18. 1. 2013

Na SP slovenska reprezentanca v soboto ob 20.15 za prvo mesto v skupini C proti Srbiji

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo v soboto, 19. januarja, igrala zadnjo tekmo v prvem delu svetovnega prvenstva v Španiji. Na dvoboju s Srbijo, ki se bo v Zaragozi začel ob 20.15, bo v primeru zmage ali neodločenega izida osvojila prvo mesto v skupini C, v primeru poraza z dvema zadetkoma pa bo zdrsnila na tretje mesto.

 

 

Slovenski rokometaši bi drugo mesto osvojili tudi ob minimalnem porazu, v tem primeru pa morajo izgubiti vsaj s 25:26, nižji razplet obračuna s Srbi bi jim navrgel tretje mesto, saj sta se oba dvoboja v skupini med Slovenijo in Poljsko ter Poljsko in Srbijo končala z identičnim izidom 25:24. V pravilih Mednarodne rokometne zveze (IHF) je namreč zapisano, da v kolikor imata dve ali več reprezentanc enako število točk, je dokončna lestvica najprej oblikovana po točkah, nato pa še v razliki v zadetkih in številu zadetkov na medsebojnih tekmah. V primeru povsem identičnega tega zbira nato odloča razlika v zadetkih in število golov na vseh tekmah, na koncu pa še žreb.

 

 

Če izbranci Borisa Deniča po zmagoslavjih nad Savdijci, Korejci, Poljaki in Belorusi premagajo ali igrajo neodločeno s Srbi, potem se bodo iz Zaragoze preselili v Barcelono in se v osmini finala kot prvouvrščeni iz skupine C pomerili s četrtouvrščenimi iz madridske skupine D (bržkone Alžirci ali Egipčani, morda celo Madžari, če izgubijo zadnjo tekmo z Alžirci). V katalonsko prestolnico se bodo preselili tudi v primeru drugega mesta v svoji skupini, njihovi najverjetnejši tekmeci pa bodo Madžari ali Alžirci. Slovenci bodo v primeru tretjega ali četrtega mesta v skupini C ostali v aragonski prestolnici in se za vstop v četrtfinale borili s Španci ali Hrvati.

 

 

V madridski skupini D sta krog pred koncem v vodstvu Španija in Hrvaška s po osmimi točkami, Madžarska jih je zbrala štiri, Alžirija tri, Egipt eno, Avstralija je brez točk, pari zadnjega sobotnega kroga pa so Egipt - Avstralija, Španija - Hrvaška in Madžarska - Alžirija.

 

 

Slovenci vsem tem izračunom ne posvečajo prevelike pozornosti, na sobotnem dvoboju proti Srbom želijo doseči še peto zmago. Pot do nje bo zelo zahtevna, za obe izbrani vrsti bo to že peta tekma v sedmih dneh, celoten "material" pa je že nekoliko načet. Bolj ali manj je jasno, da bodo odločale malenkosti in navdih posameznikov. Po psihološki plati so morda v prednosti Deničevi izbranci, saj bodo sobotno tekmo začeli s tesno, a sladko zmago nad Belorusi, Srbi pa s porazom v zadnjih sekundah proti Poljakom.

"Po psihološki plati bi morali biti v prednosti, saj smo na prejšnji tekmi zmagali. Vedno je v prednosti ekipa, ki zmaga, a ni nujno, da bo tako. Srbi so v Španijo pripotovali s hudim porazom proti Egipčanom, na uvodnih štirih tekmah pa so igrali odlično, pravzaprav ni nihče pričakoval, da bodo glede na njihovo prevlado na medsebojni tekmi s Poljaki sploh izgubili, pa so na koncu ostali praznih rok," je dejal selektor Boris Denič, ki je poudaril, da Srbi v Španiji ne igrajo počasi, kot so to počeli na lanskem evropskem prvenstvu na domačih tleh, kjer so osvojili srebrno kolajno.

 

 

Slovenija bo na sobotni tekmi morda močnejša za Nenada Bilbijo. "Upam, da bo igral. Njegov prst ni 'najlepši', a ima že oprijem z žogo, kar je najbolj pomembno. To je zagotovo naše dodatno orožje pred tekmo s Srbi. Na tem položaju imamo tudi Mačkovška. Upam, da se bo dobro odzval na tekmo, morda ponovil poljsko predstavo. V vsakem primeru bomo skušali ponoviti našo igro, ki smo jo prikazali v dosedanjem delu svetovnega prvenstva," je v zvezi s tem dejal Denič.

 

 

"Tekmo s Srbi moramo pričeti bolje kot proti Poljakom. To sta ekipi najvišjega kakovostnega razreda. Tekma je zelo pomembna, vložek je velik, upam, da bomo na celotni tekmi ponovili predstavo iz drugega polčasa proti Poljski," je na novinarski konferenci v hotelu Palafox dejal krožni napadalec Miha Žvižej, medtem ko je eden od organizatorjev igre Marko Bezjak dodal: "Menim, da smo po teh štirih tekmah prihranili dovolj moči za zahtevno preizkušnjo s Srbi, in upam na našo konstantno in predvsem stalno predstavo na celotni tekmi." (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar