20. 1. 2013

Osmina finala SP: Slovenija v ponedeljek ob 19. uri v Barceloni proti reprezentanci Egipta

Moška članska reprezentanca Slovenije se bo v osmini finala svetovnega prvenstva v Španiji v ponedeljek, 21. januarja, ob 19. uri v Barceloni pomerila z Egiptom. Zmagovalec tekme Slovenija - Egipt bo v četrtfinalu igral z Rusijo, ki je tesno premagala Brazilijo s 27:26 (14:14).

 

 

Slovenski rokometni prvokategorniki so le kratek čas uživali ob sanjskem uspehu v skupinskem dela tekmovanja v Zaragozi, kjer so na petih tekmah na kolena položili tekmece iz Savdske Arabije, Južne Koreje, Poljske, Belorusije in Srbije.

 

 

Po minuli mirni, a vendarle vznemirljivi in čustev polni zmagovalni aragonski noči, so se že v današnjih poznih dopoldanskih urah odpravili proti katalonski prestolnici, kjer bodo v naslednjih dneh skušali postaviti nov mejnik na reprezentančni sceni.

 

 

Glede na prikazane predstave v dosedanjem delu sklepnega turnirja so si slovenski rokometaši celo na stežaj odprli vrata do polfinala, saj se bodo v osmini finala pomerili z Egipčani, ki so v prvem delu igrali neodločeno z Alžirci in premagali le rokometne analfabete iz Avstralije, v primeru ponedeljkove zmage pa jih nato čaka izjemno privlačen četrtfinalni par med v zadnjem desetletju bolj ali manj spečimi Rusi in Brazilci, ki vrhunec svojega štiriletnega ciklusa načrtujejo na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016.

 

 

A izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča ne prehitevajo dogodkov, dobro se zavedajo pasti, ki jih skrivajo nadaljnji izločilni dvoboji v dvorani Sant Jordi, pa čeravno jim na prvem tovrsten usodnem dvoboju na nasprotni strani ne bodo stali tekmeci iz prvega rokometnega kakovostnega razreda, temveč nekakšen "tihi predmet poželenja" vseh najbolj resnih reprezentanc iz skupine C - Egipčani.

 

 

Afriški rokometni tiger si je v zahtevni madridski skupini D - po porazih s Španijo, Hrvaško in Madžarsko ter neodločenem izidu z Alžirijo - osmino finala izboril šele na zadnji tekmi z Avstralijo, a to je vendarle reprezentanca, ki ji tudi najbolj resni strokovnjaki venomer uvrščajo v kategorijo "izjemno nevarno". Egipt je to potrdil tik pred odhodom na letošnje svetovno prvenstvo, ko je v gosteh kar za 16 golov premagal Srbijo.

 

 

Slovenija ima z Egiptom negativno statistiko na velikih tekmovanjih, na olimpijskih igrah v Atenah je Egipt premagala s 30:24, v Sydneyju izgubila z 28:34, njun edini medsebojni obračun na svetovnem prvenstvu na Portugalskem leta 2003 pa se je prav tako končal s porazom s 26:27.

"Naše nastope v Zaragozi nisem doživel kot pravljico. Menim, da smo se na vseh tekmah morali pošteno potruditi, nekatere smo enostavno oddelali, nekatere pa spretno pripeljali do srečnega konca. Pet tekem je za nami, na njih smo porabili veliko energije, že v ponedeljek pa nas čaka Egipt," je tik pred selitvijo iz aragonske v katalonsko prestolnico dejal selektor Boris Denič, ki je štiriurno vožnjo z avtobusom izkoristil za temeljito pripravo na naslednjega tekmeca: "Veliko časa za počitek ne bo. Kolesje se vrti naprej, hkrati pa že razmišljamo o tem, da se uvrstimo naprej in temu primerno se tudi obnašamo."

 

 

"Z lepimi občutki odhajamo v Barcelono. Imamo pet zmag, imamo samozavest, v Zaragozi smo nihali tako na prvi kot zadnji tekmi, a najpomembnejše je, da smo v končnicah zmagovali. Pred nami je Egipt, ki je v pripravah za Španijo ponižal Srbijo, pa tudi Hrvaška je imela nekaj problemov z njimi v Madridu. Gre za hitro ekipo, a prepričan sem, da nima toliko moči kot jo ima Slovenija. Menim, da si po tej lepi zgodbi v prvem delu sklepnega turnirja ne smemo privoščiti poraza, naredili bomo vse, da se uvrstimo med najboljših osem," je dejal vratar Gorazd Škof.

 

 

Njegov kolega med vratnicami Primož Prošt pa je dodal: "S prvim mestom v skupini smo si morda izborili najbolj ugodnega tekmeca, a to ne pomeni, da bomo z njim zlahka opravili. Visok poraz Srbije z Egiptom je dovolj veliko opozorilo, da gre za kakovostnega tekmeca, a prihranili smo dovolj moči za izločilne boje."