20. 4. 2012

Slovenski rokometaši v kvalifikacijah za EP 2014 z Islandijo, Belorusijo in predkvalifikantom

V Koebenhavnu na Danskem so opravil žrebanje kvalifikacijskih skupin za nastop na evropskem prvenstvu na Danskem leta 2014 za moške. Slovenska članska reprezentanca bo v kvalifikacijah igrala v skupini 6 skupaj z Islandijo, Belorusijo in zmagovalcem predkvalifikacijskega turnirja C.

 

 

"Pred žrebanjem sem imel le eno željo - dobiti močnega nosilca skupine, ki bo ostala naša nasprotnika premagal tako doma kot v gosteh, pri čemer pa bi ga mi lahko nadigrali na domačem igrišču. Drugače se z žrebom nisem obremenjeval, saj nanj ne moreš vplivati," je po razpletu žrebanja na Danskem dejal Boris Denič, selektor moške reprezentance Slovenije.

 

 

Poleg Islandije in Belorusije bo tretji nasprotnik slovenskih rokometašev v skupini C najverjetneje Romunija, ki bo na predkvalifikacijskem turnirju C igrala skupaj z Izraelom, Belgijo in Irsko. "Islandija je vrhunska reprezentanca in ena najboljših v Evropi in na svetu, Belorusija pa ima s Sergejem Rutenko zdaj še višje cilje kot v preteklosti. V našo skupino se bo verjetno uvrstila še Romunija, ki se že nekaj časa skuša vrniti na velika tekmovanja," ocenjuje selektor Denič.

 

 

Po Deničevem mnenju vse štiri reprezentance v kvalifikacijski skupini 6 računajo na uvrstitev na EP 2014 na Danskem. "To je edina skupina, v kateri ni izrazitega "outsiderja" in v kateri se vsaka izmed štirih reprezentanc vidi na tekmovanju na Danskem. Kar se tiče Slovenije, je jasno, da se moramo uvrstiti na glavno tekmovanje in nadaljevati kontinuiteto nastopov na evropskih prvenstvih od leta 2000," se zaveda Denič.

Čeprav je selektor Denič trenutno povsem osredotočen na junijski tekmi dodatnih kvalifikacij proti Portugalski za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Španiji leta 2013, upa, da bo slovenska reprezentanca v kvalifikacijah za EP 2014 končno le nastopila v popolni zasedbi: "Upam, da se bodo tisti igralci, si so trenutno poškodovani, vrnili do začetka kvalifikacij za tekmovanje na Danskem. Prav tako se nadejam, da do takrat ne bo še novih poškodb in da bodo vendarle zaigrali s popolnim kadrom." 

 

 

Pred žrebanjem v Koebenhavnu je EHF reprezentance razdelila v štiri bobne. V prvem so bili nosilci skupin (Hrvaška, Francija, Španija, Islandija, Poljska, Srbija, Nemčija), Slovenija pa se je znašla v drugem bobnu skupaj z Madžarsko, Norveško, Švedsko, Makedonijo, Češko in Avstrijo. Na EP, ki bo od 12. do 26. januarja 2014 na Danskem, se je neposredno uvrstila le gostiteljica (organizator in aktualni evropski prvak), pravico nastopa pa si bo skozi kvalifikacije priigralo še 15 reprezentanc: po dve najboljši iz vsake od sedmih skupin ter najboljša tretjeuvrščena ekipa iz celotnih kvalifikacij.

Kvalifikacije se bodo začele konec oktobra letos, končale pa junija 2013. Štirje predkvalifikacijski turnirji bodo na sporedu od 8. do 10. junija letos, na njih pa bodo nastopili:

 

 

*predkvalifikacijski turnir A: Ukrajina, Ciper, Finska, Luksemburg

 

*predkvalifikacijski turnir B: Grčija, Švica, Italija, Velika Britanija

 

*predkvalifikacijski turnir C: Romunija, Izrael, Belgija, Irska

 

*predkvalifikacijski turnir D: Estonija, Latvija, Turčija, Malta.

 

 

 

KVALIFIKACIJSKE SKUPINE ZA EP 2014 - MOŠKI:

Skupina 1 Skupina 2 Skupina 3 Skupina 4 Skupina 5 Skupina 6 Skupina 7
ŠPANIJA NEMČIJA FRANCIJA HRVAŠKA POLJSKA ISLANDIJA SRBIJA
MAKEDONIJA ČEŠKA NORVEŠKA MADŽARSKA ŠVEDSKA SLOVENIJA AVSTRIJA
PORTUGALSKA ČRNA GORA LITVA SLOVAŠKA NIZOZEMSKA BELORUSIJA RUSIJA
zmagovalec turnirja B najboljši v predkvalif. zmagovalec turnirja D drugi najboljši iz predkvalif. zmagovalec turnirja A zmagovalec turnirja C BOSNA IN HERCEGOVINA
Moška članska reprezentanca pred žrebanjem skupin za EP 2014 na Danskem v drugem bobnu