudouin 2 (2), Gnabouyou 2, Bruneau 2, Dembele 3, Deroin 2, Tervel 1, Limal, Lacrabere.

Sedemmetrovke: Norveška 5 (4), Francija 6 (4).

Izključitve: Norveška 4 minute, Francija 10 minut.

To, kar je v moškem rokometu uspelo reprezentanci Francije, je zdaj uspelo tudi ženski izbrani vrsti Norveške - biti istočasno evropski, svetovni in olimpijski prvak. Norvežanke so aktualnima naslovoma olimpijskih in evropskih prvakinj dodale še zlato kolajno s SP v Braziliji, potem ko so v finalu v Sao Paulu povsem nadigrale Francijo (32:24).

Norveška je tako drugič osvojila naslov najboljše ženske reprezentance na svetu. Prvič ji je to uspelo na SP pred dvanajstimi leti na domačem igrišču, ko se je v finalu prav tako pomerila s Francijo in po podaljških zmagala s 25:24. Francozinje, svetovne prvakinje iz leta 2003 na Hrvaškem, so na SP izgubile drugi zaporedni finale, kajti pred dvema letoma je bila na Kitajskem boljša Rusija (25:22).

Finale letošnjega tekmovanja v Braziliji ni obetal visokega zmagoslavja Skandinavk, kajti oslabljene Francozinje (brez poškodovanih Alison Pineau in Mariam Signate) so trikrat povedle z dvema zadetkoma prednosti (3:1, 5:3, 6:4).

Po zaostanku s 6:7 v 12. minuti je Norveška dosegla tri zadetke zapored in si z dvema igralkama več in uspešno izvedeni sedemmetrovki Linn Jorum Sulland prvič priigrala dva gola naskoka (9:7).

Tehtnica se je počasi, vendar zanesljivo začela nagibati na norveško stran, po še dveh serijah s 3:0 pa je bilo že 13:9 (22. minuta) in 17:11 (28. minuta). V zadnji minuti prvega polčasa je krožna napadalka Heidi Löke poskrbela za rekordno razliko v tem delu igre (19:12) in jasno je bilo, da so Norvežanke na pragu velikega uspeha.

Že po treh minutah drugega polčasa so norveške rokometašice povedle kar z osmimi zadetki prednosti (22:14), francoski selektor pa kljub številnim igralskim menjavam in spremembam v igri ni uspel najti protiorožja za razpoložene in učinkovite Norvežanke.

Vse, kar je starim in novim svetovnim podprvakinjam Francozinjam uspelo v nadaljevanju, je bilo nekajkratno zmanjšanje zaostanka na pet zadetkov. Bilo je 19:24, 21:26, 22:27, 23:28 in nazadnje 24:29 v 55. minuti, toda kljub visoki prednosti norveške rokometašice niso popuščale.

Prav nasprotno: v zadnjih minutah tekme so še trikrat zapored zatresle francosko mrežo, izenačile najvišjo razliko na tekmi (osem zadetkov - 24:32) in se zasluženo veselile naslova svetovnih prvakinj. Norveška je tako po srebrni kolajni na SP 2007 v Franciji in bronasti na SP 2009 na Kitajskem po letošnjem tekmovanju v Braziliji stopila tudi na svetovni rokometni vrh.

Andrea Penezić v idealni sedmerki SP, najboljša vratarka Navarro, prva strelka NascimentoSvetovne kolajne za Norveško, Francijo in Španijo, Rusinje končale šele na šestem mestuŠpanske rokometašice na tekmi za bronasto kolajno na SP visoko premagale DanskoNorveška in Francija v velikem finalu SP v Braziliji, za bronasto kolajno Španke in DankeV polfinalu SP štiri evropske reprezentance: Španija, Norveška, Francija in DanskaDanke po podaljšku izločile Japonsko, Hrvatice ugnale Romunijo, med osem tudi Francija in BrazilijaŠpanija, Norveška, Angola in Rusija prve četrtfinalistke svetovnega prvenstva v BrazilijiNa svetovnem prvenstvu za ženske v Braziliji znane vse udeleženke osmine finalaHrvatice z zadetkom razlike premagale Švedsko, Brazilke proti Romuniji dosegle že četrto zmagoRusinje na SP v Braziliji še naprej zmagujejo, Nemčija je izgubila tudi proti IslanijiRusija, Brazilija, Danska in Švedska po treh krogih SP v Braziliji še brez izgubljene točkeNa SP v Braziliji po dveh krogih osem reprezentanc s popolnim točkovnim izkupičkomČrnogorke z zmago proti favorizirani Nemčiji poskrbele za presenečenje na SP v BrazilijiRuske rokometašice bodo v Braziliji lovile že četrti zaporedni naslov svetovnih prvakinjV Londonu odprli dvorano, v kateri bo na olimpijskih igrah 2012 potekal rokometni turnir