14. 2. 2014

Celjani v devetem krogu proti Ukrajincem za napredovanje v osmino finala lige prvakov

V devetem krogu v evropski ligi prvakov bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško v soboto, 15. februarja 2014, v dvorani Zlatorog gostili ukrajinsko ekipo Motor iz Zaporožja. Pivovarji bi si z zmago že krog pred koncem skupinskega dela zagotovili napredovanje v osmino finala.

Po osmih krogih v skupini A imata tako tretjeuvrščena Celje Pivovarna Laško kot četrtouvrščeni Motor po sedem točk, v igri za napredovanje pa je tudi peti Zagreb, ki jih je zbral šest. Celjani so v prvem delu lige prvakov pod vodstvom takratnega trenerja Vladana Matića zmagali v Zaporožju (32:29), z uspehom v Zlatorogu pa si si že pred zadnjo tekmo (gostovanje pri Rheinu Neckarju v Nemčiji) zagotovili preboj med šestnajst najboljših klubov v Evropi.

"Zavedamo se, da v Celje prihaja ekipa, ki ima dobro pokrite vse igralne položaje. Toda temeljito smo analizirali nasprotnika in poiskali pomanjkljivosti v njegovi igri. Toda naša poglavitna naloga je dvigniti nivo obrambe. Ne glede na to, da je Celje pred mojim prihodom igralo izjemno dobro obrambo, pa jo želim še nadgraditi, vendar nam to povsem še ne uspeva. Pri tem procesu nam nista šla na roko premor in odsotnost igralcev, toda počasi se vračamo na pravi nivo," pravi trener celjske ekipe Branko Tamše.

Na celjski klopi je Tamše v ligi prvakov debitiral v prejšnjem krogu, ko je njegova ekipa le remizirala proti St. Peterburgu v Rusiji (29:29). Motor so slovenski podprvaki premagali že v Zaporožju (32:29), Tamše pa pred povratno tekmo napoveduje: "Ukrajinci vsekakor prihajajo po zmago, zato bodo naredili vse, da jo dosežejo. Igrali bodo zelo agresivno, tako kot Rusi prejšnji teden. Takrat nismo znali odgovoriti, tokrat pa moramo in odigrati moško, agresivno, tudi za ceno kakšne izključitve."

Tamše v Zlatorogu pričakuje svojo prvo evropsko zmago na klopi Celjanov. Ob tem celjski strateg dodaja: "Pokazati moramo, kdo je gospodar v Zlatorogu. Toda za to bo potrebno biti strpen in odigrati pametnih šestdeset minut rokometa. Namreč v le petih minutah lahko tekmo odločiš v svojo korist, lahko pa jo tudi zapraviš, zato je nujna koncentracija prav v vsakem trenutku. Le v tem primeru lahko računamo na točki, čeprav menim, da bo še kako pomemben tudi zadnji krog tega dela tekmovanja."

Kapetan Luka Žvižej je v sredo podpisal novo, triletno pogodbo s klubom, tako da bo v rumeno-modrem dresu ostal do konca sezone 2016/17. "Vesel sem, da sem rešil vprašanje mojega statusa in da sem še naprej lahko skoncentriran na svoj posel. Sam ne poznam veliko igralcev, ki so dobili takšno priložnost, torej zaključiti kariero v matičnem klubu in občutek pri meni je resnično lep. A še pred tem me čaka kar nekaj sezon, morda še več kot le tri in v tem času imamo zastavljenih veliko ciljev," meni levokrilni igralec Luka Žvižej.

"Prihaja Zaporožje, ki ima v svojih vrstah veliko reprezentantov, s katerimi smo se srečali na kvalifikacijski tekmi v Velenju. Ne glede na vse takratne dogodke bo to tukaj sedaj drugačna tekma. Seveda bomo na igrišču nekateri isti posamezniki, a to ne pomeni veliko. Vendar mi smo si že pred začetkom lige prvakov zadali cilj, da vse neposredne konkurente doma premagamo. Tako z ekipo o drugih zadevah ne razmišljamo, ni prisotnih kalkulacij, gotovo pa bo tekma zelo napeta, polna duelov, a ohraniti moramo trezne glave, ne nasedati provokacijam. Če bomo odigrali tako, kot znamo, zmaga ne sme biti vprašljiva," se zaveda Žvižej.

Celjski klub se je odločil, da se vsem junakom teh dni, to je pripadnikom številnih prostovoljnih in poklicnih gasilcev, Civilne zaščite, Slovenske vojske in delavcev elektro podjetij z brezplačnim ogledom tekme z Zaporožjem vsaj simbolično zahvali za ves njihov trud. Vse, kar je potrebno storiti je, da na vstopnice@rk-celje.si pošljejo naročilo in javijo ime društva ter skupno število članov, ki si želijo ogledati to tekmo.

Tekma Celje Pivovarna Laško – Motor Zaporožje bo v soboto, 15. februarja 2014, ob 20.30. Sodila jo bosta Romuna Bogdan Nicolae Stark in Romeo Mihai Stefan, delegat pa bo Poljak Marek Szajna.

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14