12. 7. 2012

V boju za kolajne na EP v Turčiji mladinska reprezentanca Slovenije najprej s Hrvaško

Na evropskem prvenstvu za mladince v Turčiji se v petek, 13. julija, začenjajo boji za kolajne. V Ankari se bosta ob 16. uri na prvi polfinalni tekmi najprej pomerili reprezentanci Španije in Švedske, ob 18. uri pa se obeta še polfinalni sosedski dvoboj med Slovenijo in Hrvaško.

 

 

Po velikem preobratu v drugem polčasu na tekmi drugega kroga drugega dela EP proti Švici (od zaostanka s 23:25 do vodstva s 27:25) in dramatični končnici (zmaga z 29:27) se je moška mladinska reprezentanca Slovenije uvrstila med štiri najboljše v Evropi. Če bi ekipa selektorja Slavka Iveziča proti izbrani vrsti Švice izgubila ali zgolj remizirala, bi ostala brez uvrstitve v polfinale evropskega prvenstva v Turčiji in bi se borila za uvrstitev od petega do osmega mesta.

 

 

"Čeprav tudi z malce sreče, smo se zasluženo uvrstili v polfinale. Že v predtekmovanju smo imeli eno najtežjih skupin, prav tako pa smo se tudi v drugem delu tekmovanja križali z zelo neugodnimi reprezentancami. Za mnoge so Švicarji manj kakovostni, a ne smemo pozabiti, da so izločili svetovne prvake Dance, ki so veljali za glavne favorite na letošnjem tekmovanju v Turčiji, pa tudi nas so v pripravljalnem obdobju dvakrat prepričljivo premagali," je dejal selektor slovenske reprezentance Slavko Ivezič.

 

 

Po dveh začetnih zmagah v Turčiji (Francija, Nemčija) so slovenski mladinci dvakrat zapored ostali praznih rok (Srbija, Švedska), toda na odločilni tekmi proti Švici, ki je neposredno odločala o uvrstitvi v polfinale, so se spet zasluženo veselili. "Čestitam fantom, da so zdržali in verjeli v ta uspeh. Prav tako jim čestitam, ker se bodo imeli možnost in priložnost kosati še z najboljšimi za evropske kolajne. Zelo mi je žal, da smo na tem prvenstvu izgubili oba levičarja, Cehteta in Hrastnika," ocenjuje selektor Ivezič.

Zaradi priprave videoanalize Švicarjev je Ivezičev pomočnik Klemen Luzar ostal brez spanca, toda zato je bilo njegovo zadovoljstvo po zmagi in uvrstitvi med štiri najboljše reprezentance v Evropi še toliko večje. "Dobro smo se pripravili na reprezentanco Švice. Gre za odlično ekipo in zelo dobre igralce, o katerih se bo še slišalo. Premagali smo jih z ustrezno pripravo ter z disciplinirano in borbeno igro, polno čustev in preobratov. Tokrat smo imeli tudi nekaj športne sreče, brez katere pa na takšnih tekmovanjih ne gre," se zaveda selektorjev pomočnik Klemen Luzar.

 

 

Na tekmi v skupini D proti Srbiji je Slovenija ostala brez levorokega Nejca Cehteta, za katerega je bilo takoj jasno, da zaradi zlomljenega nosu v nadaljevanju EP ne bo več mogel pomagati soigralcem. Na žalost je slovenska reprezentanca na tekmi proti Švici ostala še brez enega desnega zunanjega igralca. V 40. minuti je Gašper Hrastnik dobil močan udarec v glavo, zaradi pretresa možganov pa so ga odpeljali v bolnišnico.

 

 

V petek, 13. julija, ob 18. uri se bodo slovenski mladinci v polfinalu pomerili z južnimi sosedi Hrvati. Reprezentanca Hrvaške je v skupini B osvojila drugo mesto s štirimi točkami za Portugalsko (5 točk) ter pred Rusijo (3) in Poljsko (0): najprej je izgubila proti Portugalcem (23:28), nato pa premagala Ruse (36:22) in Poljake (35:33).

V drugem delu EP so Hrvati v skupini M2 prav tako osvojili drugo mesto z enakim številom točk (4) kot prvouvrščena Španija in tretjeuvrščena Portugalska. O polfinalistih so zaradi tega odločali izidi medsebojnih tekem in razlika v zadetkih teh treh reprezentanc (Hrvaška - Portugalska 23:28, Španija - Portugalska 27:17, Hrvaška - Španija 25:24), na osnovi katerih so prvo mesto v skupini osvojili Španci (+ 9), drugo Hrvati (- 4), medtem ko so Portugalci (- 5) le za zadetek ostali brez boja za kolajne.

 

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - TURČIJA 2012Mladinci premagali Švico in se uvrstili v polfinale EP v Turčiji, v petek tekma s HrvaškoDrugi del evropskega prvenstva so slovenski mladinci začeli s porazom proti ŠvedomZnanih najboljših osem na EP v Turčiji