14. 10. 2012

Krimovke začenjajo letošnjo evropsko sezono z domačo tekmo proti romunskemu Cluju

Rokometašice Krima Mercatorja bodo v nedeljo, 14. oktobra, začele svojo 18. zaporedno sezono igranja v ligi prvakinj. V Stožicah bodo izbranke Tone Tislja ob 19.30 gostile romunski Jolidon Cluj.

 

 

V Krimovem taboru imajo precej zdravstvenih težav, a si kljub temu želijo sezono v elitnem klubskem tekmovanju začeti z zmago. "Vedno je bolje tekmovanje začeti z zmago kot s porazom. Vendar v tem trenutku je najpomembneje to, da naše igralke, ki se ukvarjajo z zdravstvenimi težavami, vrnemo na igrišče. Verjamem, da je v njih toliko energije, da nam bo uspelo sestaviti tako močno ekipo, da bo lahko odprla ligo prvakinj z zmago," pravi Krimov trener Tone Tiselj.

 

 

Ta ima vse prej kot lahko delo s sestavo ekipe (v nedeljo bo bržčas zaigral s postavo, s kakršno niti v pripravah ni). Nenazadnje je po možganski kapi vsaj sezono (če ne kariere) že končala krožna napadalka Daniela Piedade. Brazilko, ki sicer po besedah zdravniške službe izjemno dobro okreva, čakajo še dodatne preiskave, po katerih bo več znano o njeni nadaljnji rokometni karieri, jasno pa je, da vsaj pol leta ne bo mogla na igrišče. V nedeljo pa ob njej Krimu zagotovo ne bosta mogli pomagati niti Maja Šon in Andrea Penezić, vprašljiv pa je nastop še nekaterih drugih igralk, med njimi Linnee Torstensson, Nine Wörz in tudi Carmen Martin.

 

 

"V pripravljalnem obdobju sta bila na turnirjih, ki smo jih igrali, ne le minutaža, temveč tudi število zadetkov lepo razporejena. Igralke so zadevale tako z levega kot desnega krila, uspešne so bile krožne napadalke in zunanje igralke. Ampak v tem trenutku ne vem, v kakšni zasedbi bomo igrali predvsem na zunanjih položajih. Največji problem je položaj leve zunanje, saj so Šonova, Penezićeva, Torstennsonova in Wörzova praktično 'out'. Kar zadeva krožne napadalke, bo ob Ljudmili Bodnjevi dobila priložnost tudi Sanja Gregorc, ki je opravila ves trenažni proces in si zasluži nastop. Verjamem, da lahko za določene minute razbremeni Bodnjevo, kar je pokazala tudi že na turnirju Vinka Kandije," pojasnjuje Krimov strateg, ki je nekaj besed namenil tudi Cluju.

 

 

Cluj v obrambi igra večinoma po sistemu 6-0, zna pa se tudi prilagoditi s 5-1 in 5+1. Kot opozarja Tiselj, so Romunke, ki so dobro uigrane, saj je jedro že dlje časa isto, zelo nevarne v protinapadih, v napadu pa jih odlikujeta dobra kombinatorika in rotiranje. "Cluj je zelo kakovostna in homogena ekipa. Punce se zelo dobro poznajo. V glavnem gre za romunske igralke, v prvi vrsti so to reprezentantke, zunanji igralki Mihaela Tivadar in Mihaela Ani-Senocico ter krožna napadalka Florina Chintoan, in imajo uigrano prvo sedmerko. Vendar v tem trenutku se mi ne ukvarjamo toliko s tekmecem kot z našo ekipo. Mi skušamo igralke, ki imajo zdravstvene težave, čim prej vrniti na igrišče, tako da bomo v kar se da polni zasedbi igrali prvo tekmo v novi ligi prvakinj," še pravi Tiselj.

 

 

Z njim se strinja tudi Barbara Varlec Lazović, ki bo skušala svoj delež k uspehu prinesti z desnega zunanjega položaja: "Zavedamo se, v kakšnem položaju smo. Vemo, da je Cluj neugodna ekipa, zelo uigrana, ampak me, predvsem tiste zdrave, pač moramo vložiti še več energije, da pokažemo res dobro borbo, v prvi vrsti za Danielo in poškodovane igralke, ki jim ni lahko s strani gledati treningov in tekem. Za obrambo imamo dovolj energije, ta teden pa se bomo skušale čim bolje uigrati še v napadu."

 

 

Tekmo v Stožicah, ki se bo začela ob 19.30 in na kateri bo vstop prost, bosta sodila Poljaka Bartosz Leszczynski in Marcin Piechota. Na prvi tekmi v skupini B, v kateri igrata tudi Krim Mercator in Cluj, je madžarski Györ na domačem igrišču premagal hrvaško Podravko Vegeto s 24:19 (11:7).