10. 6. 2012

Luka Žvižej: Branjenje razlike ne pride v poštev; Mats Olsson: Pet golov je mogoče nadoknaditi

Po prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za SP 2013 v Španiji so bili kljub obojestransko slabši predstavi tako v slovenskem kot portugalskem taboru optimistično razpoloženi. Slovenci so si priigrali visoko prednost, a bodo v Guimaraesu vseeno igrali na zmago, Portugalci pa menijo, da je mogoče nadoknaditi pet zadetkov zaostanka.

 

 

"Vsi igralci niso upoštevali navodil in dogovorov, še posebno ne v prvem polčasu. Ni bilo prave hitrosti in agresivnosti v nobeni fazi igre, pri strelih na portugalska vrata je bilo videti pomanjkanje potrebne zbranosti, prav tako pa nismo znali odgovoriti na igro gostov. V drugem polčasu pa je bilo precej bolje. Takrat smo začeli igrati tako, kot moramo in znamo, kljub temu pa bi bilo potrebno igrati še hitreje, izpeljati še več hitrih (pol)protinapadov in doseči še več lahkih zadetkov," je tekmo analiziral slovenski selektor Boris Denič.

 

 

Denič se dobro zaveda, da so igralci po dolgi in naporni sezoni utrujeni in izčrpani. "Na tekmo smo se dobro pripravili, toda kljub temu so se v igri pojavljale številne napake. Toda za konec zahtevne sezone to niti ni presenetljivo, kajti fantje so utrujeni in manj zbrani, kar se posledično pozna tudi v igri, saj so številne informacije izpuhtele iz njihovih glav. Do sobote imamo čas, da izboljšamo svojo igro, odpravimo napake ali pa jih zmanjšamo na minimum. V Guimaraesu ne bomo branili prednosti, ampak bomo igrali na zmago," dodaja Denič.

Luka Žvižej je dosegel šest zadetkov in je bil drugi strelec slovenske izbrane vrste (več jih je dosegel le Jure Dolenec - osem). "To je bil le prvi polčas dvoboja med Slovenijo in Portugalsko. O nasprotnikih smo imeli veliko posnetkov in informacij, dobro smo se pripravili nanje, zdaj pa smo jih lahko spoznali še v živo na igrišču in dobili pravo sliko o njih. Zdaj še bolj vemo, od kod nam grozijo največje nevarnosti, kar nam bo prišlo zelo prav v pripravah na povratno tekmo," meni levokrilni reprezentant Luka Žvižej.

 

 

Igralec Celja Pivovarne Laško priznava, da igra predvsem v prvem polčasu ni bila na visoki ravni. "Na žalost v prvem polčasu nismo znali izkoristiti svojih priložnosti in "zicerjev", naredili pa smo tudi preveč tehničnih napak. V drugem polčasu je naša igra vendarle stekla. Ko smo začeli dobro igrati v obrambi, so stekli tudi hitri (pol)protinapadi," je tekmo analiziral Žvižej in napovedal naslednje: "Tudi V Guimaraesu bomo šli na zmago, kajti branjenje prednosti ne pride v poštev. Po dveh neuspehih v kvalifikacijah za SP tretje priložnosti ne smemo in je ne bomo izpustili iz rok."

Portugalski selektor Mats Olsson je imel veliko razlogov za zadovoljstvo do 51. minute, ko je njegova ekipa zaostajala le za zadetek (24:25). A sedem minut pozneje je Slovenija vodila že z 31:24, o čemer Mats Olsson, Šved na portugalski klopi, pravi: "V prvem polčasu smo igrali dobro, v zadnjem delu pa padli. Igralci so naredili nekaj napak, presekala sta nas rdeča kartona, pa tudi sodnika sta imela nekaj čudnih odločitev. Trdo bomo trenirali do sobote, pet zadetkov zaostanka pa je mogoče nadoknaditi, čeprav bo težko."

 

 

Organizator portugalske igre Carlos Carneiro je dosegel tri zadetke iz šestih strelov, zgrešil pa je tudi sedemmetrovko v prvem polčasu. "Še vedno imamo možnosti za napredovanje. Prepričan sem, da bomo pred domačimi gledalci igrali boljše kot v Ljubljani. Napake, ki smo jih delali na prvi tekmi, moramo na treningih do povratne v Guimaraesu odpraviti. Dobro se bomo pripravili na povratni dvoboj in Sloveniji ne bo lahko," napoveduje srednji zunanji igralec Carlos Carneiro.

 

 

 

Foto: Slavko Kolar