21. 2. 2013

Celjani nadigrali Sävehof, osvojili četrto mesto v skupini B in napredovali v osmino finala

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se uvrstili v osmino finala letošnje evropske lige prvakov. V zadnjem krogu v skupini B so Celjani v gosteh premagali švedski Sävehof z 29:24 (14:10) in osvojili končno četrto mesto.

 

 

SÄVEHOF - CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24:29 (10:14)

 

 

Göteborg - Dvorana Frölundaborg, gledalcev: 2400, sodnika: Horaček in Novotny (oba Češka).

 

Sävehof: Forsberg, Johannesson, Apelgren 2, Nielsen 4, Friden 5 (2), Johansson, Tonnesen 4, Bucht, Albrechtson, E. Forsell Schefvert, Ottosson 6, O. Forsell Schefvert 1, Bliznac 2.

 

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Skok, Blagotinšek 1, Mlakar, Marguč 9 (4), Janc, Razgor 2, Toskić 2, Ranevski, Skube 5, Poteko, Zelenović 4, Žabič 1, Mačkovšek 2, Lekai 1, Žvižej 2.

 

Sedemmetrovke: Sävehof 2 (2), Celje Pivovarna Laško 4 (4).

 

Izključitve: Sävehof 8 minut, Celje Pivovarna Laško 8 minut.

 

Rdeči karton: E. Forsell Schefvert (Sävehof, 27. minuta).

 

 

 

Celjski rokometaši so po zmagoslavju nad švedskimi prvaki osvojili končno četrto mesto v skupini B in si zagotovili nastop v osmini finala, svojega tekmeca v najbolj imenitnem klubskem tekmovanju na stari celini pa bodo dobili na žrebu, ki bo v torek, 26. februarja, na sedežu Evropske rokometne zveze (EHF) na Dunaju.

 

 

V osmini finala se bo celjska ekipa pomerila z eno od treh prvouvrščenih ekip iz skupinskega dela. Španska Barcelona in poljska Vive Targi Kielce sta si že zagotovili prvi mesti v svojih skupinah, iz skupine A pa sta kandidata nemška Flensburg-Handewitt ali HSV Hamburg.

 

 

Izbranci celjskega stratega Vladana Matića se niso preračunljivo lotili dvoboja v drugem največjem mestu na Švedskem. V začetku tekme je blestel Nemanja Zelenović, ki je dosegel tri od štirih celjskih uvodnih golov, skupaj s soigralci pa so si že po pičlih desetih minutah priigrali štiri gole prednosti (7:3).

 

 

Švedski trener Magnus Johansson je z minuto odmora skušal zaustaviti nalet slovenskega moštva, s tem pa je bil le delno uspešen. Gostitelji so z malenkostno bolj aktivno igro v 15. minuti znižali na 6:8, nato pa je znova nastopilo celjsko plodno obdobje, ki je v 23. minuti botrovalo najvišjemu vodstvu v prvi polovici tekme z 12:7.

V celjske vrste je ob koncu prvega polčasa nekaj slabe volje vnesla nesreča krožnega napadalca Alema Toskića, ki so ga odnesli z igrišča po trku z domačim rokometašem, a srbski reprezentant se je v začetku druge polovice tekme vrnil na igrišče in pomagal svojim soigralcem. Ti so imeli popoln nadzor na igrišču: v drugi minuti nadaljevanja so si z golom Gašperja Marguča priigrali pet golov zaloge (16:11), po dveh golih Sebastiana Skubeta pa štiri minute kasneje šest golov (19:13).

 

 

Igralci iz mesta ob Savinji v nadaljevanju niso popustili, trdno so držali vajeti igre v svojih rokah in na svoj račun vpisali četrto zmago. Najvišje vodstvo so si priigrali v 48. minuti, ko je bilo +7 (25:18). Celjska ekipa je po dvakrat premagala Sävehof, po enkrat nemški Kiel ter romunsko Constanto, po dvakrat pa izgubila z madžarskim Veszpremom in španskim Atleticom iz Madrida ter po enkrat s Constanto in Kielom.

 

 

V celjski ekipi sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Gašper Marguč in Sebastian Skube. Prvi je dosegel devet golov in po nepolnem zadnjem krogu zasedel vodilno mesto na lestvici strelcev v ligi prvakov, drugi pa je prispeval pet zadetkov. (sta)

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2012/13