8. 7. 2012

Znanih najboljših osem na EP v Turčiji

Po tretjem (zadnjem) krogu prvega dela EP za mladince v Turčiji so znane vse reprezentance, ki so napredovale med osem najboljših. To so Španija, Norveška (obe skupina A), Portugalska, Hrvaška (skupina B), Švedska, Švica (skupina C), Slovenija in Nemčija (skupina D).

 

 

Po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine sta se uvrstili med elitno osmerico, v kateri se križata skupini A in B ter C in D. vsaka izmed osmih reprezentanc bo v drugem delu odigrala še po dve tekmi, potem pa sledijo polfinalni dvoboji in tekme za uvrstitev od 5. do 8. mesta.

 

 

Reprezentance, ki so v prvem delu osvojile tretje in četrto mesto v posameznih skupinah, se bodo v nadaljevanju evropskega prvenstva pomerile za uvrstitev od 9. do 16. mesta.

 

 

Nihče ni pričakoval, da se bo že po prvem delu od boja za kolajne poslovila generacija Dancev, ki je lani osvojila naslov svetovnega prvaka. V nedeljo so Dance s 30:20 premagali Švedi, ki so zanesljivo (z visokima razlikama 29:24 in 36:23) že prej odpravili Švico in Islandijo. Slovenci se bodo v nadaljevanju EP srečali z Švedi in Švicarji, kajti slednji so z zadetkom razlike presenetljivo premagali Dance (25:24). Kljub temu, da so Švicarji zelo dobri, med drugim so januarja  na turnirju v Zugu premagali naše s 30:23, je njihova uvrstitev pred Dansko vseeno presenečenje.

 

 

Drugo presenečenje je z zmago v skupini pripravila Slovenija, ki je favorizirane Nemce in Francoze spravila v položaj, da so v zadnjem krogu v medsebojnem srečanju odločali o tem, kdo bo ostal v boju med osmimi najboljšimi. Z 28:25 so zmagali  Nemci, ki so razliko treh zadetkov v izjemno izenačenem srečanju ustvarili v zadnjih dveh minutah. V Ankari se bodo za najvišja mesta ob Sloveniji, Švedski, Švici in Nemčiji borili še Španci, Norvežani, Portugalci in Hrvati, ki so z zmago proti Poljski s 35:33 vendarle ujeli vlak iz Esikeshirja v Ankaro.

 

 

 

KONČNI VRSTNI RED PO SKUPINAH:

 

 

Skupina A: 1. Španija 6 točk, 2. Norveška 4, 3. Češka 2, 4. Turčija 0

 

 

Skupina B: 1. Portugalska 5 točk, 2. Hrvaška 4, Rusija 3, Poljska 0

 

 

Skupina C: 1. Švedska 6, 2. Švica 4, 3. Danska 2, 4. Islandija 0

 

 

Skupina D: 1. Slovenija 4 točke, 2. Nemčija 4, 3. Francija 2, 4. Srbija 2.