23. 11. 2013

Velenjčani v šestem krogu evropske lige prvakov doma spravili na kolena špansko La Riojo

Rokometaši Gorenja so v šestem krogu skupine D v evropski ligi prvakov dosegli drugo zmago. Pred domačimi gledalci v Rdeči dvorani so Velenjčani spravili na kolena špansko La Riojo, končni izid pa je bil 33:28 (15:14).

 

 

GORENJE VELENJE - NATURHOUSE LA RIOJA 33:28 (15:14)

 

 

Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev: 1100, sodnika: Cacador in Nicolau (oba Portugalska).

 

 

Gorenje Velenje: Taletović, Burić B., Brglez, Cehte N., Medved 4, Burić S. 6, Cehte K. 3, Skube 5 (1), Golčar, Šoštarič 4, Papež 4, Gams 3, Nosan, Oštir, Dujmovič 4, Bećiri.

 

 

Naturhouse La Rioja: Martinez, Aguinalde, Goncalves 8, Arrieta 1, Velasco 2, Tjumencev, Jimenez 12, Patrianova, Garabaya, Masachs 1, Rodriguez 3, Fernandez 1 (1), Romero.

 

 

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 2 (1), Naturhouse La Rioja 3 (1).

 

 

Izključitve: Gorenje Velenje 12 minut, Naturhouse La Rioja 2 minuti.

 

 

Rdeči karton: Burić S. (Gorenje Velenje, 57. minuta).

 

 

 

Nad glavami velenjskih rokometašev je po štirih zaporednih porazih v skupinskem delu lige prvakov že visel Damoklejev meč, po današnji zmagi nad tekmeci iz španskega Logrona pa so podaljšali upanje za uvrstitev v osmino finala. Za slovensko ekipo po obračunu v Rdeči dvorani ni počitka, kajti že v sredo, 27. novembra, bo gostovala pri švedskem Drottu iz Halmstada.

 

 

Obračun med trenutno vodilno ekipo slovenskega in drugouvrščeno španskega prvenstva zavoljo pomembnosti za eno in drugo ni bila najbolj kakovostna. Obe zasedbi sta v prvem polčasu naredili kar veliko osnovnošolskih napak, tehtnica se je vseskozi prevešala z ene na drugo stran, oboji pa so nastopili oslabljeni: Gorenje brez Luka Dobelška, Matica Vrečarja in Darka Cingesarja (Rok Golčar je bil le na zapisniku), La Rioja pa je imela na razpolago le 13 igralcev.

 

 

Gostitelji so tekmo odlično odprli in v deveti minuti povedli s 6:3, a so jih gostje s Pirenejskega polotoka hitro ujeli in jih nato potisnili v zaostanek dveh golov (7:9 v 16. minuti). Do konca prvega polčasa se je odvijal ogorčen boj za vsako žogo, Španci so imeli še dvakrat plus dva (10:8, 11:9), vendar so Velenjčani na počitek odšli z golom prednosti (15:14), potem ko je v zadnji minuti zadel Staš Skube.

 

 

Druga polovica tekme je minila v prevladi rokometašev domačega trenerja Ivana Vajdla, ki so najboljšo predstavo prikazali v uvodnih desetih minutah drugega polčasa. V 36. minuti so - potem ko so gostje zapravili sedemmetrovko, Skube pa je zadel z igralcem manj - povedli z 20:15, nato pa so imeli po dveh zaporednih zadetkih kapetana Nika Medveda prvič kar sedem golov prednosti (22:15).

 

 

A gostje, ki so hitro izkoristili obe minuti odmora, niso vrgli puške v koruzo. Kljub zdesetjanemu igralskemu kadru so počasi, a zanesljivo zmanjševali zaostanek za Velenjčani. Učinkovitega Jimeneza (v prvem polčasu je dosegel kar devet zadetkov, skupaj pa 12) je v drugem polčasu nadoemstil Goncalves, ki je v tem delu igre dosegel kar sedem golov (skupaj osem).

 

 

V 46. minuti je bilo na semaforju le še plus tri za Gorenje (25:22), nato pa je ekipa iz Logrona še nekajkrat poskrbela za takšen zaostanek (23:26, 24:27). Gorenje, pri katerem je v vratih blestel Benjamin Burić s 14 obrambami, je v 54. minuti vodilo z 29:24, a so Španci še dvakrat zmanjšali zaostanek na tri gole (26:29, 27:30).

 

 

Toda ko sta v 58. in 59. minuti zadela še Jernej Papež in Mario Šoštarič ter svoji ekipi priigrala vodstvo z 32:27, je bilo dvomov v Rdeči dvorani konec. Ne samo, da so slovenski prvaki premagali La Riojo, ampak so tudi nadoknadili tri gole zaostanka iz Logrona (31:34) in so ob morebitnem enakem številu točk ob koncu skupinskega dela v boljšem položaju od španske ekipe.

 

 

V velenjski ekipi sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Senjanin Burić s šestimi in Staš Skube s petimi goli.

 

 

Ivan Vajdl, trener Gorenja: "Po bolečem španskem porazu, kjer mislim, da smo si zaslužili vsaj točko, so fantje danes dali vse od sebe. Garali so tako v obrambi kot v napadu in kljub nekaterim napakam so bile glave na pravem mestu. Predvsem sem vesel, da smo se v tistih najtežjih trenutkih, ko smo padli, znali potem tudi pobrati in nadaljevati. Ob koncu prvega polčasa smo prišli v prednost, nato v drugem delu razliko dvignili na sedem zadetkov in kasneje precej padli. Tudi tisti dogodek okoli regularnosti zadetka je fantom vzel nekaj energije, saj to ni stvar, s katero bi se morali obremenjevati. Ampak kljub vsemu smo zdržali in tekmo pripeljali do konca na način, ki nam še omogoča želeno napredovanje v osmino finala."

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14