16. 2. 2013

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v Zlatorogu premagali Constanto s petimi zadetki razlike

V devetem krogu evropske lige prvakov so rokometaši Celja Pivovarne Laško v dvorani Zlatorog gostili romunsko Constanto. Celjani so dosegli tretjo zmago v skupini B, proti Constanti pa so slavili s 24:19 (11:6).

 

 

CELJE PIVOVARNA LAŠKO - CONSTANTA 24:19 (11:6)

 

 

Celje - Dvorana Zlatorog, gledalcev: 3200, sodnika: Gousko in Repkin (oba Belorusija).

 

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Skok, Blagotinšek, Mlakar, Marguč 5 (2), Janc, Razgor, Toskić 4, Ranevski, Skube, Poteko 1, Zelenović 3, Žabič 1, Mačkovšek 6, Lekai 2, Žvižej 2 (1).

 

Constanta: Stanescu, Popescu, Dragičević, Humet Gaminde 2, Val Sancho 3, Simicu, Stavrositu, Vujadinović 1, Toma, Sadoveac 5 (2), Čutura 5 (1), Angelovski 2, Ađić, Csepreghi, Buricea 1, Criciotoiu.

 

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 3 (3), Constanta 5 (3).

 

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 2 minuti, Constanta 6 minut.

 

 

 

Celjska zasedba je s tretjo zmago naredila velik korak k uvrstitvi v osmino finala lige prvakov, njena uvrstitev v izločilne tekme pa bo dokončno znana šele po tekmi s švedskim Sävehofom, ki se bo v četrtek, 21. februarja, v Göteborgu pričela ob 19. uri. V primeru pričakovanega nedeljskega poraza švedskega prvaka proti Atleticu iz Madrida bi jo neodločen izid zagotovo popeljal med 16 najboljših ekip.

 

 

Napredovala bi tudi v primeru poraza, a ta ne sme znašati več kot sedem, pogojno pa tudi šest golov, saj je celjska ekipa na prvi domači tekmi premagala Sävehof z 31:25. Constanta bo v primeru enakega števila točk zavoljo večjega števila zadetkov v gosteh v prednosti pred Celjem, a romunska zasedba bo v zadnjem krogu gostila izjemno močni nemški Kiel.

 

 

Slovenski podprvaki so "tekmo leta", kot so jo poimenovali v celjskem taboru, začeli izjemno bojevito in srčno. Njihova obramba 6-0 je bila na najvišji možni ravni, saj so prvi gol prejeli šele v osmi minuti, drugega pa v 17. minuti. Za malenkost slabšo igro so v uvodnih minutah prikazali v napadu, kar nekaj časa so namreč potrebovali, da so se privadili na "obliž", ki ga je bil deležen v zadnjem času izjemno učinkovit Borut Mačkovšek. Z nekaterimi taktičnimi spremembami so se hitro privadili na tekmečev slog igre in postopoma začeli lomiti njihov odpor.

 

 

V 14. minuti so si priigrali tri gole prednosti (4:1), v nadaljevanju pa zaigrali še bolj odločno in si sedem minut kasneje priigrali šest golov prednosti (8:2). Lepo zalogo v zadetkih so - tudi po zaslugi dobrih obramb Matevža Skoka, ki je prejel le šest golov in zbral osem obramb - držali večji del prvega polčasa. Tik pred odhodom na velik odmor je Igor Žabič s svojim prvim golom v ligi prvakov svoje soigralce popeljal do najvišje prednosti sedmih zadetkov (11:4), na veliki odmor pa so odšli s +5 (11:6).

Celjska zasedba v drugem polčasu ni popustila niti za ped. Romunska ekipa se jim je v začetku dvakrat približala na štiri gole (11:7 in 12:8), a nato so izbranci domačega trenerja Vladana Matića znova zaigrali bolj odločno in v 38. minuti z golom "obrambnega specialista" Vida Poteka iz nasprotnega napada izenačili svojo do tedaj najvišjo prednost sedmih golov (16:9). Tri minute kasneje je madžarski reprezentant v celjski opravi Mate Lekai svoje soigralce popeljal do najvišjega vodstva na tekmi (17:9).

 

 

Constanta je v naslednjih treh minutah naredila delni izid 3:0 in se celjskemu moštvu približala na pet (17:12), v 50. minuti pa na štiri gole (19:15). Celjska igra tudi po Matićevi minuti odmora ni dobila lepših obrisov, zaloga v zadetkih pa je bila vendarle zadostna za tretjo zmago v ligi prvakov. Celjska ekipa je na dosedanjih tekmah premagala še Sävehof in nemški Kiel ter po dvakrat izgubila z madžarskim Veszpremom in španskim Atleticom iz Madrida, po enkrat pa s Constanto in Kielom.

 

 

V celjski ekipi sta bila strelsko najbolj učinkovita Borut Mačkovšek in Gašper Marguč. Prvi je dosegel šest, drugi pa pet golov. Vratar Matevž Skok je zbral 15 obramb.

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2012/13