17. 10. 2012

Rokometaši Gorenja so v četrtem krogu evropske lige prvakov dosegli drugo zmago

V četrtem krogu skupine C v evropski ligi prvakov so rokometaši Gorenja v Rdeči dvorani gostili danski klub Bjerringbro-Silkeborg. Velenjčani so pred domačimi gledalci dosegli drugo zmago, končni izid pa je bil 31:23 (14:8) za slovenske prvake.

Gorenje Velenje - Bjerringbro-Silkeborg 31:23 (14:8)

Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev 1100, sodnika: Schulze in Tönnies (oba Nemčija).

Gorenje Velenje: Gajić, Taletovič, Melić 9, Medved 2, Bezjak 3 (2), Pucelj 1, Dolenec 4 (3), Cehte 5, Miklavčič 1, Gaber 4, Golčar, Dobelšek 2, Gams, Bajram, Nosan, Dujmovič.

Bjerringbro Silkeborg: Šijan, Jakobsen 2, N. Nielsen 1, M. Nielsen 1, Olafsson 4, Mortensen, Lauge 3, Jörgensen 1, Kirkegaard 1, Green Krejberg, Baagöe 5, Kristiansen 3, K. Nielsen, Schilling 2.

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 6 (5), Bjerringbro-Silkeborg 1 (0).

Izključitve: Gorenje Velenje 8 minut, Bjerringbro-Silkeborg 6 minut.

Izbranci Branka Tamšeta so po dveh zaporednih porazih v makedonskem Skopju in poljskih Kielcah dosegli drugo zmago v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, po ruskem Sankt Peterburgu je v velenjski Rdeči dvorani padel še Bjerringbro-Silkeborg. V ligi prvakov bo zaradi reprezentančnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu na Danskem leta 2014 nastopil krajši premor, slovenski prvak pa bo naslednjo tekmo igral 18. novembra, ko bo gostoval pri francoskem Chamberyju.

Nastop Jureta Dolenca je bil negotov, slovenski reprezentant in izjemno pomemben člen v velenjski rokometni verigi pa je vendarle stisnil zobe in ob pomoči zdravniške službe zaigral na današnjem obračunu. Tamše ga resda ni uvrstil v uvodno postavo, Ivan Gajić na vratih, Niko Medved in Fahrudin Melić na krilnih, Marko Bezjak, Klemen Cehte in David Miklavčič na zunanjih položajih ter Matej Gaber na položaju krožnega napadalca pa so dobro odprli tekmo in si po štirih minutah igre priigrali vodstvo z 2:0.

"Ose" so izjemno dobro igro prikazale tudi v obrambi, Danci, ki so si nastop v najbolj imenitnem klubskem tekmovanju na stari celini priigrali po bankrotu v minuli sezoni izjemno močnega Koebenhavna, so prvi gol dosegli šele v deveti minuti. V nadaljevanju so izkoristili nekoliko medlo igro domačih rokometašev, ki pa so med 13. in 16. minuto z delnim izidom 3:0 gostom ušli na 7:4, kar je gostujočega trenerja Carstena Albrekstena prisililo, da je zahteval minuto odmora.

A to ni pomagalo, Velenjčani, ki so se vmes v napadu za kratek čas "osvežili" z Dolencem in Luko Dobelškom, Dino Bajram pa je tako ali tako steber domače obrambe, so si po dveh zaporednih golih Bezjaka v 23. minuti priigrali pet golov prednosti (10:5).

Lepa zaloga v zadetkih ni bila zasluga zgolj učinkovite igre v napadu, kjer je predvsem odlično delovala naveza do "pivota" Gabra, temveč tudi granitne obrambe, na čelu z izjemno razpoloženim Gajićem, ki je v prvi polovici tekme nabral dvanajst obramb. V prvem polčasu v vseh elementih prevladujoči Velenjčani so si najvišjo prednost priigrali v 29. minuti, ko je Melić povišal na 14:7, na odmor pa so odšli s +6 (14:8).

Tamšetovi izbranci so v drugem polčasu zaigrali še boljše, z dobro obrambo ter raznovrstnim in domiselnimi napadalnimi akcijami so kot za šalo prebijali obrambo Bjerringbro-Silkeborga. V 35. minuti so si po atraktivnem golu Melića priigrali osem golov prednosti (17:9), pet minut kasneje pa se je po "projektilu" Cehteta na semaforju zasvetil izid 20:11. Danci so bili povsem nemočni, "umiril" se je v prvem polčasu tudi zelo aktivni strateg Albreksten, ki je le nemočno opazoval bledo igro svojih varovancev ter izjemno navdahnjeno predstavo slovenskih prvakov.