16. 1. 2013

Svetovno prvenstvo v Španiji: Slovenci odločno po zmago proti reprezentanci Belorusije

Slovenska moška rokometna reprezentanca si je po zmagah nad Savdsko Arabijo in Južno Korejo izborila nastop v osmini finala svetovnega prvenstva v Španiji, po odmevnem zmagoslavju nad močno Poljsko pa bržkone tudi prvo ali drugo mesto v skupini C in selitev v Barcelono. Tam jo čaka tretje ali četrtouvrščena izbrana vrsta iz skupine D.
 
 
Pred izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča sta še dve pomembni tekmi v Zaragozi: že v četrtek, 17. januarja, se bodo pomerili z Belorusi (15.45), v soboto, 19. januarja, pa jih čaka bržkone odločilna tekma za prvo mesto v skupini s Srbi (20.15).
 
 
Slovenija se bo - glede na dosedanji razplet v madridski skupini D - za nastop v četrtfinalu bržkone pomerila z Egiptom ali Madžarsko. Slednja je v torek visoko izgubila s Hrvaško, pred zadnjima dvema slovenskima tekmama v prvem delu sklepnega turnirja pa je še nekaj možnih scenarijev. V najslabšem primeru lahko osvoji tretje, morda
 
 
A slovenski igralci se ne ozirajo na rokometne matematične izračune, že v četrtek bodo v tukajšnji dvorani Princa Filipa v obračunu proti Belorusom naskakovali svojo četrto zmago. Dvoboj si bo ogledal tudi predsednik Rokometne zveze Slovenije in prvi mož Gorenja Franjo Bobinac.
 
 
Beloruska izbrana vrsta je v uvodnih treh tekmah v Zaragozi premagala Južno Korejo s 26:20 ter izgubila s Poljsko z 22:24 in Srbijo z 28:34, po četrtkovem dvoboju s Slovenijo pa se bo v zadnjem krogu pomerila s Savdsko Arabijo. Prvi zvezdnik ekipe je nekdanji slovenski reprezentant Sergej Rutenka. Slovenci bodo "ostrostrelcu" Barcelone namenili največ pozornosti, a tudi drugim beloruskim rokometašem. Z njimi so se nazadnje pomerili v začetku lanskega novembra, kvalifikacijski dvoboj za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Danskem pa se je končal z neodločenim izidom.
 
 
"V četrtek ne bomo igrali proti Sergeju Rutenki, ki je vrhunski igralec in ga spoštujem. Sergej nas sam ne more premagati, je pa sestavni del beloruske reprezentance. Tako razmišljamo in tako se tudi pripravljamo za naslednji dvoboj v Zaragozi," je dejal selektor Boris Denič in dodal: "Igrali bomo proti reprezentanci, ki je sestavljena iz 16 kakovostnih igralcev. Gre za telesno izjemno močno ekipo, enostavno jih bo treba nadigrati, preteči in na koncu tudi premagati."
 
 
"Mi smo že pred začetkom svetovnega prvenstva dejali, da gremo iz tekme v tekmo in da bomo skušali na vsaki zmagati. To pomeni, da nam je tekma z Belorusijo povsem enako pomembna kot minule tri v Zaragozi. Edini cilj je nova zmaga, zaenkrat pa nam gre po načrtih," je na novinarski konferenci dejal Jure Dolenec, medtem ko je Vid Kavtičnik dodal: "Belorusija je v primerjavi z našo zadnjo medsebojno tekmo spremenila obrambo in s 5-1 prešla na 6-0. Na dosedanjih treh tekmah so me prijetno presenetili, saj so se dobro zoperstavili Poljakom in Srbom. Po znanju odstopa Rutenka, a gre za zelo kakovostno ekipo, ki je možna presenetiti. Z naše strani ne bo nobenega podcenjevanja, prikazati bo treba zbrano in disciplinirano igro." (sta)
 
 
Foto: Slavko Kolar