24. 1. 2012

Slovenija na EP v Srbiji premagala Madžarsko (32:30) in se prebila na tretje mesto v skupini II

Na EP v Srbiji so slovenski rokometaši dosegli drugo zmago. Po uspehu proti Islandiji so se veselili tudi proti Madžarski v Novem Sadu (32:30), se prebili na tretje mesto v skupini II in ostajajo v boju za nastop v kvalifikacijah za OI v Londonu.

 

 

Slovenija – Madžarska 32:30 (14:13)

 

Novi Sad – Dvorana Spens, gledalcev: 5000, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

 

Slovenija: Škof (18 obramb), Prošt (2 obrambi), Miklavčič 3, Dobelšek 2, Pucelj, Brumen, Bezjak, Dolenec 5, Skube, Špiler 1, M. Žvižej 1, L. Žvižej 2, Gaber, Zorman 3, Mačkovšek 2, Gajič 13 (4).

 

Madžarska: Fazekas (1 obramba), Mikler (3 obrambe), Ilyes 1, Szöllösi 1, Csaszar 5 (1) (1), Mocsai 2, G. Ivancsik 3, Harsanyi 2, Putics 8, Krivokapić 4, Laluska, K. Nagy, Vadkerti, Zubai 2, Schuch, Ancsin 2.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (4), Madžarska 1 (1).

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Madžarska 10 minut.

 

Rdeči karton: Ilyes (Madžarska, 39. minuta).

 

 

 

Slovenski rokometaši so dosegli drugo zmago na evropskem prvenstvu. Po Norvežanih so padli še vselej neugodni Madžari, z zmagoslavjem nad vzhodnimi sosedi pa so naredili tudi pomemben korak k izpolnitvi drugega cilja na evropskem prvenstvu - uvrstitvi na kvalifikacijski turnir za letošnje olimpijske igre v Londonu.

 

 

Pot do tega bo še dolga, krog pred koncem drugega dela in sredinim dvobojem s Španci so pred njimi Srbi s sedmimi in Nemci s petimi točkami, za njimi pa so s tremi točkami Makedonci in Poljaki. Nastop na kvalifikacijah si bosta izborili dve reprezentanci, morda tudi tri, če bo ena od njih osvojila naslov evropskega prvaka.

 

 

Slovenski selektor Boris Denič je obračun v novosadski "stari dami" začel z bolj ali manj pričakovano zasedbo: mesto med vratnicami je zasedel Gorazd Škof, krilna položaja Luka Žvižej in Dragan Gajič, na šestmetrski črti se je z madžarskimi orjaki boril Miha Žvižej, zunanje položaje pa David Špiler, Uroš Zorman in Jure Dolenec.

Po šahovskem uvodu so prvo drznejšo potezo naredili izbranci slovenskega selektorja izbranci Borisa Deniča, ki so si v 11. minuti z golom Dolenca priigrali dva gola prednosti (5:3), po izključitvah Ferenca Ilyesa in Szabolcsa Zubaia pa je Špiler minuto kasneje povišal na 6:3.

 

 

Slovenija je v nadaljevanju zaigrala še bolje, obramb 6-0 je bila na zavidljivo visoki ravni, v napadu pa je s hitrim kroženjem žoge in raznovrstnimi akcijami Gajič svoje soigralce v 18. minuti popeljal do najvišjega vodstva v prvi polovici tekme (9:5). Nato je do zraka prišla tudi Madžarska in dve minuti kasneje znižala na 8:10.

 

 

Do konca prvega obračuna se je odvijal ogorčen boj za vsako žogo, Denič je postopoma v ogenj poslal še večino "rezervistov" (na klopi sta obsedela le Marko Bezjak in Matjaž Brumen), ki so v končnici prvega del tekme malce popustili in sosedom dovolili, da so jim v 27. minuti znova tesno zadihali za ovratnik (12:11).

V začetku drugega polčasa so slovenski rokometaši povsem zasenčili goste. Škof je nanizal nekaj obramb, po bliskovitih nasprotnih napadih Gajiča in Luke Žvižeja pa so si Slovenci v 38. minuti priigrali šest golov prednosti (20:14). Okoli 2500 madžarskih navijačev je povsem obmolknilo, v novosadski dvorani Spens se je slišala le skupinica 150 slovenskih privržencev.

 

 

V nadaljevanju je v polnem sijaju zablestel Gajič. Krilni igralec francoskega Montpellierja je prikazal pravo simultanko, dosegel tri zaporedne gole in slovenska prednost je vseskozi znašala od štirih do petih golov. Tako je bilo vse do izključitve Špilerja v 43. minuti, ko so Madžari naredili delni izid 3:0 in se minuto kasneje približali na 23:20.

 

 

Sloveniji je v zadnji četrtini tekmi nekoliko padla zbranost, kar so Madžari s pridom izkoristili in v 51. minuti znižali na 27:26. Denič je nemudoma zahteval minuto odmora, po njej pa je Slovenija z dvema goloma Gajiča in enega Mihe Žvižeja naredila delni izidi 3:0 in ponovno povedla za štiri (30:26), kar je bilo dovolj za končno zmago, čeprav so se Madžari po dveh zgrešenih Gajičevih sedemmetrovkah v 57. minuti približali na 29:31.

 

 

 

EP ZA MOŠKE - SRBIJA 2012 (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)