16. 6. 2012

Naši rokometaši z vstopnico za SP 2013

Po lepi predstavi na Portugalskem so je članska moška reprezentanca uvrstila na svetovno prvenstvo, ki bo januarja prihodnje leto v Španiji. Po zmagi v Stožicah je tudi na gostovanju - na povratni tekmi kvalifikacij - vknjižila zmago.

Slovenski rokometaši so na povratnem obračunu v nabito polni dvorani v Guimaraesu z odliko opravili svojo nalogo in si po sušnih šestih letih priigrali šesti nastop na svetovnem prvenstvu. Prvič so nastopili na Islandiji leta 1995, nato pa še v Franciji leta 2001, na Portugalskem leta 2003, v Tuniziji leta 2005 in v Nemčiji leta 2007. Španija bo najboljše rokometne reprezentance na svetu gostila med 11. in 27. januarjem leta 2013.

Slovenska izbrana vrsta je odlično odprla dvoboj na Pirenejskem polotoku. Z agresivno in gibljivo obrambo je povsem onemogočila Portugalsko, v napadu pa prikazala raznovrstno igro. Z dvema goloma Dragana Gajića ter po enega Jureta Dolenca in Uroša Zormana si je po pičlih štirih minutah priigrala tri gole prednosti (4:1), po izključitvi Mihe Žvižeja pa se je ta v naslednji minuti stopila na vsega gol (3:4).

Mlajši od bratov Žvižej si je takoj po vrnitvi na igrišče prislužil drugo dvominutno kazen, po seriji zapravljenih napadov na obeh straneh pa si je Slovenija v 11. minuti - po zadetkih Zormana in Gajića - znova priigrala prednost treh golov (6:3). Dobra igra v obrambi je v nadaljevanju botrovala še izrazitejšemu slovenskemu vodstvu, ob igralcu več je ta po golih Sebastjana Skubeta in Gajića s sedemmetrovke v 17. minuti narasla na 10:5.

Izbranci Borisa Deniča so lepo prednost držali vse do konca polčasa. Predvsem po zaslugi vratarja Gorazda Škofa, ki je vseskozi odpravljal pomanjkljivosti svojih soigralcev v obrambi. Med 18. in 23. minuto je na čudežen način zaustavil dve 100-odstotni priložnosti gostiteljev, ob tem Carlosu Carneiru ubranil tudi sedemmetrovko. V končnici je vratar iz Posavja nanizal še nekaj bravuroznih obramb (skupaj na tekmi deset), skupaj s soigralci pa na velik odmor odšel s sanjskim izidom (13:8).

Slovenski in portugalski rokometaši so v uvodnih desetih minutah drugega polčasa prikazali slabo in raztrgano predstavo, v teh okoliščinah pa so se bolje znašli gostitelji, ki so se v 43. minuti približali na dva gola zaostanka (16:18).

A varovancev Borisa Deniča ni zajela panika, večji del drugega dela so gostitelje držali na varni razdalji dveh do petih golov, ob "ljubljanski zalogi" pa je bilo jasno, da se bodo po dolgih šestih letih znova uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Španiji. Deničevi varovanci so v sklepnih minutah nekoliko popustili, Portugalci so v 57. minuti drugič na tekmi izenačili na 26:26, zmagoviti gol za končnih 27:26 pa je dosegel Skube.

Portugalska : Slovenija 26:27 (8:13)
Večnamenska dvorana, gledalcev 4000, sodnika: Lazaar in Reveret (Francija).
 
Portugalska: Laurentino, Candeias, Davyes 1, Pereira, Lopes, Malgahaes 1, Tavares 4, Carmo, Costa 2, Carneiro 4 (1), Andrade 4, Moreira, Ferraz 1, Duarte 5, Rocha 4 (1), Rodrigues.

Slovenija: Škof, Prošt, Miklavčič 1, Dobelšek, Bezjak 2, Dolenec 2, Skube 4, Špiler, Bundalo, M. Žvižej 1, L. Žvižej 1, Gaber 1, Zorman 3, Marguč, Mačkovšek, Gajić 12 (8).

Sedemmetrovke: Portugalska 3 (2), Slovenija 9 (8).
Izključitve: Portugalska 10, Slovenija 12 minut.