19. 9. 2013

Celjski rokometaši začenjajo nastop v letošnji evropski ligi prvakov z gostovanjem v Zagrebu

Rokometaše Celja Pivovarne Laško čaka v soboto, 21. septembra 2013, uvodna tekma v skupini A v evropski ligi prvakov v tekmovalni sezoni 2013/14. Celjani bodo gostovali pri hrvaškem prvaku Zagrebu, tekma v tamkajšnji Areni pa se bo začela ob 18. uri.

 

 

Pomerila se bosta večna tekmeca, ki sta, vsaj kar zadeva nastope Celjanov v Evropi, odigrala največ medsebojnih srečanj. Kar dvanajstkrat sta si stala nasproti (Celje je tolikokrat igralo le še z Barcelono), petkrat je slavilo Celje, ena tekma se je končala brez zmagovalca, šestkrat pa se je zmage veselil Zagreb.

 

 

In le na zadnjih dveh tekmah je Zagreb dobil obe (sezona 2008/09). Zagreb sicer ni več zvezdniška ekipa, kot je to bil v preteklosti, temveč so v zadnji sezoni povsem spremenili strategijo in se podobno, kot pred tem že Celje, obrnili na mlajše igralce, ki v tej sezoni vsi prihajajo iz Hrvaške. Pred tem so doživeli vzpone in padce.

 

 

V začetku zadnjega desetletja prejšnjega tisočletja so bili v samem vrhu evropskega rokometa. Dvakrat so osvojili evropski pokal državnih prvakov (predhodnik lige prvakov, 1992, 1993), še štirikrat pa igrali v finalu (95, 97, 98 in 99), v ligi prvakov pa so nastopili kar dvajsetkrat, saj na Hrvaškem nimajo konkurence. Državni prvaki so bili tako prav vsa leta od osamosvojitve (23), pokal pa so osvojili dvajsetkrat, lani pa tudi ligo SEHA.

 

 

Na začetku tega tisočletja na evropski ravni niso bili več tako uspešni, so se pa poizkušali vrniti s številnimi okrepitvami (Balić, Lazarov, Vori, Škof, Džomba…), zadnji poizkus so začeli prav v času zadnjega obračuna s Celjem, a brez večjega uspeha.

 

 

Letos so se torej obrnili na mlajše igralce. V njihovi zasedbi je le nekaj izkušenejših igralcev, kot so Josip in Tonči Valčić, Zlatko Horvat in vratar Ivan Stevanović. Ekipi so dodali nekaj najbolj nadarjenih hrvaških igralcev, ki so bili že zelo uspešni pri mlajših starostnih kategorijah, kot je na primer krožni igralec Teo Čorić, vratar Filip Ivić in zunanja igralca Stipe Mandalinić ter Ante Kaleb.

 

 

Gradijo ekipo za prihodnost, zato so na čelo postavili novega trenerja Borisa Dvoršeka, ki je prej skrbel za mlade igralce. A uspehov si želijo tudi v sedanjosti, kjer želijo ponoviti uspehe minule sezone in se v ligi prvakov prebiti med najboljših šestnajst ekip.

 

 

 

Da bo tekma v Zagrebu težka, se seveda zaveda tudi trener celjske ekipe Vladan Matić: "V soboto nas čaka zelo težko srečanje. Gre za sosedski dvoboj in vsem poznano rivalstvo. Mislim, da smo na dvoboj dobro pripravljeni, ne nazadnje smo z njimi igrali tudi med pripravami. Vsekakor se tudi Zagreb dobro pripravlja na nas, saj gre za uvod v ligo prvakov, ki je zelo pomemben, oni kot domačin pa so v vlogi favorita, ki ga morajo upravičiti. Med nami ni nekih velikih skrivnosti, njihova prednost bo domača dvorana in številni navijači v njej, poleg tega pa imajo malce več izkušenj od naše ekipe. Odigrati bomo morali hrabro in pametno. Če bo tako, potem bomo vsekakor pustili dober vtis, kar je uvodoma zelo pomembno. Ali bo to dovolj tudi za točke, pa bomo videli v soboto. Vsekakor si tega želimo."

 

 

Tudi Luka Žvižej, kapetan Celja Pivovarne Laško, je prepričan, da se v soboto obeta zanimiv dvoboj v Zagrebu: "Pričakujem težko tekmo, saj igramo proti večnim rivalom, ki v Evropi ogromno pomeni. Ne glede na to, kdo je igral za katero ekipo, so bile tekme med tema dvema nasprotnikoma vedno derbiji in tako bo tudi tokrat. Obe ekipi sta si zelo podobni, zato pričakujem lepo tekmo pred številnimi navijači v Areni in pravi rokometni spektakel. Mi seveda upamo, da ne bo ostalo zgolj pri tem, temveč, da v Zagrebu dosežemo čim boljši rezultat."

 

 

Tekma Zagreb - Celje Pivovarna Laško se bo v soboto, 21. septembra 2013, začela ob 18. uri. Na njej bosta pravico delila romunska sodnika Bogdan Nicolae Stark in Romeo Mihai Stefan, delegat pa bo Grk George Bebetsos.

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14