18. 7. 2013

Po uspehu proti Švedom mlajši kadeti (U-17) v finalu olimpijskega festivala evropske mladine

Reprezentanca slovenskih mlajših kadetov (U-17) se je uvrstila v finale olimpijskega festivala evropske mladine v Utrechtu. V polfinalu so mladi Slovenci premagali Švedsko s 24:23 (15:12), v finalu pa bo njihov nasprotnik Norveška.

SLOVENIJA - ŠVEDSKA 24:23 (15:12)

Slovenija: Kastelic (11 obramb), Urbič (1 obramba), Velkavrh, Stojnič, Husar 1, Kavčič, Kikanovič, Janc 1, Prevolnik 1, O. Cvetko 5, Malus 6, Beđeti, Kolmančič, Marguč 7, C. Cvetko 3, trener: Saša Prapotnik.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Švedska 3 (2).

Izključitve: Slovenija 6 minut, Švedska 4 minute.

Na polfinalni tekmi proti Švedski so bili slovenski rokometni upi v dvorani Jaarbeus skozi celotno tekmo boljši nasprotnik, vendar tega niso znali kronati s pobegom na varno rezultatsko prednost. Po izenačenju na 5:5 v deveti minuti so sledile minute Slovencev in serija s 5:1 za vodstvo z 10:6 v 16. minuti.

Zdelo se je, da bo Švedska padla že v prvem polčasu, saj je Slovenija vodila tudi v 22. minuti s prednostjo štirih golov (14:10). Toda trmasti in fizično čvrsti Skandinavci so izkoristili tehnične napake Slovencev (skozi celotno tekmo kar 11 napak) in se približali na dva zadetka zaostanka (14:12).

Dramatičnost se je v drugem polčasu samo stopnjevala in preobrati so se kar vrstili. Najprej vodstvo Slovenije s 16:12, ki pa je bilo v pičlih dveh minutah izničeno in v 36. minuti je Švedska izenačila na 16:16. Obe ekipi sta za vsak gol porabili ogromno moči, Sloveniji pa je uspelo najprej povesti v 46. minuti z 21:18 in v 54. minuti tudi s 23:21.

Ob tem je Gal Marguč z desnega krila zamudil lepo priložnost za + 3 in Švedi so hitro izenačili na 23:23. Obe ekipi sta nato zapravili po dva napada, v zadnjem napadu pa je po minuti odmora Jaka Malus samo štiri sekunde pred koncem zadel za uvrstitev v veliki finale, v katerem se bodo Slovenci v petek, 19. julija, ob 16. uri uri znova pomerili z Norvežani, ki so na drugem polfinalu ugnali Belorusijo s 36:30.

Slovenska ekipa je utrujena, a vendar sposobna tudi na zadnji (peti) tekmi v petih dneh pustiti srce na igrišču in osvojiti zlato kolajno na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu. Spomnimo, da so mladi Slovenci v predtekmovanju že ugnali Norvežane s 25:20. (uk)