13. 7. 2012

Slovenski mladinci v polfinalu EP slabši od Hrvatov, v nedeljo za bronasto kolajno s Švedsko

V polfinalu evropskega prvenstva v Turčiji je moška mladinska reprezentanca Slovenije izgubila proti Hrvaški s 23:30 (11:14). Slovenski mladinci bodo v nedeljo, 15. julija, ob 14. uri v Ankari igrali za bronasto kolajno z izbrano vrsto Švedske.

 

 

Na prvi polfinalni tekmi sta se pomerili Španija in Švedska, odločitev o zmagovalcu pa je padla šele po podaljšku. Uspešnejši so bili Španci, ki so zmagali z 29:26 (24:24, 14:12) in bodo igrali v velikem finalu, Švede pa čaka tekma za končno tretje mesto.

 

 

 

 

 

Slovenija - Hrvaška 23:30 (11:14)

 

 

Ankara - Športna dvorana Ankara Arena, gledalcev: 500, sodnika: Bounouara in Sami (oba Francija).

 

Slovenija: Žitnik (3 obrambe), Zaponšek (3 obrambe), Žabič 2, Gorela, Špende 6 (1), Šoštarič 5 (3), Potočnik 3, Mačkovšek 4, Sendelbah, Bradeško, Kodrin 1, Gorenjak, Nosan, Fidel 2.; trener: Slavko Ivezič.

 

Hrvaška: F. Ivić (16 obramb), Prezelj, Tokić, Bačić, Buvinić 1, Š. Ivić 5, Kaleb 6 (3), Obranović 1, Smojver, Horvat, Sršen 1, Pavlović 2, Vranković, Čorić 3, Šušnja, Mandalinić 11; trener: Silvio Ivandija.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (4), Hrvaška 3 (3).

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Hrvaška 8 minut.

 

 

 

Zaradi podaljška med Španijo in Švedsko se je druga polfinalna tekma med Slovenijo in Hrvaško začela z zamudo. Začetne minute so minile v izenačeni igri, saj si nobena reprezentanca do izida 5:5 ni uspela priigrati več kot zadetka prednosti. To je prvim uspelo Hrvatom, ki so naredili delni izid 3:0 in povedli z 8:5.

 

 

Enako razliko so imeli tudi pri vodstvu z 9:6, toda ekipa selektorja Slavka Iveziča je nato dosegla tri gole zapored in poskrbela za novo izenačenje (9:9). Kljub temu si je v nadaljevanju Hrvaška spet priigrala vodstvo, ki je tik pred koncem prvega polčasa znašalo že štiri gole (14:10).

 

 

Slovenija, ki je nastopila brez dveh poškodovanih levičarjev (Nejc Cehte in Gašper Hrastnik), se v zdesetkani zasedbi na položaju desnega zunanjega igralca ni mogla enakovredno kosati s Hrvati. Ivezičeva četa se je v uvodnem delu drugega polčasa najprej približala na dva gola zaostanka (13:15), v nadaljevanju še enkrat na minus tri (15:18), potem pa se je slovenska rokometna ladja vedno bolj potapljala.

Reprezentanca Hrvaške, ki jo vodi nekdanji igralec in reprezentant Silvio Ivandija, je kmalu podvojila prednost na šest golov (21:15), nekaj minut kasneje pa je posijal še zadnji žarek upanja za Slovence, ki so se približali na 19:23. Toda Hrvati, pri katerih je blestel Stipe Mandalinić (dosegel je 11 zadetkov), so povedli s 27:20, tako da je bilo dvomov o zmagovalcu in potniku v nedeljski finale konec.

 

 

Pri zmagovalcih je bil za najboljšega igralca izbran Kaleb, ki pa je kipec za najboljšega takoj predal svojemu vratarju Iviću, ki je zbral kar 16 obramb. V slovenski reprezentanci ta čast doletela Špendeta, ki je pet od svojih skupno šestih zadetkov dosegel v drugem polčasu.

 

 

Slavko Ivezič, selektor reprezentance Slovenije: "Žal mi je, da smo izpustili iz rok prvo žogo za kolajno. Hrvati so bili boljši, predvsem naša obramba pa daleč od pričakovanj in tudi od dogovorov, kar je vplivalo tudi na oba vratarja. V napadu in obrambi se je poznala odsotnost Cehteta in Hrastnika. Igra v napadu je temeljila na drugačnem konceptu, s katerim pa nismo uspeli ogroziti kandidatov za zlato kolajno. Njihov vratar je ubranil veliko strelov tudi na račun naših slabih strelov. A kolajno si vseeno še vedno lahko priborimo."

 

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - TURČIJA 2012