11. 12. 2013

Izjava kolegija predsednika Rokometne zveze Slovenije

Razprava o rokometnih sodnikih in sojenju se je žal ponovno vrnila v javnost, zato je potrebno javnost seznaniti z relevantnimi dejstvi ter zavajajoče izjave, izrečene na tiskovni konferenci 10. 12. 2013, ki sta jo pripravila Nenad Krstič in Peter Ljubič, postaviti v ustrezen kontekst.

 

 

Že tretjo tekmovalno sezono deluje sodniška organizacija pod okriljem Rokometne zveze Slovenije (RZS). Za strokovni delo s sodniki je odgovoren Svet za izobraževanje, za razporejanje sodnikov pa Svet za delegiranje, razen za 1. moško in 1. B moško rokometno ligo, kjer so klubi soglasno postavili strokovnega sodelavca, zadolženega za nadzor kakovosti ter izobraževanje sodnikov. Ta skupaj s komisarjema obeh moških tekmovanj tudi izvaja žreb sodniških parov, organizira ter vodi redna izobraževanja ter dnevno sodeluje tako s pisarno RZS, sodniki kot tudi klubi.

 

 

Slednji so tisti, ki potrjujejo liste sodnikov za posamezno tekmovalno sezono ter sodelujejo pri sprejemanju vseh pomembnih odločitev, ki zadevajo rokometno skupnost, v kateri je sojenje samo servis. To zadnje smo dosegli z doslednostjo in vztrajnostjo ter povrnili medsebojno zaupanje med udeleženci rokometnih tekmovanj, ki je bilo v preteklosti povsem porušeno.

 

 

Še pred tremi leti so bila zaradi stavke sodnikov ogrožena vsa tekmovanja mladih. Le skrajnim naporom peščice sodniških parov, ki se tej nemoralni akciji niso pridružili, so bile tekme izpeljane. V RZS verjamemo, da mora biti osrednja pozornost našega dela namenjena delu z mladimi. Tudi zato sta Svet za izobraževanje in Svet za delegiranje v veliki večini sprejela sklep, da najboljši sodniki sodijo tudi v tekmovanju mladih. Za nameček pa je združenje klubov 1. NLB Leasing lige soglasno sprejelo, da sodniki, ki sodijo v tem tekmovanju, sodijo tudi mlajšim kategorijam.

 

 

To je častno in športno, čeprav zaradi omejenih sredstev slabo plačano delo. Menimo, da so najboljši slovenski rokometni sodniki tisti ljudje, ki razumejo, da je sojenje tudi poslanstvo in ne samo pot do zaslužka ali medijske slave. Ta se je že dostikrat pokazala kot minljiva, medtem ko mladi slovenski rokometaši in rokometašice s svojimi rezultati dokazujejo, da si spoštljiv odnos še kako zaslužijo.

 

 

Glede na to, da strokovnega sodelavca RZS za izobraževanje in nadzor kakovosti imenujejo oziroma potrjujejo klubi, ki so svoje zaupanje soglasno izkazali že nekaj sezon zapored, trdno verjamemo, da so rokometni klubi tisti, ki na podlagi izkušenj in dela v vsakem krogu tekmovanja verodostojno izražajo svoje mnenje. Izjemno smo zadovoljni, da se je rokometno sojenje v minulih nekaj sezonah umaknilo iz naslovnic medijev, kar priča o kvaliteti slovenskih sodnikov. Ponosni smo na vse slovenske rokometne sodnike, ki svoje delo opravljajo pošteno in kvalitetno.

 

 

Naloga vseh, ki po svojih najboljših močeh delamo v rokometu, je promocija rokometa kot športa, kjer so pomembne vrednote trdo delo, vztrajnost, poštenost ter upoštevanje pravil in dogovorov. Eno od teh je, da se o morebitnih težavah pogovarjamo odkrito, neposredno in argumentirano. Na predsedstvo RZS niti na pisarno RZS ni bila nikoli naslovljena pobuda po zaščiti kateregakoli slovenskega rokometnega delavca, ki se uveljavlja na tujem. Kot do sedaj, bi se v športnem duhu odzvali na vse dobronamerne in konstruktivne pobude, prošnje ali pripombe, ki bi zadevale našo skupno organizacijo in delovanje.

 

 

Prva NLB Leasing moška rokometna liga je med najboljšimi po kakovosti v svetu, na slovenskih rokometnih igriščih se kalijo mladi ljudje, med njimi odlični študenti. To so teme, o katerih bi želel medijsko razpravo in pozornost. Nepopolne resnice, nespoštovanje dogovorov in sklepov in prikrojene zgodbe pa so nevredne rokometne skupnosti, ki združuje na tisoče ljudi, ki preprosto želijo, da zmaga tisti, ki je boljši, za kar tudi trdo in pretežno volontersko delajo.

 

 

Slovenski rokomet je dejavnost, ki ne sme biti zgolj priložnost za nabiranje kondicije za druga okolja. Slovenski rokomet je prostor, v katerem se srečujemo dobronamerni ljudje, mu namenjamo čas in energijo in ga postavljamo pred zasebne ali osebne ambicije in karierne cilje. Naš šport je kolektivni in mi delujemo kot kolektiv.

 

 

Na dan, ko se odvija osmina Pokala Slovenije za moške, želimo vsem tvorcem rokometne igre obilo športne sreče in uspeha!

 

 

Kolegij predsednika RZS