7. 6. 2012

Selektor Boris Denič: Nič ni odvisno od Portugalcev, ampak je vse odvisno le od nas

Zadnji del priprav za prvo kvalifikacijsko tekmo s Portugalsko (sobota, 9. junij, ob 15. uri v Stožicah) za nastop na SP 2013 v Španiji bo moška članska reprezentanca Slovenije opravila v Domžalah (bivanje) in Ljubljani (treningi). Selektor Boris Denič je optimistično razpoložen pred tekmama s Portugalci.

 

 

"Kvalifikacijske tekme prihajajo v dokaj neprimernem terminu, takoj po dolgi in naporni klubski sezoni. Toda ne le za Slovenijo, ampak za vse reprezentance. Igralci so utrujeni in izčrpani, vendar morajo najti še dovolj moči in energije za kvalifikacijski tekmi na reprezentančni ravni za svetovno prvenstvo naslednje leto v Španiji," se zaveda selektor reprezentance Boris Denič, ki bo skušal Slovenijo (potem ko je bila neuspešna v kvalifikacijah za SP 2009 na Hrvaškem in SP 2011 na Švedskem) vendarle popeljati na svetovno prvenstvo v Španijo.

 

 

Selektor Denič priznava, da je prisotna utrujenost pri igralcih po dolgi in naporni sezoni: "Fantje so seveda utrujeni, saj imajo za sabo veliko klubskih in tudi reprezentančnih tekem v letošnji sezoni. Toda vprašanje je, kako uspešni bodo pri tem, da utrujenost psihološko prebijejo. Kljub treningom moramo biti čim bolj sveži in spočiti za tekmi s Portugalci, še posebej zaradi našega sloga igre - močna obramba, hitra igra in veliko tekanja."

S Portugalsko se je Slovenija pomerila že v kvalifikacijah za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Srbiji. V Celju je Slovenija zmagala s 34:31, na povratni tekmi pa izgubila z 29:31. "Tisti, ki mislijo, da gre za naivno reprezentanco, se zelo motijo. Takšno razmišljanje se lahko hitro obrne v negativno smer. Portugalci imajo sistem igre, ki se ga držijo vseh šestdeset minut. So zelo disciplinirani in v njihovi igri noben igralec ne počne ničesar slučajno," ocenjuje selektor Denič.

 

 

Denič opozarja, da je Portugalska ekipa, ki jo je skoraj nemogoče razbiti. "Le spomnite se kvalifikacijske tekme v Celju: trikrat smo imeli šest zadetkov prednosti in žogo, a smo na koncu zmagali le s tremi zadetki razlike. Igrati moramo maksimalno zbrano, angažirano in disciplinirano proti reprezentanci, ki je kakovostna in vredna spoštovanja. Toda naš cilj je jasen - na dveh tekmah pokazati in dokazati, da smo boljši od Portugalcev in se uvrstiti na svetovno prvenstvo," napoveduje selektor Denič.

 

 

Portugalska pod vodstvom Šveda Matsa Olssona se že dolga leta skuša prebiti na veliko tekmovanje. "Gre za reprezentanco, ki je lačna uspehov in uvrstitve na veliko tekmovanje, zato je še toliko bolj nevarna. A tudi mi se želimo po dolgih letih uvrstiti na svetovno prvenstvo in nadaljevati, kar smo začeli na evropskem prvenstvu v Srbiji. Svojim igralcem več čas dopovedujem naslednje: nič ni odvisno od Portugalcev, ampak je vse odvisno le od nas."