8. 6. 2012

Dragan Gajić: Boljši smo od Portugalcev; Jure Dolenec: Želim si, da bi bile Stožice polne

Pomembna aduta moške članske reprezentance Slovenije na tekmah proti Portugalski v kvalifikacijah za nastop na SP 2013 v Španiji bosta levoroka Dragan Gajić in Jure Dolenec. Tako Gajić kot Dolenec zatrjujeta, da je Slovenija boljša od Portugalske in da se bo uvrstila na veliko tekmovanje.

 

 

Dragan Gajić ima za sabo odlično sezono v Franciji, kjer je z Montpellierjem osvojil vse štiri možne lovorike (prvenstvo, pokal, superpokal, ligaški pokal). Zdaj želi sezono skleniti že z uspehom na reprezentančnem področju: "Po dveh neuspehih v kvalifikacijah za SP na Hrvaškem in Švedskem je zdaj res že čas, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo v Španiji. Portugalcem moramo že na prvi tekmi v Stožicah pokazati, kdo je gospodar na igrišču in kdo je kakovostnejši. Če nam bo to uspelo, tudi na povratni tekmi v gosteh ne bomo imeli težav."

 

 

Na letošnjem evropskem prvenstvu v Srbiji je Slovenija osvojila odlično šesto mesto, Gajić pa je bil drugi strelec tekmovanja. "Čeprav Portugalci že dolga leta niso bili na velikem tekmovanju, smo mogoče mi še bolj lačni nastopa na svetovnem prvenstvu. In to iz preprostega razloga - da bi lahko nadaljevali tisto, kar smo začeli v Srbiji," pravi desnokrilni Gajić, ki ga ni strah zgodnjih začetkov tekem (v Ljubljani ob 15. uri, v Guimaraesu ob 16. uri), saj v Montpellierju večinoma trenira v takšnih urah.

 

 

Gajić meni, da je igralski kader Slovenije boljši po imenih, po njegovem mnenju pa ima četa selektorja Borisa Deniča tudi koncept igre, ki je boljše postavljen in naprednejši kot portugalski. "Zadovoljen bi bil že v primeru, da bi obe tekmi dobili le z zadetkom razlike. S tem se ne bi uvrstili samo na SP, ampak bi si zagotovili tudi kontinuiteto zmag. Ta bi nam po eni strani povečala samozavest, po drugi pa še dodatno spoštovanje drugih reprezentanc v Evropi in na svetu. Tudi na sestanku smo se dogovorili, da gremo na obeh tekmah na zmago, kar je logično, saj smo boljši od Portugalske," optimistično napoveduje Gajić.

O napredovanju na SP 2013 v Španiji je prepričan tudi desni zunanji igralec Jure Dolenec, ki je z Gorenjem osvojil naslov letošnjega slovenskega prvaka. "Upam, da bo v Stožicah veliko navijačev, ki lahko precej pripomorejo k uspehu. Le spomnimo se, kako je bilo na kvalifikacijski tekmi v Stožicah, ko nas je proti Poljski spodbujalo 12.000 navijačev. Moja tiha želja je, da bi bile Stožice spet polne," se nadeja reprezentant Jure Dolenec.

 

 

Dolenec je na letošnjem EP v Srbiji debitiral na velikem tekmovanju, zdaj pa se želi uvrstiti tudi na SP. "Neuvrstitev v Španijo bi bila kar mala katastrofa za slovenski rokomet, uvrstitev pa nadaljevanje uspešne zgodbe, ki smo jo začeli v Srbiji. Le z uvrstitvami na velika tekmovanja lahko napredujemo in postajamo vedno boljši. Portugalci niso slabi, a trdim, da smo boljši in kaovostnejši, kar bomo dokazali tako na prvi tekmi v Ljubljani kot na povratni v Guimaraesu," ocenjuje član Gorenja iz Velenja.

 

 

Portugalci igrajo obrambo 5-1, ki je atipična za evropski rokomet, v napadu pa se veliko gibajo, imajo hiter pretok žoge in ves čas iščejo svojega robustnega krožnega napadalca. "Njihova obramba 5-1 nam bolj ustreza, kot če bi igrali 6-0. Imamo namreč hitre zunanje igralce, ne pa težkih strelcev z velikih razdalj, kar bi moralo biti pravo protiorožje za njihovo obrambo. Poleg portugalske igre, ki bi nam morala ustrezati, smo močnejši tudi po imenih, čeprav vemo, da sama imena ne igrajo," opozarja Dolenec in dodaja: "Upal bi si trditi, da bomo zmagali na obeh tekmah."

 

 

 

DODATNE KVALIFIKACIJE - SP 2013 ZA MOŠKE (SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM IN IZIDI)