9. 2. 2012

Celjane v soboto na Danskem čaka prva tekma osmine finala pokala pokalnih zmagovalcev

V osmini finala evropskega pokala pokalnih zmagovalcev čakata rokometaše Celja Pivovarne Laško tekmi z danskim klubom Aarhus. Prva tekma bo v soboto, 11. februarja 2012, ob 16. uri na Danskem, povratna pa naslednjo soboto ob 18. uri v Zlatorogu.


 

Moški rokomet na Danskem je dolgo živel v senci ženskega, toda v zadnjem času dosega velike uspehe tako na klubski kot reprezentančni ravni. Zadnji dokaz je tudi nedavno evropsko prvenstvo v Srbiji, na katerem so Danci drugič (prvič leta 2008) postali najboljši v Evropi. V letošnji evropski ligi prvakov ima Danska dva kluba – Koebenhavn, ki je med kandidati za uvrstitev na sklepni turnir najboljše četverice v Kölnu, in Bjerringbro-Silkeborg, za katerega igra tudi slovenski reprezentant Miha Žvižej.


 

V evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev Dansko zastopa Aarhus, finalist pokalnega tekmovanja iz minule tekmovalne sezone. Gre za klub, ki je bil ustanovljen šele leta 2001, ustanovili pa so ga štirje klubi iz mesta Arhus z namenom, da se uvrsti med najboljše štiri v državi in da postane pomembno središče za vzgojo mladih in talentiranih igralcev.


 

Po sezoni 2009/2010 je eden izmed štirih ustanovitvenih klubov izstopil, tako da ga zdaj sestavljajo le še trije, ki pa nadaljujejo z začrtano usmeritvijo. Takšen način združevanja je sicer zelo razširjen na Danskem in s klubi ustanovitelji ima Aarhus skupaj devet naslovov danskih prvakov (nazadnje 1983). Od leta 2001 beležijo najvidnejši uspeh v Evropi v sezoni 2005/06, ko so nastopali v ligi prvakov (v skupini z Gorenjem, ki so ga obakrat premagali) in se prebili v osmino finala, kjer jih je nato izločil Veszprem.


 

Tudi sicer dokaj redno nastopajo v evropskih pokalih, v katerih doslej niso zabeležili vidnejšega rezultata, letos pa so po dveletnem premoru znova na evropskem zemljevidu. Trenutno v danskem prvenstvu zasedajo sedmo mesto, a je sistem tekmovanja nekoliko drugačen, saj prave tekme in pravi obraz ekipe dobijo šele v končnici, prav vse pa so dokaj izenačene, kar kažejo že rezultati v prvenstvu, ki se končajo z majhnimi razlikami.

Vseeno bodo po najvišjih mestih zelo težko posegli, saj je za danski rokomet zadnjih let značilen velik napredek in tudi vlaganje največjih klubov, a v Aarhusu imajo za to vse pogoje. Imajo izredno podporo širšega lokalnega okolja, nastopajo v zelo lepi dvorani NRGI Arena, klubi ustanovitelji pa zagotavljajo konstanten priliv številnih mladih in talentiranih igralcev.


 

Celjani se doslej z danskimi predstavniki v evropskih pokalnih tekmovanjih srečali šestkrat, od tega štirikrat z Gudmejem in dvakrat s Koldingom. Prvega so dvakrat premagali, enkrat remizirali in enkrat izgubili, drugega pa so dvakrat premagali za zadetek.


 

Na generalki za prvo tekmo na Danskem so Celjani (potujejo v petek prek Zagreba in Frankfurta; neposrednega prenosa tekme ne bo) v sredo v 18. krogu v 1. NLB Leasing ligi igrali v Ormožu. Domači klub Jeruzalem Ormož so premagali z 31:29 (18:14) in potrdili drugo mesto na prvenstveni lestvici: za vodilnim Gorenjem zaostajajo za tri točke, prav tolikšno prednost pa imajo pred tretjim Cimosom.

 

 

"Zelo sem zadovoljen z delom, ki smo ga opravili v minulem mesecu, zato ocenjujem, da pripravljeni pričakujemo nadaljevanje tekmovanj doma in v Evropi. Pogledal sem nekaj posnetkov in moram reči, da so Danci zelo močna in neugodna ekipa. Toda po drugi strani verjamem, da lahko ob ugodnem izidu s prve tekme v gosteh in ob podpori s tribun v Zlatorogu ter našo dobro igro napredujemo v naslednji krog evropskega pokala," meni trener celjskega kluba Vladan Matić.


 

Tekma Aarhus – Celje Pivovarna Laško bo v soboto, 11. februarja 2012, ob 16. uri. Sodila jo bosta Španca Javier Alvarez Mata in Ion Bustamate Lopez, delegat pa bo Anglež Cesar Castillo.