2. 1. 2014

Slovenci zlahka zmagali na gostovanju v Luksemburgu, Švicarji iztržili remi v Ukrajini

V tretjem krogu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju leta 2015 je moška članska reprezentanca Slovenije dosegla drugo zmago. Slovenci so po domači zmagi proti Švici (33:30) zmagali tudi na gostovanju v Luksemburgu, končni izid pa je bil 36:16 (13:7).

LUKSEMBURG - SLOVENIJA 16:36 (7:13)

Differdange - Športna dvorana, gledalcev: 600, sodnika: Hermann in Madsen (oba Danska).

Luksemburg: Herrmann, Raach, Schroeder, Thierry, Meis 5, Krier 1, Molitor, Poeckes 2, Scheid, Pulli 5, Faber 3, Zekan, J. Hoffmann, Y. Hofmann.

Slovenija: Skok, Ferlin, Bombač 1, Bilbija 2, Bezjak, Miklavčič 4, Pucelj, Kavtičnik, Dolenec, Se. Skube 2, Špiler 4, M. Žvižej 1, L. Žvižej 6, Gaber 2, Mačkovšek 1, Gajić 13 (3).

Sedemmetrovke: Luksemburg 1 (0), Slovenija 4 (3).

Izključitve: Luksemburg 4 minute, Slovenija 12 minut.

Oslabljena slovenska izbrana vrsta (brez Uroša Zormana, Gorazda Škofa, Primoža Prošta, Jureta Natka, Uroša Bundala...) je na gostovanju v mestu Differdange zlahka prišla do visoke zmage z dvajsetimi zadetki razlike. Tudi naslednjo tekmo v kvalifikacijah za SP 2015 bo Slovenija igrala z Luksemburgom, reprezentanci pa se bosta pomerili v nedeljo, 5. januarja 2014, ob 18.30 v Rdeči dvorani v Velenju.

Slovenski rokometaši po porazu v ukrajinskem Zaporožju nimajo več pravice do spodrsljaja, svojo prvo nalogo na poti do junijskih dodatnih kvalifikacijskih tekem, ki jim prinaša le prvo mesto v skupini 3, pa so opravili po pričakovanju in kljub zdesetkani zasedbi zanesljivo osvojili drugi par točk.

Domača izbrana vrsta, ki je nastopila brez desetih igralcev iz uvodnih dveh kvalifikacijskih dvobojev, ji ni bila kos v nobenem elementu igre. Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča so že med ogrevanjem prejeli lepo novico iz Zaporožja, neodločen izid med Ukrajino in Švico pa jim je še dodatno pognal kri po žilah.

V Differdangu od prve minute niso ničesar prepustili naključju, že uvodna postava (vratar Matevž Skok, krilna igralca Dragan Gajić in Luka Žvižej, zunanji igralci Sebastian Skube, Dean Bombač in Jure Dolenec ter krožni napadalec Matej Gaber) je postavila trdne temelje za zmago. Sprva je kazalo celo na rekordno zmago in izboljšanje dosežka iz kvalifikacijskega ciklusa za EP leta 2010, ko je Slovenija premagala Bolgarijo s 47:20.

Preudarna in učinkovita napadalna igra ter dobra obramba (v njej namesto Skubeta sodeloval Peter Pucelj) je botrovala sanjskemu uvodu. Slovenija je že po dobrih šestih minutah namreč vodila s 5:0, v deveti kar s 6:0, vratar Matevž Skok pa je prvič "kapituliral" v izdihljajih devete minute.

Selektor Denič je zavoljo tega že v zgodnjem obdobju tekme posegel po prvih kadrovskih zamenjavah in v nadaljevanju priložnost za igro - z izjemo lažje poškodovanega Vida Kavtičnika - ponudil vsem svojim izbrancem. Postopno uvajanje novih igralcev v igro je v prvem polčasu prineslo tudi nekajminutne strelske mrke, a domača reprezentanca navkljub nekoliko bolj enakovrednem nadaljevanju v nobenem trenutku ni resneje ogrozila Slovenije.

Njena igra je po bliskovitemu uvodu resda nekoliko zastala, med deseto in 26. minuto je dosegla zgolj pet golov, najvišjo prednost pa si je priigrala v 29. minuti, ko je bilo 13:6. Drugi polčas je minil v popolni prevladi slovenskih rokometašev, ki so imeli v 39. minuti prvič deset golov naskoka (19:9).

Denič je uporabil vse svoje igralce, ki so s pridom izkoristili vse slabosti luksemburških rokometašev. Slovenci so na trenutke prikazali zelo všečno, učinkovito in domiselno igro. Najvišje vodstvo si je priigrala v končnici, ko je vodila s +21 (32:11 in 36:15).

V slovenski vrsti sta bila najbolj učinkovita Dragan Gajič s 13 in Luka Žvižej s šestimi goli, vratar Matevž Skok je zbral 11, Klemen Ferlin pa dve obrambi.

Na prvi tekmi tretjega kroga v skupini 3 sta se v Zaporožju pomerili reprezentanci Ukrajine in Švice. Tekma se je končala brez zmagovalca - 34:34 (21:16).

Vrstni red po 3. krogu: Ukrajina 5 točk, Slovenija 4, Švica 3, Luksemburg 0.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2015 V KATARJU - MOŠKIDenič: Takšen pristop pričakujem na vsaki tekmi, Gajić: Padec zbranosti lahko odpravimoMed šestnajsterico za Luksemburg brez Zormana, St. Skubeta, Natka, Škofa, Prošta in ŠoštaričaV tretjem krogu kvalifikacij za nastop na SP 2015 slovenski rokometaši gostujejo v Luksemburgu