13. 7. 2013

SP za mladince: Predtekmovalne skupine, razpored tekem, prizorišča in zgodovina

Svetovno prvenstvo za mladince, ki bo potekalo od 14. do 28. julija 2013, bo gostila Bosna in Hercegovina. Na tekmovanju v štirih mestih (Banja Luka, Ljubuški, Sarajevo, Zenica) bo nastopilo 24 reprezentanc.


Nastopajoče reprezentance bodo igrale v petih dvoranah, kajti tekme v Sarajevu bodo v drugem delu tekmovanja v dveh objektih: v olimpijski dvorani Zetra in v Skenderiji (dvorana Mirze Delibašića). Tekme v skupinah A, B in D bodo v Banja Luki, Ljubuškem in Zenici.


V skupinskem delu tekmovanja bo vsaka reprezentanca odigrala po pet tekem, prvi del pa bo potekal od nedelje, 14. julija, do vključno sobote, 20. julija. Med skupinskim delom bodo imele reprezentance tudi dva prosta dneva.


Po prvem delu svetovnega prvenstva se bodo najboljše štiri reprezentance iz vsake skupine uvrstile v osmino finala, najslabši dve iz vsake pa bosta tekmovanje nadaljevali v tekmovanju za predsedniški pokal (od 17. do 24. mesta).


V osmini finala (ponedeljek, 22. junij) se križajo skupine A in B ter C in D, igra pa se po sistemu A1 - B4, A2 - B3, A3 - B2, A4 - B1, C1 - D4, C2 - D3, C3 - D2 in C4 - D1 na izpadanje. Zmagovalci tekem osmine finala se uvrstijo v četrtfinale, poraženci pa nadaljujejo svetovno prvenstvo v boju za razvrstitev od 9. do 16. mesta.


Četrtfinalne tekme in tekme za razvrstitev od 9. do 16. mesta bodo na sporedu v sredo, 24. julija, polfinalne in za uvrstitev od 5. do 8. mesta pa v petek, 26. julija. Finale in tekma za tretje mesto bosta v nedeljo, 28. junija, v olimpijski dvorani Zetra, v kateri bodo potekali tudi vsi dvoboji od četrtfinala dalje.


Na zadnjem svetovnem prvenstvu (Grčija 2011) je zlato kolajno osvojila Nemčija, srebrno Danska, bronasto pa Tunizija. Dve leti prej v Egiptu 2009 sta bili Nemčija in Danska tudi na prvih dveh mestih, bron pa je pripadel Sloveniji. pred tem so naslov svetovnega prvaka osvojile Švedska (Makedonija 2007), Danska (Madžarska 2005), Švedska (Brazilija 2003) in Rusija (Švica 2001).



SKUPINE NA SP 2013 V BOSNI IN HERCEGOVINI:




SKUPINA A (Banja Luka): Tunizija, Danska, Rusija, Angola, Francija, Srbija


SKUPINA B (Ljubuški): Hrvaška, Švica, Nemčija, Nizozemska, Alžirija, Katar


SKUPINA C (Sarajevo): Slovenija, Bosna in Hercegovina, Kongo, Argentina, Koreja, Madžarska


SKUPINA D: Španija, Egipt, Švedska, Brazilija, Kuvajt, Čile



Slovenski mladinci bodo SP v Bosni in Hercegovini začeli s tekmo proti MadžarskiIgralci in strokovno vodstvo moške mladinske reprezentance Slovenije in zgodovina nastopov