17. 3. 2013

Gorenje na prvi tekmi osmine finala lige prvakov izgubilo proti Flensburgu s tremi zadetki razlike

Na prvi tekmi osmine finala v evropski ligi prvakov so rokometaši Gorenja izgubili proti Flensburgu. Velenjčani so pred domačimi gledalci v Rdeči dvorani proti Nemcem klonili s tremi zadetki razlike, končni izid pa je bil 25:28 (14:16).

GORENJE VELENJE - FLENSBURG 25:28 (14:16)

Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev: 1400, sodnika: Lorente in Serradilla (oba Španija).

Gorenje Velenje: Gajić, Taletovič, Melić 5, Medved 2, Bezjak 2, Pucelj, Dolenec 5 (2), Cingesar, Cehte, Miklavčič 1, Gaber 9, Golčar, Dobelšek, Gams, Marušič, Dujmović 1.

Flensburg-Handewitt: Andersson, Rudeck, Karlsson, Machulla, E. Jensen 5, Glandorf 4, Mogensen 5, S. Hansen 3, Weinhold 1, Dibbert, Heinl 3, Gustafsson 7, Voigt, Von Gruchalla, Kaufmann.

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 3 (2), Flensburg-Handewitt 0.

Izključitve: Gorenje Velenje 4 minute, Flensburg-Handewitt 10 minut.

Velenjska zasedba na današnji tekmi proti Flensburgu resda ni doživela usode celjske iz sobotnega obračuna s Hamburgom, njene možnosti za napredovanje v četrtfinale pa so vendarle zelo majhne. Nemško moštvo se je v Rdeči dvorani prikazalo v izjemno lepi luči in je absolutni favorit na povratnem dvoboju, ki bo v soboto, 23. marca, v Flensburgu.

Velenjski trener Branko Tamše je imel pred dvobojem z imenitnimi tekmeci iz Nemčije številne težave s poškodovanimi igralci, klubska zdravniška služba pa je v zadnjem hipu usposobila Janeza Gamsa in Branka Cingesarja. Uvodna domača zasedba - na vratih Ivan Gajić, na krilnih položajih Fahrudin Melić in Niko Medved, na zunanjih Marko Bezjak, Jure Dolenec in Marko Dujmovič, ki je zamenjal obolelega Klemna Cehteta, na mestu krožnega pa Matej Gaber - je silovito začela obračun s favoriziranimi tekmeci, z dvema "miniaturama" Melića in zadetkom Gabra je že po treh minutah vodila s 3:0.

Po sanjskem domačem začetku je do sape prišel tudi Flensburg, član zlate švedske generacije iz devetdesetih let minulega in začetka tega stoletja, Ljubomir Vranješ, je od svojih varovancev zahteval maksimalen pristop in tri minute kasneje je bila tekma v začetnem izhodišču (3:3).

V nadaljevanju se je v strahovitem tempu odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, v rahli rezultatski prednosti pa so bile "ose". Tako je bilo vse do 18. minute, ko so prvič na dvoboju zaostale (8:9). Nemci, ki so svojo kakovost pokazali predvsem v trenutkih z igralcem manj na igrišču, ko so s hitrim kroženjem žoge in enostavnimi rešitvami prebijali obrambo Velenjčanov, so počasi začeli prevzemati nadzor v Rdeči dvorani, v 20. minuti - po velenjskem zaostanku z 9:11 - pa je Tamše zahteval prvo minuto odmora.

A ta sprva ni spremenila razmerja na igrišču, Flensburg je trdno držal niti igre v svojih rokah in gostiteljem povzročil nove skrbi, saj jim je ušel na tri gole (9:12). Nato so na sceno stopili Velenjčani, med 22. in 25. minuto so naredili delni izid 3:0 in izenačili na 13:13, v sami končnici prvega dela pa znova malenkostno popustili in na veliki odmor odšli z dvema goloma zaostanka (14:16).

Tamše je v drugem polčasu aktiviral tudi Cehteta in se s svojo "optimalno" zasedbo skušal zoperstaviti v vseh elementih izjemno kakovostni nemški ekipi. Začetek nadaljevanja ni obetal nič dobrega, Flensburg jim je v 37. minuti ušel na štiri gole (16:20) in s preudarno igro nadziral vse bolj živčne gostitelje. "Ose" so z nekaterimi kadrovskimi in taktičnimi menjavami skušale ujeti iz minute v minuto vse bolj samozavestne goste, a ti niso pokazali praktično nobene hibe.

Velenjska zasedba je v 42. minuti - pri zaostanku z 18:23 - znova zahtevala minuto odmora, a tudi po njej ni bilo zasuka v njeni igri. Flensburg je imel popoln nadzor nad Gorenjem, vseskozi je držal prednost treh do petih golov in si pred povratno tekmo priigral lepo zalogo treh zadetkov.

V slovenski ekipi je bil najbolj učinkovit Matej Gaber z devetimi goli, po pet sta jih dosegla Jure Dolenec in Fahrudin Melić. Za nemško ekipo je sedem zadetkov dosegel Olafur Gustafsson.

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2012/13