1. 1. 2014

V tretjem krogu kvalifikacij za nastop na SP 2015 slovenski rokometaši gostujejo v Luksemburgu

Moška članska reprezentanca Slovenije se bo v tretjem krogu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Katarju pomerila z Luksemburgom v gosteh. Obračun med Luksemburgom in Slovenijo bo v četrtek, 2. januarja 2014, ob 19.30 v Differdangeju.

V skupini 3 je Slovenija doslej odigrala dve tekmi in ima polovičen izkupiček. Najprej je v prvem krogu v Rdeči dvorani v Velenju premagala Švico s 33:30, nato pa na gostovanju v Zaporožju izgubila proti Ukrajini z 28:32. Po dveh krogih ima Ukrajina štiri točke, Švica in Slovenija po 2, Luksemburg pa je brez.

Slovenski rokometaši bodo v desetih dneh bodo odigrali kar štiri tekme v kvalifikacijah za SP 2015 v Katarju: dvakrat proti Luksemburgu, proti Švici v gosteh in z Ukrajino doma. Slovenci za zanesljivo napredovanje v dodatne kvalifikacije - za to je potrebno osvojiti prvo mesto v skupini - potrebuje štiri zmage.

Prva od štirih tekem čaka ekipo selektorja Borisa Deniča v četrtek, 2. januarja 2014. Ob 19.30 se bo v dvorani v mestu Differdange pomerila z domačo reprezentanco Ukrajine. Ta je na uvodnih dveh kvalifikacijskih tekmah dvakrat izgubila: najprej na domačem igrišču proti Ukrajini s 34:38, nato pa še v gosteh proti Švici s 23:32.

Izbranci selektorja Deniča so v generalki za bližnje kvalifikacijske obračune v dvorani Polaj Trbovljah ugnali Makedonce z 31:25. Prvi mož elitne slovenske izbrane vrste, ki je nastopila v precej oslabljeni zasedbi, je bil z nekaterimi segmenti igre zadovoljen, z nekaterimi pa malo manj.

Toda v celoti slovenski tabor seveda še vedno obžaluje dejstvo, da se je zavoljo šele tretjega mesta v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu za Euro 2014 pripeljal v takšen položaj. Zdaj namesto dvobojev na najvišji rokometni sceni, kot je januarsko evropsko prvenstvo na Danskem, mora nastopiti v kvalifikacijah za naslednje veliko tekmovanje.

A tako Denič kot igralci so se pač morali sprijazniti s tem dejstvom. Pred četrtkovo tekmo z Luksemburgom v Differdangeju, kamor so Slovenci odpotovali danes zjutraj ob 5.30, selektor Boris Denič pravi: "Na Luksemburg se pripravljamo, kot da bo na nasprotni strani Hrvaška ali Španija. Na tej tekmi ne bomo ničesar prepustili naključju."

Selektor Denič verjame v svoje fante, ki sicer na zadnjih tekmah (Belorusija, Švica, Ukrajina) niso blesteli. "Pristop bo na najvišji možni ravni, kot da gre za najbolj odločilno tekmo. Tako bo na vseh štirih januarskih tekmah. Naš prvi etapni cilj je namreč uvrstitev v dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju," dodaja Denič, ki med drugim ne bo mogel računati na kapetana Uroša Zormana, ki nastopa za reprezentanco sveta v New Yorku.

Optimistično razmišlja tudi Miha Žvižej, krožni napadalec francoskega kluba Toulouse in slovenske reprezentance. "V Katar gremo po težji poti, zato nam ne preostane nič drugega, kot da zmagamo na vseh štirih januarskih tekmah. Če se bomo držali vseh dogovorov iz slačilnice in popravili nekatere podrobnosti v naši igri, potem sem prepričan v štiri zmage in napredovanje," napoveduje Miha Žvižej.

Tekma Luksemburg - Slovenija bo v četrtek, 2. januarja 2014, ob 19.30. Sodila jo bosta Danca Mads Dahl Hermann in Jesper Madsen, delegat pa bo Nizozemec Ferdinand Van der Helm.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2015 V KATARJU - MOŠKIMed šestnajsterico za Luksemburg brez Zormana, St. Skubeta, Natka, Škofa, Prošta in Šoštariča